15. kesäkuuta 2013

Star Trek Into Darkness

kuva täältä

Ohjaaja: J. J. Abrams
Käsikirjoitus: Alex Kurtzman, Damon Lindelof & Roberto Orci
Musiikki: Michael Giacchino
Pääosissa: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Anton Yelchin, John Cho, Simon Pegg, Benedict Cumberbatch & Alice Eve
Kesto: 2h 9min
Ikäraja: 12

Avaruusalus Enterprise on vastikään palannut toiselta planeetalta suorittamasta tehtävää, jonka seurauksena Kapteeni Kirk saa arvon alennuksen, koska ei noudattanut sääntöjä, vaan antoi luonteellensa tyypilliseen tapaan tunteiden viedä eteenpäin. Tähtilaivastoon kohdistettu terrori-isku saa kuitenkin valtaapitävät perumaan päätöksensä, koska Kirkin osaamista sekä kostonhalua tarvitaan jäljittämään iskujen takana ollut roisto. Yliluonnolisen voimakas ja yllättävän tutunoloinen pahis on piiloutunut klingonien maille, josta Enterprise-alus miehistöineen Kirkin johdolla, lähtee häntä noutamaan. Porua aiheittaa jo alkumetreillä alukseen lastatut torpedot ja toimintasuunnitelman laatiminen sääntöjen ja yleisen etiikan mukaan. 

Kuva täältä

Ensialkuun on tärkeä korostaa ja alleviivata sitä seikkaa, että Star Trek universumi on itselleni ennestään täysin tuntematon. En ole nähnyt mitään sarjaa (kuin ehkä ohimennen pari minuuttia), nähnyt ensimmäistäkään elokuvaa (paitsi nyt) enkä ole tiennyt ennestään kuin Spockin, joka on ollut vain "joku Star Trek tyyppi, jolla on hassut korvat, kulmakarvat ja outo kampaus". Vaikka en erityisen paljon scifiä ole kuluttanutkaan, niin näen itseni silti genren ystävänä ja siksi tarkoitus on ollutkin jossain kohtaa elämässä oikeasti sukeltaa tähänkin universumiin. Nyt nähtyäni Stark Trek Into Darknessin, en voi kuin ihmetellä, miksi en ole tosiaan katsonut näitä aikaisemmin??

J. J. Abrams on asiansa osaava jannu, joka on häärinyt tuotantopuolella jos jonkimoisissa hatunnoston arvoisissa tekeleissä, itselleni mieleenpainuvimpana nerokkaassa Fringe-sarjassa. Kun narut pysyy niin hyvin käsissä Star Trek:n puolellakin, en malta odottaa mitä hän tekee rakkaalle Star Wars:lle. Jos mukana on yhtään samaa pidätän hengistystä menoa, hahmojen keskeinäistä dynamiikkaa ja istukaamme hetki vakavasti ja mietitään maailman menoa-mentaliteettia, olen jo myyty.

Kuva täältä

Kapteeni Kirkin hahmo edustaa tietyllä tapaa juuri epätäydellistä perusihmistä, joka menee tunteiden ja viettien mukaan. Kokiessaan vääryden lankeavan läheisilleen, sumentaa kosto Kirkin ajatusmaailmaa ja hiljentää järjen. Vaikka Kirkin ollessa jolloin tapaa se kehen tulisi samaistua, niin enemmän vielä sympaattisempana koen Spockin, joka edustaa tätä järkipuolea. Tämä johtuu ehkä siitä pienestä säälistä Spockia kohtaan, joka pitää tunteensa erillään, koska ne tosiaan tuntuvat niin ylitsepääsemättömiltä. Kaikessa järjessään ja vulkanialaisuudessaan, Spock:ssa on myös puolet ihmistä ja ne hetket, kun tämä inhimillisen tunteellinen puoli tulee hänestä esiin, ovat mieleenpainuvimmat. Aiheesta on revitty  myös kepeää huumoria Spockin parisuhteeseen Uhuran kanssa. Hirmuisesti symppasin myös Bones:ia ihan hahmon itsensä takia (ja myös koska Eomer ja Battle for Middle Earth - peli, johon ole snadisti koukussa). Sitten tietysti pitää mainita vielä Simon Pegg, joka saa jotenkin tahtomattaankin hymyn huulille joka ikisessä kohtauksessa, jossa esiintyy. Cumberbatch ei puolestaan edes mainintaa ja lätinää tarvitsisi, hän on niin hyvä.

Star Trek Into Darkness on tietenkin aiheen faneille must-see, mutta itse voin aidosti suositella tätä myös aiheeseen perehtymättömille. Tästä on hyvä jatkaa avaruusmatkaa

Hjyvä biisi elokuvan lopputeksteistä!
Edit. Keksinkin noottia! Alice Even hahmon alusvaatekohtaus oli säälittävää ja seksististä. Nyt eletään sentään vuotta 2013, c'mon!1 kommentti:

  1. Mulla meni usko, toivo ja rakkaus tähän Star Trekiin siinä edellisessä leffassa...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...