25. marraskuuta 2015

Nälkäpeli - Matkijanärhi osa 2


Ohjaaja: Francis Lawrence
Käsikirjoitus: Danny Strong & Peter Craig, perustuu Suzanne Collinsin kirjasarjaan
Pääosissa: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore, Donald Sutherland, Natalie Dormer, Sam Claflin, Willow Shields, Jeffrey Wright, Jena Malone, Mahershala Ali, Gwendoline Christie, Patina Miller, Elden Henson & Stanley Tucci
Kesto: 2h 16min
Ikäraja: 12
 


Nälkäpeli-saagan viimeinen elokuva jatkaa suoraan siitä, mihin Matkijanärhi osa 1 tapahtumissaan jäi. Joukko tribuutteja on saatu pelastettua Capitolin kynsistä, mukaan lukien aivopesty Peeta, joka on saatu uskomaan Katnissin olevan niin vaarallinen, että tämä tulisi oitis eliminoida. Kenenkään toipumisiin ja suremisiin ei kuitenkaan ole aikaa, sillä sota on vielä käynnissä. Vyöhykkeiden löydettyä keskinäisen yhteisymmärryksen kukistaa kaikkia sortanut Capitol, on aika iskeä itse pahan ytimeen ja murhata presidentti Snow. Nälkäpeli-sarjasta olen nauttinut paljolti elokuvienkin muodossa, vaikka kirjat ovat kyllä tässäkin (luonnollisesti) vielä parempia. Juuri tämän viimeisen osan kohdalla, joka kahdeksi elokuvaksi varsin mallikkaasti pilkottiin, olen eniten odottanut jo aiemmassakin elokuvassa nähtyä selkeää peeroa perinteikkääseen "teinielokuva"-osastoon. Kuten kävi ilmi jo aiemman elokuvan omassa postauksessakin, nyt päästään viimein siihen asiaan. On aika nousta tyranniaa vastaan, vaikka kaikki keinot voiton saavuttamiseksi eivät olekaan kaikkien mieleen.

Missään superfanaattisissa odotuksissa en siltikään htenyt Matkijanärheä katsomaan, etenkin kun karsastin jo valmiiksi sitä lopun epilogia, jonka olin töiden puitteissa jo nähnyt. Täytyy tunnustaa, että en edes ensin muistanut moisen olemassaoloa kirjasta alkuunkaan, se kun oli niin erillään varsinaisesta tarinasta. Varsinaisessa katselussa se ei häirinnyt ollenkaan niin paljon, kun sitä tiesi jo odottaa. Kokonaisvaltaisesti koin elokuvan oikein arvoisana lopetuksena koko sarjalle.


En osaa kuvitella elokuvien katselua ilman, että ei olisi lukenut kirjoja, jotka siis omassa katselussa ainakin vaikuttaa positiivisesti elokuvakokemukseenkin. Elokuvat ovat tiivistetty versio tapahtumista ja kun kirjassa asioille (esim. parantumisille) on annettu jo oma aikansa, en osaa ikävöidä enää samaa elokuvissa. Kirja auttaa myös paljon hahmojen motiiveissa ja mielenliikkeissä elokuvankin osalta, koska ne on jo kerran eletty läpi kunnolla. Eräs elokuvan traagisimpia kohtauksia käsitellään kyllä yllättävän lyhyesti, mutta se tunnahti siltikin jo monta hetkeä ennen kuin se varsinaisesti tapahtui, koska sitä odotti jo pelolla. Elokuvien Katniss on myös erilainen kirjojen version kanssa, joka korostuu viimeisessäkin elokuvassa. Kirjan Katnissin koin siis olevan yleisesti ei-niin-mukava tyyppi (Lawrencella on liikaa karismaa!) ja hahmon mielenterveys tuntui olevan vielä pahemmin vaakalaudalla. Kaikkea ei kuitenkaan voi tuoda esille elokuvan keinoin, eikä kaikkea edes tarvitse, pidän molemmista versioista. 


