19. heinäkuuta 2014

American Horror Story


Sain katsottua loppuun Netflixin tarjonnan loistavasta sarjasta American Horror Story, joka nimensä mukaan on erittäin kauhupainotteinen tv-sarja. Harmillista kyllä jenkkien sekä brittienkin puolella sarjasta on vain kaksi ensimmäistä kautta, eikä Suomi-puolella ole ensimmäistäkään. 3. Kausi on jo esitetty jenkkilässä alkuvuodesta ja kahmi kiitettävästi Emmy-ehdokkuuksiakin, joten kova hinku olisi nähdä sekin. Ensimmäisen kauden katsoin tosiaan ihan kesäloman alussa ennätysajassa eli kahdessa päivässä (en ole koskaan katsonut mitään kautta mistään niin nopealla tahdilla). Toinen kausi on ehkä jopa parempi kuin ensimmäinen, mutta osasin sen kohdalla syödä kakkua vain vähän kerrallaan ja nautiskellen. 


1. Kausi - Murder house (2011)

Jaksoja: 13

Jakson kesto: 39 - 52 min
Pääosissa: Connie Britton, Dylan McDermontt, Taissa Farmiga, Evan Peters, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kate Mara, Zachary Quinto, Frances Conroy, Lily Rabe & Sarah Paulson

Ensimmäisellä kaudella en tosiaan tiennyt oikein mitä edes odottaa. Vaikka kyseessä onkin kauhusarja, ei American Horror Story muistuta selkeästi yhtään mitään kauhuleffaa (vrt. Walking Dead, joka on kuin tv-ruuduille siirretty astetta laadukkaampi zombie-elokuva). Ensimmäisellä kaudella kaiken kauhun ja kummitusten lisäksi käsitellään uskottomuutta, avioeroa, lapsen kuolemaa, mielisairauksia, entisaikojen tabuja, itsemurhaa... ja paljon muuta. Kulissina on viktoriaaninen talo tämän päivän Los Angelesissa, johon kolmihenkinen perhe muuttaa uuden alun toivossa. Talolla on paljon veristä historiaa takana, josta paljastuu yhä enemmän uhreja sarjan edetessä. Talo vetää puoleensa myös kaikenmaailman muukalaisia, naapureita ja perheen isän klinikan pääkoppapotilaita.

Ohessa ensimmäisen kauden traileri:

2. Kausi - Asylum (2012-2013)

Jaksoja: 13

Jakson kesto: 39 - 52min
Pääosissa: Jessica Lange, Sarah Paulson, James Cromwell, Evan Peters, Zachary Quinto, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brochere, Chlöe Sevigny, Ian McShane, Frances Conroy & Naomi Grossman

Toinen kausi sijoittuu ajallisesti pääasiassa 60-luvulle, jossa seurataan Briarcliff nimisen rikollisille ja pöpipäille suunnatun mielisairaalan potilaita ja heidän hoitajiaan. Briarcliffin hallinto ja juuret ovat vahvasti katoliset, jonka tähden nunnat myös hoitavat potilaita. Lisäksi laitoksessa palvelee omia kokeitaan suorittava lääkäri/tiedemies sekä satunnaisesti vieraileva psykiatri. Monet potilaat ovat selvästi latvasta lahoja, mutta joukkoon mahtuu myös selväpäisiä tapauksia, jotka väittävät olevansa syyttömiä ja kahlittu Briarcliffiin vasten tahtoaan. Käsiteltäviä aiheita on jälleen enemmän kuin päällisin puolisin uskoisi: demonit, rasismi, alienit, manaus, natsismi, homous sairautena, psykoterapia.. puhumattakaan sen aikaisista hoitokeinoista. Toisella kaudella on paljon samoja näyttelijöitä kuin ensimmäiselläkin, mutta juju on siinä, että hahmot ja tarina ovat täysin erilaiset ja toisistaan erilliset.

Trailerin sijaan fanipohjainen video, jossa Asylumin synkkiin kuviin on sovitettu Lana Del Rayn Summertime Sadness:
Kolmannesta kaudesta tiedän sen verran, että siinä käsitellään Salemin noitia. Tuttujen näyttelijöiden lisäksi kaartiin liittyy "Precious" eli Gabourey Sidibe ja Kathy Bates! Näyttelijät, jotka ovat esiintyneet kaikilla American Horror Storyn kausilla ovat mainio Jessica Lange, Evan "Quicksilver" Peters, Sarah Paulson, Lily Rabe ja Frances Conroy.

Jopa itse sarjaa häiriintyneempi on sarjan tunnari. Ensimmäisellä kaudella vielä pystyi katsomaan alkukuvat joka kerta, mutta toisella kaudella myönnän skipanneeni ainakin kuvamateriaalin sen kohdalla, musiikin kestän vielä kuunnella. Kappale yhdistettynä noihin hämäriin kuviin on todella selkäpiitä karmivaa. Yritin selvittää jo toisen jakson jälkeen, mitä ihmettä laulussa sanotaan, mutta sen verran sain selville, että kyseessä olisi oikeasti vain joku hanasta tippuvan veden ääni, jota on sitten voimistettu. Mistään ei ainakaan irronnut tietoa, että siinä edes olisi mitään sanomaa, mutta jännä juttu on, että ihmiset kuulevat siinä silti eri asioita. Mitä sinä kuulet?
Itse kuulin aluksi vain "Are you scared" ja sen jälkeen "Great Skin"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...