23. helmikuuta 2015

Oscar-valvojaiset 2015

Nyt on uudet silmät hyvin aseteltuna päähän ja sen myötä aika tehdä kooste Oscar-yöstä/aamusta. 

Tänä vuonna Yle teema esitti itse Gaalan lisäksi myös punaisen maton ja nimenomaan sen myöhemmän lähetyksen ennen h-hetkeä. Nelosen aikana tuli perinteisesti aikaisempi punainen matto lähetys, olisiko ollut peräti E! Entertainmentin, koska siellä hillui aina Ryan Seacrets ja kumppanit. Nyt päästiin siis suoraan käsiksi A-listalaisiin ja tässä kohtaa meinasi tulla paniikki, koska meillä oli vielä Gaala-ruokaa uunissa, kun lähetys jo alkoi. En käsitä mihin se aika meni, kun Kuninkaan puheen loputtua oli vielä runsaat 40 minuuttia ennenkuin alkoi tapahtua. Noh, alun kymmenisen minuuttia ravasimme siis olohuoneen ja keittiön välillä toisen selostaessa aina toiselle ketä näkyy ja mitä puhutaan. 



Punaisella matolla oli jälleen pääasiassa upeaa pukuloistoa. Miestenkin asuissa oli uskallettu harppoa pois siitä ainaisesta mustasta, tosin tässä saisi vielä revitellä enemmän. Itse juontajamme Neil Patrick Harris nähtiin matolla tyylikkäässä harmaassa puvussa hänen aviomiehensä valkattua ylleen valkoista. Sympaattinen ennakkosuosikki Eddie Redmayne oli laittanut päälleen sinisen puvun ja "uhmasi" muotikoodeja yhdistämällä sitä mustaan ja näytti todella tyylikkäältä. Omia asusuosikkeja oli muun muassa Rosamund Pikella, Emma Stonella, Marion Cotillardilla, Scarlett Johanssonilla, Felicity Jonesilla, Reese Witherspoonilla ja Jennifer Lopezilla. 

Asujen parhaimmistoa: Jennifer Lopez, Scarlett Johansson ja Felicity Jones

 Julianne Mooren asuvalinta ei ollut mielestäni osuvin, mutta tähden valoisa olemus ja leveä hymy teki kokonaisuudesta toimivan. Naomi Wattsin puku näytti ensivilkaisulta ihan hienolta, mutta tarkemman tarkastelun jälkeen, kokonaisuus oli jotenkin rikkonainen. Varsinkin korvikset pisti silmään väärällä tavalla. Lady Gaga valikoitui myös omalla listallani huonoihin pukuihin, vaikka asu olikin tähden tyyliin nähden hyvin pliisu. Tämäkin näytti alkuun paremmalta, mutta kun kumihanskat läpsyivät Gagan vilkuttaessa kameralle, totesin että eijeijei. Kaameimman asun tittelin vie tähti, jolla on ollutkin tapana pukeutua joko täysin nappiin tai sitten ei sinne päinkään, eli Gwynweth Paltrow. 
 
Gwyneth Paltrow ja Lady Gaga

 Itse Gaala alkoi totutusti juontajan lämmittämällä yleisön jonkinlaisella, usein musikaalisella ohjelmanumerolla. Niin tälläkin kertaa, kun lavakarismaa puhkuva Neil Patrick Harris aloitti oman shownsa, jossa vierailevina tähtinä toimi Anna Kendrick ja Jack Black. NPH juontajana on yksi suosikkejani Ellen Degenerin lisäksi, sillä kummankin huumori todella uppoaa, eikä mene kuitenkaan mauttomuuksien puolelle. Varsinainen Gaala meni hyvin omalla painollaan ja olin tyytyväinen, että tähän vuoteen ei ollut ympätty väkisin mitään teemaa tai muuta erikoisuuksia. Pääpaino oli elokuvilla kuten kuuluukin, eikä sen ihmeellisempää osannut edes kaivata. 

Yle Teeman omat juontajat hoitivat hommansa myös hyvin ja itseasiassa toteutustapa on kauttaaltaan parempi kuin Nelosen aikana. Mitään kisastudiota tarvitse pällistellä, vaan kuulla asiantuntevat kommentit hyvässä hengessä, eikä tarvi pelätä selostuksen vyöryvän itse asian päälle. Mieleen jäi jo punaisen maton aikana Ylen juontajien kehoitus postata somen puolelle kuvia kotikatsomosta. Hetken aikaa tätä tuumailimme, että miksemme ole koskaan julkaisseet kuvaa katsomostamme, mutta sitten muistimme, että Gaala-asumme ei kyllä kestä päivänvaloa. Asuvalintoja tehdessämme olemme kuitenkin huomioineet pääasiassa vain sen, että siinä pitää pystyä istumaan mukavasti monen monituista tuntia. Otimme kuitenkin yhden kuvatuksen, kun olimme jo ansiokkaasti tyhjentäneet evästyksiä.

