27. heinäkuuta 2012

TOP 10 Televisiosarjat osa 2

Nyt ne viisi kaikken parhainta! Edellinen osa löytyy täältä.


5. Walking Dead


Tuotantokausia: 2
Jaksoja: 19
Yhden jakson kesto: 45min

Walking Dead on Robert Kirkmanin sarjakuvan pohjalta toteutettu draama- sekä kauhusarja. Nimensä mukaan sarjassa kuolleet kävelevät eli on viimein koittanut se zombie invaasio. Sarjan päähenkilö apulaissheriffi Rick Grimes herää koomasta sairaalassa ihmetellen missä kaikki ovat, mutta muuten autuaan tietämättömänä. Totuus sen hetkisestä tilanteesta valkenee hänelle kuitenkin pian tavattuaan muita eloonjääneitä. Rick haluaa päättäväisesti löytää perheensä, joiden hän uskoo vakaasti olevan hengissä. Sillä aikaa suhteellisen hyvin hengissä oleva perhe eli vaimo Lori ja poika Carl taas uskovat Rickin jo kuolleen. Lori, Carl ja Rickin työkaveri sekä läheinen ystävä Shane ovat lyöttäytyneet pienen sekaseurakunnan kanssa samaan leiriin. 

Itsellänihän on ollut aina joku juttu zombie leffoihin, vaikka ne olisivat kuinka huonoja tahansa, mutta on vain pakko katsoa. Elokuvissa zombie invaasioon on jo vakiintunut niin selkeä kaava, että se ei tarjoa juurikaan yllätyksiä ja nopea tempo on enemmän sääntö kuin poikkeus. Walking dead on yllättänyt sillä, että se rauhallisemmasta temmostaan tai jopa sen ansiosta toimii kuin häkä. Yksinkertaisesti on enemmän aikaa syventyä henkilöhahmoihin, koko eloonjääntiprosessiin ja siihen miten laatia uuden elämän pelisäännöt. Monesti olen sarjaa katsoessani todennut ”jos tämä olisi leffa, niin tuolta tulisi kohta zombie”, mutta harvoin ne oikeasti tulevat, mikä on vain virkistävää. Sitten kun niitä yhtäkkiä tulee kasapäin saa olla itsekin haukkomassa henkeä. Toimii.






4. Skins


Tuotantokausia: 6
Jaksoja: 47
Yhden jakson kesto: 47min

Skins kertoo bristolilaisista nuorista, jotka pyörivät samassa kaveriporukassa ja käyvät samaa lukiota. 2 kautta pitää sisällään saman kaveriporukan, mutta sitten kuvaan astuu aina uusi sukupolvi, joten sarjassa on nyt nähty jo kolme eri sukupolvea (minä vain kaksi ensimmäistä). Jaksojen pääosassa on yleensä joku nuorista, jolloin tämän elämää seurataan tarkemmin. Kahdella ensimmäisellä kaudella päänuorina ovat älykäs, mutta itsekäs Tony, edellä mainitun tyttöystävä Michelle, Tonyn itsestään epävarma paras ystävä Sid, omissa maailmoissa usein kulkeva mielenterveydeltään ailahteleva Cassie, alati ongelmiin joutuva bilehile Chris, musikaalisesti lahjakas sekä tunnollinen Jal, avoimesti homoseksuaali tanssija Maxxie ja edellisen paras ystävä muslimi Anwar, joka rikkoo railakkaasti uskontonsa sääntöjä. Tulevaisuuden kannalta tärkeä hahmo on Tonyn itsetuhoinen pikkusisko Effy, joka ei ensimmäisellä kaudella puhu melkein mitään, mutta jatkaa osana uutta sukupolvea kolmannelle kaudelle, jossa hänen voisi katsoa olevan päähenkilönä.

