21. syyskuuta 2013

The Terminator, The Prestige ja Star TrekPidin kotosohvalla kolmen elokuvan maratonin (tosin yksi katsottiin vasta seuraavana päivänä, mutta kuitenkin), joka koostui kolmesta elokuvasta: The Terminator, The Prestige & Star Trek. Elokuvilla yhteistä on se, että ne kotiutuivat samalla reissulla kirppikseltä monen muun elokuvan kanssa ja arvoisa Mitokondrio toivoi kommentissaan näiden kolmen katsastamista ja arvostelua. Tässä siis ajatelmia:

Terminator


1984, Yhdysvallat
Ohjaaja: James Cameron
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn, Paul Winfield, Lance Henriksen & Earl Boen
Ikäraja: 15
Kesto: 1h 43min


Tulevaisuuden uhkakuvia maalaa seinille Terminator elokuva, jonka synkässä tulevaisuuden näkymässä koneet ovat ottaneet ylivallan ihmiskunnasta. Joukko vastarintaan kuuluvia ihmisiä pitää kiinni eloonjäämisestään ja on onnistunut pysymään vielä toistaiseksi piilossa tappavilta koneilta. Vihulaiset masiinat tulevat kuitenkin keksineeksi keinon päättää sodan omaksi edukseen lähettämällä tuhoamiseen erikoistuneen kyborgin takaisin menneisyyteen ja eliminoimalla vastarinnan johtohahmon John Connorin äidin, Sarah Connorin. Ihmiset eivät jää aikailemaan, vaan lähettävät perään oman sankarinsa Kyle Reesen tekemään kaikkensa, jotta Sarah säilyy hengissä.

The Terminator on jäänyt aikaisemmin minulta katsomatta hyvin pitkälti ennakkoluulojen perusteella: Iso Arska rymistelee aseiden kanssa ja paukuttaa menemään syystä x eli en siis tiennyt scifi-ulottuvuudesta moniin vuosiin alkuunkaan. Vasta tämän tullessa tässä muutamien vuosien sisään nenäni eteen toistuvasti monien väittäessä sitä klassikkoelokuvaksi, edelläkävijäksi jne. ja viimeistään sen nimen komeiltua 1001-elokuvaa.. –kirjassa, heräsi uteliaisuuteni. Pakkohan se oli selvittää, mikä tässä nyt on niin ihmeellistä. The Terminator osoittautui luulojani paremmaksi elokuvaksi kyllä, etenkin ollessamme ahdistavassa tulevassa ja ilman muuta tehosteet ovat hemmetin hyvät. Kuitenkaan ei tämä nyt niin maata mullistava ollut, että tulisin katsomaan sitä välttämättä uudemman kerran, vaikka jatko-osat haluankin nähdä. Nyt se on kuitattu ja ruksi kirjaan.The Prestige


2006, Yhdysvallat
Ohjaaja: Christopher Nolan 
Pääosissa: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Piper Perabo, Rebecca Hall, Scarlett Johansson, David Bowie, Andy Serkis
Ikäraja: 11
Kesto: 2h 5min


Prestigessä kaksi lahjakasta taikurin alkua ja ystävystä toimivat avustajina itseään tunnetummalle silmänkääntäjälle. Erään tempun mennessä pahimmalla tavalla pieleen, aiheuttaa se ystävyyden katkeamisen, keskinäisen kilpailun ja loputtoman katkeruuden hautomisen toista kohtaan.  Ajan kuluessa molemmat toteuttavat itseään taikuuden estradilla täysin tietoisina toisen tarkkailevista silmistä. Molemmat ovat valmiita tekemään mitä vain saadakseen selville toisen salaisuudet ja samalla laittamaan likoon vaikka oman henkensä kehittääkseen tempun, joka lyö kilpailijan laudalta. 

Inceptionin, Batman trilogian ja Mementon nähneenä olen uskaltanut joka kerta odottaa Nolanilta suuria ja Prestigen olen vain odottanut osuvan tielleni katsomisnautintoa varten. Odotuksiin ohjaajanero vastaa jälleen kerran ja loppupuolen viimeiset verhojen avaukset lyövät hänelle tyypilliseen tapaan katsojan ällikällä. Vaikka kuinka koitin katsella vihjeitä matkan varrella ja terästää hoksottimeni, osasin vain pieniä paloja yhdistää toisiinsa suuresta kokonaisuudesta ennen korttien lyömistä pöytään. Elokuvan tapahtumat jää mukavasti pyörimään päähän ja jälkikäteen huomaa tajuavansa kuinka paljon vihjeitä olikaan matkan varrella ja kuinka pienestä oudosta tunteesta huolimatta ei niihin katsomishetkellä kuitenkaan perehtynyt, vaan antoi liukua käsistä pois. Nerokasta jälleen herra Nolan, nerokasta.
Star Trek


2009, Yhdysvallat/Saksa
Ohjaaja: J. J. Abrams
Pääosissa: Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Eric Bana, Zoe Saldana, Simon Pegg, Anton Yelchin, John Cho, Leonard Nimoy, Winona Ryder, Chris Hemsworth, Jennifer Morrison
Ikäraja: 13
Kesto: 2h 2min


Romulaanien sota-alus Narada hyökkää liiton aluksen USS Kelvinin kimppuun surmaten sen kapteenin. Kapteenin seuraaja George Kirk evakuoi kaikki muut pois aluksesta, mukaan lukien vaimonsa, jolla on juuri käynnistymässä synnytys. George uhraa itsensä aluksen mukana taatakseen tulevaisuuden muille ja ennen kaikkea juuri syntyneelle pojalleen. Myöhemmin näemme aikuisen James Kirkin viettämässä huithapeli elämää kaiken maailman juottoloissa, josta tähtilaivaston upseeri saa hänet suostuteltua liittymään tähtilaivastoon. Laivastoon liittyy myös puoliksi vulcanuslainen Spock, jolla ei natsaa sitten yhtään Kirkin kanssa. Kirk onnistuukin hankkimaan itsellensä sanktiota, jonka ansiosta häntä ei päästetä pelastusoperaatioon mukaan. Kirkin kanssa kaverustunut lääkintähemmo McKoy kuitenkin saa juonittua kaverinsa mukaan lennolle. Kirkin luvaton läsnäolo osoittautuu kuitenkin hyödylliseksi hänen tajuttuaan asioita, joita muut eivät ole huomanneet. Narada alus on menneisyyden tavoin jälleen muodostamassa uhkaa. Kirkin täytyy kohdata kuitenkin ensin tulevaisuus voidaakseen vaikuttaa nykytilanteeseen. 

Star Trekin uudemman vanhemman leffaversion olen halunnut nähdä sen uusimman uudemman katsomisen jälkeen. Se sai minut ihan totaalisen pauloihinsa ja halun tutustua tähän maailmaan lisää. Näistä maratonin kolmesta tekeleestä uskaltaisin sanoa tämän viimeisen kolahtaneen itseeni kaikista eniten, vaikka Prestige olikin niin nerokas. Star Trek:ssä on sitä ihanaa seikkailunmakua, joka vie mukanaan, hyvin samanlaista kuin mistä nautin rakkaissa Star Wars:eissa (joo laitoin ne jopa samaan lauseeseen!). Jaksoin jännittää hahmojen puolesta, vaikka järki sanoi ”Ei tuo kuole, sä näit sen jo siinä jatko-osassa” mutta silti olen täysillä mukana ja pidätän hengitystä.  


PS. Älytöntä, että Kirkin vanhemmat on Emma Swan ja Thor!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...