24. helmikuuta 2016

Deadpool


Ohjaaja: Tim Miller
Käsikirjoitus: Rhett Reese & Paul Wernick, pohjaa Fabian Niciezan ja Rob Liefeldin luomaan sarjakuvahahmoon
Pääosissa: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein, T. J. Miller, Brianna Hildebrand, Stefan Kapičić, Gina Carano, Leslie Uggams, Jed Rees & Karan Soni
Kesto: 1h 48min
Ikäraja: 16


Deadpool kertoo erittäin pahasuisesta, tiukkaan punamustaan nahka-asuun sonnustautuneesta supersankarista (termi sankari hyvin kyseenalainen). Ennen nahka-asua ja rikollisten muussausta, Deadpool oli pelkästään mies nimeltä Wade Wilson. Törkyturpainen Wade oli jo silloin, mutta fyysiset muutokset hän koki kovimman tien kautta. Hänellä todettiin syöpä vähän kaikkialla ja sitä ryhtyi "parantamaan" hämärähemmo, joka sai kyllä syövän taltutettua, mutta karmean käsittelyn seurauksena Wadestä tuli kävelevän syövän näköinen. Nyt Wade eli Deadpool haluaa kostaa tälle kakkipäälle. 


Tämä ei ole ensimmäinen Deadpool-elokuva, eikä myöskään ensimmäinen kerta, kun Ryan Reynolds esittää Deadpoolia. Tämä on tosin ensimmäinen kerta, kun Deadpool on tehty kunnolla oikein ja raastettu aiheesta irti niin paljon mannaa kuin vain irtoaa yhdeksi mahtavaksi leffaksi. Silloin aikanaan vuonna 2009 ensimmäisen Wolverine elokuvan tullessa ulos, pystyi kuulemaan paikallistenkin sarjisnörttien ulvahdukset heidän nähtyään valkokankaan karmean Deadpoolin. Itse nyt en asiaa suuremmin huomioinut, kun hahmo ei ollut mitenkään tuttu, mutta leffa oli noin muutoinkin ihan kokkeli. Välissä Reynolds nähtiin supersankaroimassa Green Lanternina, joka oli ilmeisen kaamea sekin (itse välttelin näkemistä). Noin vuosi sitten julkistettiin, että Deadpool tulee ihan aikuisten oikeasti ja pääosassa jälleen Reynolds, joka suostui mukaan nimenomaan, jos hahmo toteutetaan sarjisversion mukaan kunnolla. Ymmärrys silti huolestuneille kanssaihmisille, jotka olivat nähneet Reynoldin "menestyksen" sarjisfilmatisoinneissa. Pikkuhiljaa projektista tiputellut kuvatmatskut rauhoittivat kuitenkin nopeasti huolestuneita faneja ja energia muuttui kohti hypetystä. Tätä kannatti odottaa.


Deadpool tekee tälläkin hetkellä arvokasta tienraivausta ollessaan ensimmäisiä isomman ikärajan supersankarielokuvia suuremman luokan kassamenestyksellä. Aiemmin korkeampi ikäraja ei olisi irronnut millään, sillä edelleen koetaan kannattavampana silotella kuvaa sen verran, että se saa k12 leiman, koska supersankarielokuvien kohderyhmä mielletään astetta nuorempiin ihmisiin. Deadpool on todiste, että selvästi aikuisemmalle yleisölle suunnattu jopa härski supersankarointi vetää puoleensa. Haluan kuitenkin alleviivata, että Deadpoolin menestys ei ole pelkästään sen ikärajassa, vaikka se herkulliset lisämausteensa toki tuokin, vaan elokuva itsessään on vaan mainio ja hervottoman hauska. Sen kyllä huomaa, että tekijöillä on ollut vapaammat kädet luoda jotain uudenlaista, sillä tämä ei tunnu kierrättävän mitään liian totuttua. 

Deadpool on tosiaan helkkarin hauska, harvoin tulee hirnuskeltua näin paljon leffassa. Huumori on toki välillä ihan kauhean tökeröä, mutta se genrensä tunteva itseironisuus iskee niin terävästi, että se tasoittaa ala-arvoisuuksia. Eniten hirnututti kyllä kaikki x-meneihin, muihin leffoihin ja Reynoldsiin itseensä viittaava. Eikä se ystävänpäivä-kuvakaan Deadpoolista ollut niin kaukaa haettua, sillä tässähän oli yllättävän paljon romantiikkaakin, ei ehkä perinteisellä tavalla kuvattuna, mutta olipa kuitenkin. Deadpoolista hahmona mietin kyllä jo valmiiksi, mitenhän käy myötäelämisen kanssa, kun kyseessä on näin tökerö päähenkilö. Viimeistään siinä kohtaa, kun näemme hahmon varsinaisen synnyn ja ymmärtää, mitä kaikkea tämä on käynyt läpi, niin on kuitenkin varsin helppo asettua tämän puolelle kaikesta suunsoitosta ja perseilystä huolimatta.  


Minä olin Reynoldsin puolella jo päälle vuoden takaisesta The Voices leffasta lähtien, joka oli ihan sairaan hauska leffa ja jossa Reynolds oli enemmän kuin mahtava. En siis ole sen jälkeen kyseenalaistanut herran näyttelijänlahjoja ollenkaan, ne on jo tullut todistettua. Deadpoolin roolissa Reynolds on kuin kotonaan ja tuntuu kaikesta päätellen pitäneen erittäin hauskaa kuvauksissa. Ihanaista Morenaa odotin myös innolla, hän kun vei sydämeni Firefly-sarjan merkeissä, eikä jätä nytkään kylmäksi. Pahista näytellyt Ed Skrein oli pakko myös googlettaa leffan jälkeen, sillä oli poikkeuksellisen kivakasvoinen pahis. Skrein onkin  ollut Got-sarjassa se paremman näköinen Daario Naharis!

Deadpool on härski, tappohauska ja ihan huippu supersankarielokuva meille vähän isommille. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...