11. elokuuta 2012

Madagascar 3


Ohjaaja: Eric Darnell, Tom McGrath & Conrad Vernon
Musiikki: Hans Zimmer
Pääosissa: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen, Cedric the Entertainer, Andy Richter, Bryan Cranston, Jessica Chastain, Martin Short & Frances McDormand
Kesto: 1h 33min
Ikäraja: 7

Kahdesta aiemmasta elokuvasta tuttu eläinnelikko leijona Alex, seepra Marty, hippo Gloria ja kirahvi Melman ovat jumiutuneet Afrikkaan pingiivien karattua sieltä kera apinoiden. Pieni kertaus tähän väliin: ensimmäisessä elokuvassa porukka karkasi eläintarhasta ja päätyi Madagascarille, toisessa osassa he pyrkivät taas matkaamaan ja päätyvät Afrikkaan ja nyt viimeisessä osassa he haluavat Afrikasta takaisin kotiin eli New Yorkin eläintarhaan. Pingviinit ja heidän taitonsa ovat edenneet Monte Carloon ja sinne eläinten on mentävä saadakseen apua suunnitelmiinsa. Siellä he saavat peräänsä vaarallisen eläintenmetsästäjän Kapteeni Chantel DuBoin, jonka kokoelmasta uupuu leijonan pää. Eläinnelikko, pingviinit ja apinat onnistuvat pakenemaan DuBoin kynsistä hyppäämällä sirkuseläinten junaan. He matkaavat sirkuksen mukana läpi Euroopan ajatuksena päästä viimenään kotoisaan New Yorkiin menestyksekkään kiertueen mukana. Matkassa on kuitenkin muutama mutka: ensinnäkin sirkus on todellisuudessa surkea ja sen esiintyjät tarvitsevat uutta potkua, toisekseen nelikkomme väittää olevansa ehtoja sirkuseläimiä, vaikka eivät tiedä hommasta mitään ja viimeisenä se verenhimoinen Duboin, joka seuraa leijonaa kuin hai laivaa.

Aikoinaan tykkäsin ensimmäisestä Madagascar elokuvasta kuin hullu puurosta ja se on edelleen yksi lemppareistani. Muistelisin toisen osan, jonka näin vain kyllä kerran, olleen sitten taas aikas kökkö tapaus. Nyt tämä kolmannes osa taas peittoaa toisen osan mennen tullen, onnistuu muistuttamaan ensi-ihastuksesta ensimmäiseen elokuvaan, mutta ei yllä sen tasoon kylläkään. Jossain määrin on kuitenkin kyseessä onnistunut elokuva, sillä minulle tämä kolahti tsiljoona kertaa enemmän kuin vaikka uusin Ice Age. Varmasti juurikin tuo uusin Ice Age, joka jätti sen verran kylmäksi ja Madagascar 2 vaikutti siihen, että suhtauduin tähänkin himpun verran varauksella. Traileri myös vaikutti epäilyksiin, koska siinä koko tarina antaa itsestään kovin hajanaisen kuvan. Itse elokuva onneksi poikkesi alkuun saadusta kuvasta ja tarjosi mistä ottaa kiinni koko elokuvan ajaksi.

Madagascar 3:n yksi vahva puoli on sen hahmoissa. Alkuperäiseen nelikkoon on helppo kiintyä uudelleen, mutta useiden jatko-osien tapaan, kaikkea painoa ei onneksi lasketa heidän harteille. Tarinassa tulee uusia hahmoja, joiden välillä on selkeä tasapaino: koirat menee samaan kastiin pingviinien ja apinoiden kanssa ja ovat "maskottihahmoja", jotka hauskuuttavat sivustalla. Vitali, Gia ja Stefan ovat taas hahmoja, joihin syvennytään enemmän, mutta se ei tapahdu toistensa kustannuksella. Kyllä meinasi tippa taas nousta silmään etenkin Vitalin tarinan kohdalla, vaikka taas sen trailerin perusteella en olisi uskonut hahmon herättävän minussa mitään. Gian kohdalla asiaan vaikuttaa ääninäyttelijänä toimiva Jessica Chastain, joka Piiat elokuvassa esitti mainiota Celia Footea. Sitten on nämä show:n varastaja hahmot eli Kuningas Julien, joka on edelleen yhtä hervoton kuin ensimmäisessä osassa ja aivan loistavan nerokas hahmolisä Sonja karhu ja näiden kahden rakkaustarina. Pakostikin mieleen tulee toinen epätodellinen animaatiopariskunta samalta animaatioyhtiöltä eli Shrekin lohikäärme ja aasi.

Tunnelmaa tehostava musiikki tasapainoilee Zimmerin sävellysten ja tunnettujen kappaleiden välillä. Eniten mieltäni lämmittää alkuperäinen Madagascarin teema kappale, joka on aina toiminut. Yllätyin myös miten hyvin Katy Perryn Firework istuu elokuvaan ja etenkin sen soidessa sirkuksen päästessä nosteeseen on se yhtä näkö- ja kuuloaistiin suunnattua ilotulistusta. Sitten on tämä afro sirkus.... jota kuuntelin työn puolesta sen 18 kertaa heti elokuvan avausviikonloppuna ja joka silloin tuntui jäävän asumaan korvakäytävääni ikuisesti ärsyttävänä sekamelskana. Noh, kummasti se ei sitten ärsyttänyt enää tippaakaan, kun sen kuuli oikeassa asiayhteydessä eli elokuvan katsomisen jälkeen.

Madagascar 3 on vauhdikas, hulvaton, mutta myös lämminhenkinen elokuva. Sopii varmasti taas kaikenkokoisille ja -näköisille. Huomatkaa että studio123:ssa pyörii elokuvasta suomenkielisen 3D:n lisäksi, englanninkielinen 3D sekä suomenkielinen 2D versio!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...