Skinsin luulin alkujaan mainosten perusteella olevan jotain tyhjänpäiväistä teinihömppää, mutta kuinka väärässä olinkaan. Skins on todella hyvin kirjoitettu, värikäs, ahdistava, itkettävä, mieltälämmittävä ja elinvoimaa pursuava sarja. Erityisesti ensimmäinen ja toinen kausi ensimmäisellä sukupolvella on ollut minun suosikkejani. Henkilöhahmot ovat niin toimivia ja näytteleminen niin aitoa. Siitä en tiedä kuinka tyypillisesti tämä tosiaan kuvaa bristolilaisten nuorten elämää, mutta eiköhän tätä ole dramatisoitu ihan pikkaisen.

 


 
3. Game of Thrones


Tuotantokausia: 2
Jaksoja: 20
Yhden jakson kesto: 60min

Game of Thrones on fantasiasarja, joka perustuu George R. R. Martinin kirjasarjaan Tulen ja jään laulu. Koko 5 kirjan sarja tuodaan televisio ruudulle siten, että yksi tuotantokausi kattaa aina yhden kirjan. Tuotantokausia on ilmestynyt jo kaksi, mutta Suomessa on näytetty vasta ensimmäinen (kerpele). Sarjan tapahtumat sijoittuvat Westerosin seitsemään eri kuningaskuntaan, joiden aatelissuvut kamppailevat siitä kuka saa valtaistuimen. Ensimmäinen kausi alkaa sen aikaisen kuninkaan eli Robert Baratheonin matkalla Talvivaaraan nimittääkseen Boromirin siis Eddard Starkin kuninkaan kouraksi edellisen kuoltua epäilyttävän ennenaikaisesti. Robertin vaimo Cercei on vaaleahiuksisten Lannistereiden sukua, joka veljiensä Jamien ja kääpiö Tyrionin kanssa ovat vahvasti osallisena sarjan tapahtumissa ja käänteissä. Entisen hirmuhallitsijan Aerys Targaryenin lapset ylimielinen ja ahne Viserys sekä hyvätahtoinen Daenerys ovat maanpaossa etelässä meren takana. Viserys hautoo vallankaappausta ja on valmis tekemään sen vaikka oman siskonsa kustannuksella. 

Ensimmäisen jakson jälkeen tykkäsin Game of Thronesista, mutta vasta parin jakson jälkeen aloin toden teolla koukuttua sarjaan. Myönnän, että fantasiapuitteisiin rakennetulla sarjalla on muita paremmat mahdollisuudet päästä minun listasijoilleni, mutta ratkaisevaahan tässä on se, että tämä sarja on oikeasti myös aivan mahti. Jälleen löytyy sitä kieroilua ja kuiskuttelua, mutta myös eeppistä mahtipontisuutta ja oikeuden puolustajia. Sarjan ympäristö upeine maisemineen on jo pelkästään yksi kumarruksen arvoinen seikka. Mikään ei näytä lavastetulta, vaan on kuin katselisi suoraan toiseen maailmaan.


Simpsonit versio täällä!



2. Fringe

Tuotantokausia: 4
Jaksoja: 81
Yhden jakson kesto: 43-50min

Fringe on loistokas yhdistelmä scifiä, jännäriä ja rikosdraamaa. Pääosassa on FBI-agentti Olivia Dunham, joka tutkii outoja jopa yliluonnollisia tieteellisiä ilmiöitä, joiden taustalla tuntuu piilevän vielä jotain suurempaa. Olivian apuna on mielisairaalasta lomalle päässyt hyvinkin omintakeinen, mutta nero Walter Bishop ja tämän poika sekä nykyinen lapsenkaitsija Peter Bishop. Ensimmäinen tuotantokausi pyörii mystisten ilmiöiden selvityksen ympärillä, vaikka taustalla on puhetta suuremmasta ”Kaavasta”. Jokaisessa jatkossa tapahtuu jotain selittämätöntä, jonka sitten kolmikko saa setvittäväkseen. Toiselta kaudelta kolmannelle sarja nostaa itsensä toiseen ulottuvuuteen ja jo ennestään mielenkiintoinen sarja muuttuu aivan mahottoman mielenkiintoiseksi. 