Jennifer Lawrence on ihan kiitettävä Katnissin roolissaan, vaikka hänelle sopiikin paremmin roolit, joissa on enemmän revittelyvaraa. En silti osaisi kuvitella enää ketään muuta tähän osaan! Kirjoissa Peeta ei ollut mikään oma suosikkini, mutta täytyy sanoa Josh Hutchersonin elokuva-Peetan nostaneen paljon hahmon kokonaisosakkeita. Edesmennyt Philip Seymour Hoffman on yhä mukana pienesti elokuvassa ja hänen poissaoloaan on saatu yhteen kohtaukseen paikattua hyvin kirjallisen materiaalin ja Harrelsonin Haymitchin avulla. Elizabeth Banksin Effyä ja edellä mainittua Haymitchiä oli harmillisen vähän elokuvassa, mutta ruutuaika oli todella rajallinen monen muunkin sivuhahmon osalta (onneksi on olemassa ne aikaisemmat elokuvat!). Sivuosiin on saatu muuten toinenkin GOT-tähti Natalie Dormerin lisäksi, nimittäin Brienne eli Gwendoline Christie. Vasta kotiuduttani tajusin, että avox Polluxin roolissa nähtävä hemmon onkin Daredevil-sarjan Foggy!

Matkijanärhi osa 2 on aiempia osiaan hieman synkempi tapaus, mutta hieno kuva oman saagansa päättävänä elokuvana. Aiemmat elokuvat on hyvä olla nähtynä ennen katsomista ja lukekaa hyvät ihmiset ne kirjat!


 

5 kommenttia:

 1. Hieno teksti. En malta odottaa, että näen tämän elokuvan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) ja Cilon kommenttiin viitaten, oli kyllä aikamoinen ajoitus kommentien osalta :D

   Poista
 2. Minusta ainakin aiemmissa elokuvissa (en ole vielä nähnyt tätä) Lawrence hyvin sopi tälläiseen hiljaiseen, vähän epäsympaattisempaankin rooliin ja toi hyvin ilmi, että millaiset vaikutukset tuollaisella pelillä nuoreen sieuluun ovat.

  Sen sanottuani, en ole täysin varma, sopiiko elokuvan aihemateriaali edes teinielokuvaksi. Itse olen ollut ainakin niin traumatisoitunut jo kahden ensimmäisen elokuvan katsomisesta, että en niitä uudelleen tule pystymään katsomaan. Erityisesti ensimmäisestä elokuvasta "palautuminen" kesti minulla monta viikkoa. En vain pystynyt käsittämään sellaista maailmaa, jossa nuoret lapset joutuvat tappamaan toisiaan viihteen vuoksi. Ja nyt pienet lapset ympäri maailmaa leikkivät Nälkäpeliä! Tavallaan, koska kohdeyleisö on tälläinen, koko elokuvan sanoma vähän vesittyy...

  Haluan silti nähdä vielä tämän päätösosan, toivottavasti en järkyty ihan niin paljon mitä kahden aikaisemman elokuvan kohdalla, kolmosenhan pystyi katsomaan vielä ihan emotionaalisesti ehjästi. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! Aika kovastihan nämä ovat sitten vaikuttaneet, lienenkö itse siinä mielessä jo "raadollistuneempi" katsoja :D tähän vaikuttaa toki, että olen lukenut tähän sarjaan osittain vertautuvaa Battle Royale-mangaa jo vuosia vuosia sitten ja siltä osin jo varmasti turtunut.

   Uskoisin, että tämä vaikuttaa sitten varmasti syvemminkin vielä siellä suunnassa. Vähän olen jopa kade, että saat näistä niin paljon enemmän vielä irti! :D Kannattaa siis katsomaan mennä :) varaudu tosiaan, että on vähän synkempi vielä kuin edelliset

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...