Ei edustava kotikatsomo
Palkintojen osoitteiden veikkauksissa itselläni tuli alkuun todella pitkä "voittosuora". Vasta loppupään palkinnoissa omat arvaukset rupesivat menemään metsään eritoten Birdmanin kahmiessa tärkeitä palkintoja omaan taskuunsa. Kaiken kaikkiaan omista veikkauksista sain oikein 14/24 ja suosikeista 10/21, joita voi tutkia tarkemmin edellisestä postauksesta.

Omissa arvauksissa olisin halunnut olla eniten väärässä musiikkikategorian kohdalla, kun arvaukseni Alexandre Desplat vei pystin odotetusti, mutta siltikin olisin sen suonut Zimmerille tai hyvänä kakkosena Jóhan Jóhanssonille Kaiken teoriasta. Myös parhaan kappaleen kohdalla kaikki kannatukseni oli Lego Movien erittäin tarttuvassa "Everything is awesome"-biisissä, joka kuitenkin hävisi Selma elokuvan kappaleelle "Glory". Oscar-yleisön reaktioista päätelle kappale oli selvästi se suosituin kyyneleitä tirauttelevan yleisön noustessa seisomaan esityksen loputtua, mutta itselleni se ei kolahtanut tietenkään, koska siihen ei ole mitään mielleyhtymää.

Neil Patrick Harris teki Birdmanit! kuva täältä

Ensimmäinen minionmainen WAAT-reaktio tuli alkuperäisen käsiksen kohdalla, kun sen vei Boyhoodin sijaan Birdman. Tästä lähti liikkeelle omien veikkausteni laskusuhdanne, eikä osoitteet kohdanneet täysin suosikkienkaan kanssa. Birdman oli kyllä Boyhoodia parempi omassa mielessäni, mutta tuli silti puun takaa, varsinkin kun elokuva teki saman tempun ohjauksen palkinnon kanssa. Toinen iso yllätys ja samalla pienoinen pettymys oli Imitation Gamen viemä Oscar-pysti sovitetusta käsikirjoituksesta, koska olisin niin halunnut sen Kaiken teorialle.

Edellisten takia aloin kyseenalaistamaan hetkeksi sitä saako Eddie Redmayne varmasti miespääosa Oscarin ja hiljaa mietin, mitä lentää ekana, jos se ei menekään hänelle. Asiaa ei onneksi tarvinnut kauan pohtia, kun palkinto meni täysin oikein Redmaynelle, joka piti yhden koskettavimmista puheista. Naispääosa ei tarjonnut yllätyksiä Julianne Mooren viedessä palkinnon, mutta oman lisähupinsa toi Meryl Streepin reaktioiden seuraaminen. 

Parhaan elokuvan kohdalla oli sitten jännitystä ilmassa ihan tuhannesti, koska potentiaalisia vaihtoehtoja oli niin monta! Itse veikkasin edelleen Boyhoodia, vaikka aiemmat palkinnot olivat osoittaneet, että se ei ollut akatemian suurin suosikki sittenkään. Toive puolella olin jo unohtanut Grand Budapest Hotellin, koska sillä oli jo neljä taskussaan ja pidin sormia ristissä Kaiken teorian puolesta. Birdman olikin sitten se kunnon yllättäjä tässäkin ja vei pytsin kotiinsa, eikä se nyt ollenkaan huono osoite ollut ei.


Oheen vielä lista voittajista:

Miessivuosa: J.K Simmons (Whiplash)
Naissivuosa: Patricia Arquette (Boyhood)
Puvustus: The Grand Budapest Hotel
Maskeeraus: The Grand Budapest Hotel 
Vieraskielinen elokuva: Ida
Lyhyt elokuva: The Phone Call
Dokumenttilyhäri: Crisis Hotline: Veterans Press 1
Äänisuunnittelu: Whiplash
Äänileikkaus: American Sniper  
Erikoistehosteet: Interstellar
Animaatiolyhäri: Feast
Paras animaatio: Big Hero 6
Lavastus: The Grand Budapest Hotel
Kuvaus: Birdman
Leikkaus: Whiplash
Dokumentti: CitizenFour
Kappale: "Glory" (Selma)
Musiikki: Alexandre Desplat (The Grand Budapest Hotel)
Alkuperäinen käsikirjoitus: Birdman
Sovitettu käsikirjoitus: The Imitation Game
Ohjaus: Alejandro G. Iñárritu (Birdman)
Miespääosa: Eddie Redmayne (Kaiken teoria)
Naispääosa: Julianne Moore (Still Alice)
Paras elokuva: Birdman
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...