28. kesäkuuta 2015

American Burger


Ohjaus: Bonita Drake & Johan Bromander
Käsikirjoitus: Bonita Drake & Johan Bromander
Pääosissa: Fredrik Hiller, Liam Macdonald, Benjamin Brook, Aggy Ness Kukawka, Madeleine Borg, Gabriel Freilich, Charlie Petersson, Ben Thornton, Hjalmar Strid, Hanna Nygren & Lena Bengtson
Kesto: 1h 17min 

American Burger on ruotsalainen kauhukomedia, jossa amerikkalaisia nuoria laitetaan reteästi lihoiksi. Bussilastillinen täynnä asiaankuuluvia cheerleadereitä, urheilijakomistuksia ja nörttejä sekä heidän opettajansa ovat matkalla tutustumaan eurooppalaiseen kulttuuriin. Kohteena on American Burger niminen tehdas, josta tulevat unohtumattomat hampurilaiselämykset. Saatuaan amerikkalaisen bussinsa parkkeerattua tehdashökkelin luokse, käytännössä keskelle ei mitään, saavat nuoret erittäin persoonallisen tervetuloa-toivotuksen tehtaan pääteurastajalta, joka on lainannut viehkot kasvonsa myös tuotelinjastolle. Porukka ei ehdi edes esittelykierrokselle asti, kun lihaveitset alkavat jo laulamaan. Ihan joka iikkaa ei kuitenkaan niin vain viedä kuin sikaa teuraalle. 


American Burger sai Suomen ensi-iltansa Night Visions festareilla. Elokuvan Suomen levityksestä vastaa neljän nuoren naisen muodostama tehotiimi Blockbusters Gang, joka on omana freelancer-verkostonaan ollut toiminnassa vasta vuoden päivät. Porukka tekee todella laaja-alaisesti kaikkea media-alaan liittyvää toimintaa ja American Burger on heidän ihka ensimmäinen levitysprojektinsa. Ilmeisen rakas ensimmäinen lapsi on kyseessä, sen verran suurella palolla Blockbuster Gangin edustaja elokuvasta ja sen levityksestä kertoo. Maininnan saa Night Visionsin virallisella festariklubilla järjestetyt pippalot, joissa vilisi varsin verisiä cheerleadereita ja urheilijapoikia (kuvia löytyy täältä). Koko Blockbusters Gangin porukkaa yhdistää rakkaus elokuviin ja kaikkeen siihen liittyvään, joten työskentely alalla on enemmänkin etuoikeus kuin tavallinen työpaikka. Mikäli heiltä siis kysytään, ei American Burger jää viimeiseksi levitysprojektiksi elokuvien saralla. 


Itse American Burger omaan silmään oli aivan posketon katsomiskokemus. Näiden herkästi goren puolelle lipsuvien tapausten kohdalla kun ei oikein tiedä, mihin varautua. American Burger on kuitenkin ö-luokasta kaukana, se tuntee mainiosti oman tonttinsa ja siihen liittyvät mielikuvat ja odotukset. Jos tämä olisi amerikkalaista tekoa, puuttuisi tahallisen stereotypisistä hahmoista kaikki se itseironia, joka niistä nyt huokuu. Visuaalisesti elokuva on myös yllättävän viehättävä ja osan hilpeää tunnelmaa tuokin jatkuva auringonpaiste, joka siivilöityy havupuiden lomasta huolimatta siitä, mitä havujen alla on meneillään. Ainoastaan tehosteissa näkyy kotikutoisuus, mutta tätäkin kompensoidaan taitavasti huumorikertoimien käytöllä.

American Burger on mahdollista nähdä tuotantoyhtiön VOD-palvelussa, myös suomiteksteillä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...