28. tammikuuta 2014

12 Years a Slave


Ohjaaja: Steve McQueen
Musiikki: Hans Zimmer
Pääosissa: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong'o, Sarah Paulson, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Paul Giamatti, Adepero Oduye, Paul Dano, Kelsey Scott & Quvenzhane Wallis
Kesto: 2h 13min
Ikäraja: 16

12 Years a Slave perustuu Solomon Northupin samannimiseen omaelämäkertaan. Solomon oli lahjakas viulisti, perheenisä ja ennenkaikkea kouluja käynyt vapaa mies. Solomon joutuu kuitenkin huijauksen kohteeksi, kun hän erään juhlallisen illan jälkeen herääkin kahleissa. Ensi alkuun Solomon pyristelee vastaan, koska hän tietää oikeutensa ja vapautensa, kunnes hänet myydään eteenpäin orjaksi etelän plantaaseille. Niskuroinnista ja vääristä katseista seuraa vain ruoskaa, joten Solomon oppii hillitsemään itsensä ja pitämään vaatimattoman orjan rooliaan yllä sisällä palavasta taistelunhalusta huolimatta. Seuraavat 12 vuotta elämästään Solomon Northup viettää orjuuden helvetissä.


Komeat 9 Oscar-ehdokkuutta kahminut 12 Years a Slave on jälleen elokuva, joka muistuttaa meitä menneisyyden häpeäpilkuista. Poiketen kuitenkin aikaisemmista samaa aihetta käsittelevistä elokuvista tämä elokuva repii henkisellä tasolla haavat jälleen auki. Olin varautunut jo ennen katsomista henkisesti rankkaan kokemukseen ja vielä noin puolessa välissä ajattelin, että ei tämä ole ihan niin paha mihin varauduin, kunnes jouduin puoltamaan edelliset ajatukseni. 12 Years a Slave on kokemuksena karu ja epäoikeudenmukaisuudessaan puistattava. 


Kuitenkin juurikin se järkyttävä todellisuus ja kaikki vääryys, mitä tämä todellinenkin henkilö on kokenut, tekee elokuvassa vankimman vaikutuksen. Ilman sitä tuskallista ryydytystä, ei elokuvan loppupuolisko iskisi niin vahvasti. 12 Years a Slave on enemmänkin elämys kuin pelkkä elokuva ja siinä on niin mukana, että aika vierähtää yllätävänkin nopeasti. Monessa kohdassa tekisi niin mieli itse puuttua meneillä oleviin tapahtumiin, napata se ruoska orjuuttajan kädestä tai kannustaa Solomonia tarttumaan tilaisuuteen ja taistelemaan kaikin keinoin. 


Solomonia esittävä Chiwetel Ejiofor tekee roolissaan ensiluokkaista työtä, häntä kohtaan tuntee niin suurta sympatiaa, että se todella tuntuu. Jos miespääosa pysti meneekin Chiwetelle DiCaprion sijaa, ei se todellakaan harmita, vaikka Leo onkin ykkösvalintani. Lupita Nyong'o on Chiwetellin tapaan uusi tuttavuus minulle ja hänen roolinsa sadistisen herra Eppsin leikkikaluna, jää lähtemättömästi mieleen. Lupitankin kohdalla en ihmettelisi, jos naissivuosan palkinto napsahtaisi hänelle, varsinkin kun en ole Lawrencen suoritusta vielä nähnyt. Oma miesnäyttelijäsuosikkini Michael Fassbender tekee tässä niin vastenmielisisen roolin, että pitää varmaankin katsoa häneltä taas jotain huomattavasti mukavampaa, että saan irrottetua nimen irti Eppsin sairaasta hahmosta. Muista nimekkäistä näyttelijöistä on sanomattakin selvää, että Benedict Cumberbatch sekä Brad Pitt tekevät molemmat hyvää työtä. Yllätyin myös bongatessani "Hushpuppyn" eli Quvenzhane Wallisin Solomonin tyttären roolista. 

12 Years a Slave on tunteita riipivän realistinen ja armoton kuvaus todellisista tapahtumista ehdottoman hienon ja vaikuttavan elokuvan muodossa.


1 kommentti:

  1. Hyvä arvio elokuvasta! Jäin itse pohtimaan vielä taustoja. Tässä olisi aihetta vaikka kahdeksi elokuvaksi. Paljon jäi vielä kysymyksiä ilmaan, mutta orjuuden kuvaus elokuvassa oli kyllä erittäin ansiokasta. Täällä omia mietteitäni lisää: http://wannabemesenaatti.blogspot.fi/2014/03/vapaasta-miehesta-orjaksi-12-years-slave.html

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...