9. elokuuta 2016

Star Trek Beyond


Ohjaaja: Justin Lin
Käsikirjoitus: Simon Pegg, Doug Jung, Roberto Orci, John D. Payne & Patrick McKay
Musiikki: Michael Giacchino
Pääosissa: Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoe Saldana, Idris Elba, Simon Pegg, Sofia Boutella, Anton Yelchin, Shohreh Aghdashloo, John Cho, Deep Roy, Joe Taslim, Lydia Wilson & Melissa Roxburgh
Kesto: 2h 3min
Ikäraja: 12

Uuden Star Trek-saagan kolmannessa osassa Enterprise on saapumassa pysähdykselle Yorktownin tukikohtaan. Viiden vuoden komennuksesta on takana jo kolme ja pitkän matkan jättämät jäljet alkavat jo näkyä miehistössä, etenkin sen Kapteenissa. Kirk olisi valmis jättämään kapteenin takkinsa jo naulaan ja siirtymään edelleen vastuullisiin, mutta stabiilimpiin tehtäviin ja ehtii suositella Spockia seuraajakseen Yorktownin vara-amiraalille. Muu miehistö, Spock mukaan lukien, on tietämätön Kapteenin suunnitelmista ja vulkanilaisella onkin omat tulevaisuuden aikomukset saatuaan ikävän uutisen. Henkilökohtaiset urasuunnitelmat saavat kuitenkin väistyä Enterprisen vastatessa vieraan lajin edustajan avunhuutoon, joka johdattaa heidät jälleen vieraalle planeetalle ja tuntemattomille maille.


Star Trek-leffoista se edellinen osa Into Darkness oli ihan ensimmäinen kosketukseni koko Star Trek-franchiseeen. Tämä piti ihan kerrata aiemmat jutut lukemalla, sillä sen verran syvemmän sukelluksen olen jo tehnyt, että en edes muista aikaa ennen näihin tykästymistä. Tähän mennessä on jo se vanha alkuperäinen Star Trek-sarja isoimmilta osin katsottu ja kuitattu sarjan klassikkoleffa Wrath of Khan, ihan leffateatterissa! Lisää on kaikki aikomus ja halu kahmia, kunhan niitä käsiini jostain vielä saan (netflixissä ei ole melkein mitään...). Beyond ei antanut vielä trailerin perusteella kummoista kuvaa itsestään, paitsi tietysti jo valmiin kiintymisuhteen synnyttämän iips-reaktion. Leffalla oli kuitenkin hyvät syynsä olla paljastamatta kaikkea jo kättelyssä. 


Kyllähän minä tästä taas kovasti tykkäilin. Taso on laajalti samaa kuin kahdessa muussakin, ellei jopa hieman parempaa (mun on vaikea näitä objektiivisesti vertailla). Semmoinen asteen nostattavampi ero oli Beyondissa, että ilmeisesti Simon Peggin kynästään tuoma vanhan sarjan henki oli vielä väkevämmin läsnä. Nyt ei oltu edes lähdetty kynäilemään niin suurta valkokankaan täyttävää elokuvatapausta, vaan pikemminkin kuin sarjan jakso, mutta suurempana ja parempana. Tämä on siis erityisen positiivinen asia, sillä se uppoaa fanikuntaan ja toivottaa myös tervetulleeksi varsin lämpimästi uudetkin matkustajat. 



Kaiken messevän seikkailun ja toiminnan tuoksinassa kiintopisteitä ovat edelleen toimivat ja keskenään sanailevat hahmot. Alkuperäisen sarjan tapaan pääkolmikko Kirk, Spock ja Bones muodostavat keskeisen dynamiikan, mutta elokuvasarja on myös osannut nostaa isommalle jalustalle vaikuttimeksi muitakin, jotka sarjan puolella olivat selkeämmin sivuhahmoja. Esimerkiksi tilaa saa reilusti myös Uhura ja Scott, joten voisi melkein jo puhua pääviisikosta tai pääporukasta. Sofia Boutella (jonka tunnistin maskin takaa!) tuo mielenkiintoisen hahmolisän ja toivon hänen Jaylahin esiintyvän seuraavissakin elokuvissa. Valehtelisin jos väittäisin, että Anton Yelchinin viimeinen esiintyminen valkokankaalla ja tässä leffasarjassa, ei yhtään kourista. Tuntuu mahdottomalta kuvitella ketään toista niin viattoman sympaattisena Chekovina, mutta jonkunhan siihen rooliin on astuttava ellei hahmolle tehdä kunniakasta lähtöä elokuvasarjasta, kuten onnistuneesti Nimoylle tehtiin.


Star Trek Beyond on fanikunnalle taattua mannaa, mutta ei hullumpi ensikosketus satunnaiselle mahdollisesti scifiseikkailuista kiinnostuneelle Trek-keltanokalle. Itse en pistäisi pahakseni, jos laatutason ja vanhan sarjan hengen pysyessä näillä kantimilla, näitä tulisi vielä kymmenenkin lisää.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...