26. huhtikuuta 2016

Dressmaker


Ohjaaja: Jocelyn Moorhouse
Käsikirjoitus: Jocelyn Moorhouse & P. J. Hogan, pohjaa Rosalie Hamin samannimiseen kirjaan
Pääosissa: Kate Winslet, Judy Davis, Liam Hemsworth, Hugo Weaving, Sarah Snook, Sacha Horler, Caroline Goodall, James Mackay, Rebecca Gibney, Alison Whyte, Gyton Grantley,Barry Otto, Julia Blake, Kerry Fox, Genevieve Lemon, Terry Norris & Tracy Harvey
Kesto: 1h 58min
Ikäraja: 12

Myrtle "Tilly" Dunnage (Winslet) palaa pölyiseen kotikaupunkiinsa Dungatariin keskelle ei mitään ja pistää koko kylän sekaisin. Aikanaan traagisen murhatapauksen tähden kaiken taakseen jättänyt Tilly haluaa viimein selvittää välit menneisyytensä kanssa. Paljon on  jäänyt hampaan koloon monen kaupungin asukkaan sekä myös oman hulluksi tulleen äitimuorinkin (Judy Davis) kanssa. Tillyn mukana kulkee hänen terävin aseensa, Singerin ompelukone ja takana on vuosia sen laulattamisesta monessa keskeisessä muodin mekassa. Loisteliaat luomukset edesauttavat Tillyä pääsemään selvittämänsä mysteerin jäljille.Dressmaker oli ehdottomasti katsottavien listalla jo siitä hetkestä, kun loin silmäyksen sen traileriin. Itselleni olisi tosin riittänyt pelkkä tieto elokuvasta, jossa on pääosassa Kate Winslet, muuta en tarvitsekaan. Tässä on mukana monien aussitähtien lisäksi aina mielenkiintoisen suorituksen tarjoava Hugo Weaving sekä nuorempi Hemsworth. Ennakkoon nähdyn materiaalin perusteella odotin enemmän perusdraaman mukaista teosta, mutta astetta nenäkkäämmällä otteella. Dressmaker olikin paljon odotettua enemmän, erittäin sakeaksi keitetty seos mustaa huumoria ja yllättäviä vivahteita muunlaisesta genrestä, muun muassa westernistä. 


Taisi olla peräti ohjaajan itsensä suusta siteerattu lausahdus, että kyseessä on melkein kuin lännenelokuva, jossa aseiden tilalla on ompelukoneet. Kieltämättä tässä on perää, kun naishahmot vaihtavat haastavia katseita, ompelukoneen neula laulaa ja takamaiden tuuli kuljettaa hiekkaa pikkukylän kadulla. Musiikissa, jonka on säveltänyt David Hirschfelder, kuuluu myös morriconemaisia sointuja, jotka eittämättä lisäävät vaikutelmaa. Tarinan pohja puolestaan on murhamysteerin selvityksessä, joka avautuu kerros kerrokselta elokuvan edetessä. Huumori on kuulemma ausseille tyypillistä, vähän kuivakkaa ja synkkää. Omaan nauruhermooni tämä iski täysin, kamalat sattumukset vain tulevat niin puskista, että pistää naurattamaan. Teatraaliset hahmot ja kunnon couture-luomukset pienessä tuppukylässä ovat yhtä lailla hykerryttäviä.


Tarinan sielu ja keskiö on päähenkilössä Tillyssä. Tätä omatahtoista ja itsevarmaa naista ei kukaan enää polje maahan ilman seurauksia. Siltikin häneltä avataan haavoittuvaisempi ja herkempi puoli, joka liittyy tämän lapsuuden minäänsä. Isossa osassa on suhde pimahtaneeseen ja pahasuiseen äitimuoriin, jonka kanssa kävelty matka kirvoittaa kivikkoisuudessaan niin räkätystä kuin kyyneliäkin. Pikkusieluisten kyläläisten joukosta Tilly löytää vielä romantiikkaa ja tosiystävänkin. Lopullinen kosto on oleva yhtä hulppea kuin kaikki ne pukuluomuksetkin.


Kate Winslet on vieläkin jumalaisempi kuin muistin, kohta loppuu mitta-asteikko hänen kohdallaan. Tillyn roolissa hän niin sensuelli, sähäkkä, samalla erittäin vahva kuin myös herkkä. Vaikka Tilly ei itsekään ole mikään kunnollisin tyttö, on hänen puolellaan oleminen varsin helppoa. Kemiat äitiä esittävän Judy Davisin kanssa pelaa myös todella hyvin yksiin. Puvustaja Margot Wilson, joka suunnitteli nimenomaan Winsletin asut, saa kyllä erikoismaininnan, luomukset ovat vielä upeampia kuin "Tillyn tekemät" ja puhumattakaan miten Winslet kantaa ne. Hugo Weavingin esittämä kylän poliisi on oman salaisuutensa kanssa hulvaton, eikä hahmoa ole mielestäni vedetty kuitenkaan liian överiksi, koska kaikkiin muihinkin on ympätty aste teatteria. Liam Hemsworth ei ole veljensä Chris ja toisaalta hyvä niin, koska kera Winsletin olisi muutamasta kohtauksesta tullut täysin "hottness overload"

Dressmaker on kerrassaan synkän huumorin kyllästämä draama tuppukylän salatusta mysteeristä. Luvassa on paljon yllätyksiä, ruumiita ja mykistävän upeita pukuja. 

 

2 kommenttia:

 1. Hieno arvostelu :D
  Erityisesti pidin kolmannesta kappaleesta - hienoa kielenkäyttöä...!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän! Niin oli teilläkin samaisesta leffasta.

   Ohoh, siinä oltiin varmaankin niin itseä kiehtovien kohtien ytimessä, että sana lensi :D Toisinaan kyllä tuntuu, että toistaa vain samaa niin monessa kirjoituksessa xD ja tiettyjä sanoja...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...