21. huhtikuuta 2014

Captain America: The Winter SoldierOhjaaja: Anthony ja Joe Russo
Musiikki: Henry Jackman
Pääosissa: Chris Evans, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Samuel L.Jackson, Robert Redford, Cobie Smulders, Emily VanCamp, Hayley Atwell, Frank Grillo & Toby Jones
Kesto: 2h 14min
Ikäraja: 12

Kapteeni Amerikan jatko-osa, joka kulkee myös nimellä Captain America: The Return of the First Avenger, sijoittuu muutaman vuoden päähän Avengers elokuvan tapahtumista ja on viimeinen "yksilöelokuva" ennen itse Avengersien jatko-osaa. Kapteenilla on edelleen sopeutumista moderniin maailmaan ja kaikkeen maailmaa mullistavaan, mitä on tapahtunut hänen oman aikansa ja nykyajan välillä. Kapteeni eli Steve Rogers toimii Nick Furyn alaisuudessa S.H.I.E.L.D:n hommissa yhdessä Natasha "mustaleski" Romanoffin kanssa. Erään mission aikana Steve huomaa, että hänelle ei kerrota kaikkea Romanoffin suorittaessa salaista tiedonkeruuta suoraan Furylle. Kun itse Furyn kimppuun käydään, on selvää, että hänkään ei tiedä asioista ihan kaikkea. S.H.I.E.L.D:n toinen korkea johtohahmo Alexander Pierce uskoo Furyn kertoneen Kapteenille jotain merkittävää ja kun Steve ei hiillostuksesta huolimatta ole yhteistyöhaluinen, kääntyy koko organisaatio häntäkin vastaan. Furyn kohtalosta järkyttynyt Natasha lyöttäytyy Steven avuksi ja osaa kertoa tälle uudesta mystisestä vihollisesta nimeltä "Winter Soldier", jonka kohteena onkin itse Kapteeni Amerikka. 


Edellinen Kapteeni Amerikka elokuva oli ensimmäinen Avengers-elokuva, jonka näin ja siksi se varmasti on osaltaan jollain tavalla erityisasemassa itselleni, vaikka ei olekaan elokuvana se paras. Kohtalo esti jatkuvasti itseäni näkemästä tätä jatko-osaa, joten paremman puutteessa katsoin taannoin sen ensimmäisenkin elokuvan. Steve Rogersin kehitystarina Kapteeni Amerikaksi ensimmäisessä elokuvassa on todella onnistunut ja oli hyvä muistuttaa itseään, miten ruipelosta, mutta pirun sinnikkäästä pulkannarusta tulikin patrioottinen sankari ja samalla aikakautensa ikoni. Ensimmäisestä elokuvasta muistin valitettavan sattuman kautta päättyneen orastavan romanssin agentti Carterin kanssa, mutta en olisi muistanut Kapun ystävyyttä Bucky Barnesin kanssa, joka on vielä olennaisempi tässä jatko-osassa.


Ensimmäiseen elokuvaan verratessa ei jatko-osa yllä kuitenkaan samalla tasolle, vaikka ihan kelpo kuva onkin. Toimivimmat kohdat tunnetasolla ovat mielestäni ne, joissa viitataan edelliseen elokuvaan ja sen ihmissuhteisiin, sekä kaikki pikkiriikkisestkin viittaukset muihin avengers-teemaisiin leffoihin. Sävyltään jatko-osa on vakavampi jopa enemmän pahassa kuin hyvässä. Ensimmäisen elokuvan ajoittainen sympaattinen hupsuttelu loistaa poissaolollaan, vaikka pientä vitsin tynkää onkin jätetty ontuviin lausahduksiin. Toiminnan tuoksinaa ja sen mukana tulluttu viihdearvoa on onneksi lapattu mukaan se tavallinen annosmäärä.


Chris Evans tekee jälleen tasaisen hyvää jälkeä Kapteeni Amerikkana, ellen sanoisi loistavaa ottaen huomioon millainen perussankarihahmo on kyseessä, revittelymahdollisuuksien ollessa minimissä. Henkilökohtaiseen makuuni Scarlett Johanssonilla on liikaa ruutuaikaa, kun siitä olisi voitu puristaa osa vaikka Cobie Smuldersille, joka menee kyvyiltään taas täysin hukkaan. Hayley Attwellin esiintymisestä olen todella iloinen, vaikka tässä olisikin ollut saumaa hyödyntää edellisen elokuvan tunnelatausta ja näyttää itse jälleennäkeminen. Uusista naamoista Anthony Mackie on sivuosassaan ihan pätevä, kuin myös Emily VanCamp, mutta nuorempiaan rautaisempi ote on vanhalla herra Redfordilla. 

Kapteeni Amerikan jatkis on ihan katsottavaa tavaraa, mutta ei sitä parasta Avenger-luokkaa. Lopputeksien aikana tuleva Avengers 2 elokuvaan viittaava pätkä kyllä kannattaa nähdä!


Trailerin sijaan hyvähyvä biisi:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...