Kerran kuvailin Fringeä sanoin ”Lost kohtaa CSI:n”, mutta tämä oli tosiaan vasta ykköskauden kohdalla, jolloin en tajunnut ollenkaan millaisiin mittoihin tämä sarja vielä venyisi. Fringe on sarja, joka on kehittynyt jatkuvasti parempaan suuntaan ja kirjaimellisesti uusiin ulottuvuuksiin. Kolmannen kauden viimeinen jakso (joka käsittääkseni viimeinen mikä näytetty Suomessa) sai leukalihakseni jämähtämään lattiaan. Fringe on sarja, jollaista en ole ennen nähnyt, mutta joka on nerokas sekoitus erilaisista aineksista todella koukuttavaksi ja alati yllättäväksi kokonaisuudeksi. Ohessa olevalla videolla on kaikki Fringen eri alkutunnarit, sillä se muuttuu aina sen mukaan missä ajassa ja ulottuvuudessa kyseinen jakso on.






1. Mullan alla


Tuotantokausia: 5
Jaksoja: 63
Yhden jakson kesto: 55min

Mullan alla on vahvasti ironinen draamasarja, josta ei mustaa huumoria puutu. Sarjan keskiössä on Fisherin perhe ja heidän hautaustoimistonsa. Jokaisen jakson alussa kuolee joku, joka tuodaan sitten kyseiseen hautaustoimistoon. Ensimmäisessä jaksossa perheen isä kuolee ja hautaustoimisto jää testamentin mukaan hänen kahdelle pojalleen Nate:lle ja Davidille. Nate on perheen vanhin lapsi, mutta luonteeltaan kovin poikamainen eikä hautausurakoitsijan pesti kiinnosta häntä. David taas on vakavampaa ja tunnollisempaa tyyppiä, joka yrittää pitää homoutensa salassa heidän vanhoilliselta äidiltään. Ruth on tämä vanhoillinen ja hyvin neuroottinen äiti ja viimeisenä nelikossa on taiteellinen Claire, joka elää vielä villiä nuoruuttaan. Hautaustoimistossa on töissä perheelle läheinen Federico Diaz, joka perheineen esiintyy paljon sarjassa. Lisäksi tärkeässä osassa on Davidin poikaystävä poliisi Keith, Naten hyvin erikoinen tyttöystävä Brenda ja tietysti lukuisat kuolleet perheen isä mukaan lukien, jotka aina välillä näyttäytyvät.

Mullan alla ainutlaatuinen televisiosarja, joka on ensi näkemästä lähtien pitänyt paikkaa listani kärjessä. Kun puhutaan elämää suuremmista sarjoista tai elokuvista, niin tämä on ehdottomasti minulle sellainen. Sarjan henkilöt tulevat itselleen niin tutuiksi, että heidän mukanaan tuntee elävänsä ja heidän kuolemaansa suree aidosti. Kuolema ja kuolevaisuus ovat luonnollisesti teemoja, jotka ovat esillä sarjassa paljon ja tietyllä tapaa sarja auttaa käsittämään näitä asioita paljon paremmin. Mielestäni kuoleman lisäksi sarjassa on pääteemana myös elämä ja ennen kaikkea miten elää ja jatkaa jonkun kuoleman jälkeen. Sarja valottaa myös mielenkiintoisella tavalla hautausurakoitsijoiden elämää (tietysti Amerikan malliin) ja sai minutkin aikoinaan haaveilemaan ammatista hautaustoimistossa ja erityisesti palsamoijana. Sarjan viimeinen jakso on hienoin päätös sarjalle mitä kuvitella saattaa (itkin silmäni pellolle) ja olen tyytyväinen, että sarjaa on vain viisi tuotantokautta, sillä ne viisi on jo parhautta.





P.S. Lisämainintana vielä, että Supernaturalia ja Big Bang Theory:ä olen nähnyt vain muutamat jaksot, mutta veikkaan, että tykkäisin näistä todella paljon, jos kokonaan näkisin ja tavoitteena onkin katsoa ne joskus.

2 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...