25. helmikuuta 2016

Spotlight ja Vakoojien silta (Kinopalatsi, Helsinki)


Joskus Oscar-elokuvien eteen on tehtävä vähän enemmän, mentävä himpun verran kotikynnystä pidemmälle. Varsinkin, jos omaa samanlaisen Gotta catch 'em all-asenteen ehdokas-kuvia kohtaan, kuten minä. Matkamme vei meidät Helsinkiin asti, koska Vakoojien silta, joka ei pyörinyt enää oikein missään muualla. Vakoojien sillalle oli käynyt "Blue Jasminet", se siis pyöri kyllä täälläkin, mutta koska ymmärrys ei ollut riittävä, se jäi välistä. Vannoimme taas, että jatkossa (etenkin syksyisin) ne tiettyjen ohjaajien teokset (Woody Allen, Spielberg....) vaan mennään katsomaan ja piste. Toinen syy oli Spotlight, joka oli harvoja ehdokas-kuvia, jotka eivät saapuneet tänne seudulle ollenkaan ja nämä sai kätevästi maratoonattua samalla reissulla.

Molemmat leffat pyöri samassa paikassa eli Kinopalatsissa, jossa tuli vierailtua ensimmäisen kerran viime vuoden maaliskuussa. Tein aiheesta oman postauksenkin, jossa ihmettelin suuresti niiden paljon puhuttujen vartin mainosrallien puuttumista Kinopalatsissa sekä Espoon Sellossa. Nyt voin "onnekseni" kertoa, että nekin tuli koettua... herranjesta mikä määrä kaiken maailman vakuutusjuttuja ja finnkino sitä tätä ja tota. Nyt ymmärrän, mistä se närinä on kummunnut. 


                                                                      Spotlight


Ohjaaja: Tom McCarthy
Käsikirjoitus: Tom McCarthy & Josh Singer
Musiikki: Howard Shore
Pääosissa: Michael Keaton, Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci, Brian d'Arcy James, Gene Amoroso, Jamey Sheridan & Billy Crudup
Kesto: 2h 8min
Ikäraja: 12


Spotlight on tositarina journalismin keskiöstä, Boston Globen Spotlight-nimisen reportteritiimin tekemästä merkittävästä lehtijutusta, joka julkaistiin vuonna 2002. Tiimi alkoi tutkia katoliseen papistoon kohdistuvia seksuaalisen hyväksikäytön syytöksiä lähtien liikkeelle vain muutamista paikallisista nimistä. Tutkimukset veivät yhä pidemmälle paljastaen häikäilettömän ja systemaattisen salailujen ketjun, joka jatkui aina ylimpiin portaisiin asti.

Spotlight on todella vaikuttava elokuva, joka antaa pienemmillekin tapahtumille niiden tarvitsevan ajan ja nostaa jännitettä maltillisesti milli kerrallaan. Henkilöhahmot ovat tarpeeksi arkisen oloisia ja tuntuvat näin ollen oikeilta ihmisiltä. Tositapahtumien tuoma pohja kummittelee taustalla hyvässä sekä pahassa, toisaalta se siis juuri koskettaa, mutta toisaalta taas kylmäävä todellisuus iskee kasvoihin. Kaarti on kauttaaltaan ensiluokkainen, mutta yllätyin kaikista eniten Ruffalon annista, koska en ole osannut arvottaa hänen taitojaan ihan näin korkealle.                                                                  Vakoojien siltaOhjaaja: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Matt Charman, Joel Coen & Ethan Coen
Kuvaus: Janusz Kamiński
Musiikki: Thomas Newman
Pääosissa: Tom Hanks, Mark Rylance, Scott Shepherd, Amy Ryan, Sebastian Koch, Alan Alda, Austin Stowell, Billy Magnussen, Michael Gaston, Peter McRobbie, Dakin Matthews, Domenick Lombardozzi, Mikhail Gorevoy, Stephen Kunken & Jesse Plemons
Kesto: 2h 22min
Ikäraja: 12

Kylmän sodan aikaisessa painostuksessa brooklyniläinen vakuutusjuristi James Donovain lähestulkoon määrätään toimimaan puolustusasianajajana venäläiselle vakoojalle. Kyseisen tapauksen johdosta ja Donovanin siviiliaseman tähden hän joutuu keskelle jakautunutta Berliiniä suorittamaan neuvotteluja. Vangiksi on joutunut amerikkalainen U2-pilotti, joka pitäisi saada turvallisesti kotiin. 

Vakoojien sillan odotin olevan pitkä, paatoksellinen ja jopa tylsä kaikista tekijöistään huolimatta, koska Spielbergin edellinen elokuva Lincoln oli niin pahuksen kuiva tapaus. Vakoojien silta yllättikin positiivisesti, sillä se ei ollut ollenkaan samalla tavalla puinen, vaan kuljetti ihan kiitettävästi aina sinne viimeiselle sillalle asti. Tom Hanks oli kyllä vähän jo väsähtänyt, mutta muut osa-alueet paikkasivat hänen suoritustaan (mitä hälle on tapahtunut?). Mark Rylancen sivuosaehdokkuuden ymmärrän, mutta samassa kilpailee kovempiakin suorituksia. Tähtilipun palvontaa olisi voitu hieman myös hillitä, kyllä vähemmälläkin ymmärretään. Newmanin sävelet olivat jälleen musiikkia korvilleni.

 

6 kommenttia:

 1. Molemmat nähty ja komppaan vahvasti sun mielipiteitä!

  Spotlight on ehkä Joyn kanssa suosikkejani tähän asti nähdyistä Oscar-leffoista. Jotenkin tosi aidon oloista meininkiä, realistista dialogia, tuli jollain tapaa Argo vähän mieleen.

  Ja Vakoojien silta, yllättävän kiinnostava, mutta Tom Hanks tosiaan aika kuivahko ja se tähtilipun ideologian hehkutus häiritsi hieman. Nää patriarkaaliset isänmaallisuusleffat (jollaiseksi miellän vähän myös Revenantin) alkaa tulla jo korvista ulos.

  Viikonloppuna luvassa Room ja Carol, niille on kyllä kovat odotukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Carolista ja noista leffateatterikokemuksista muuten puheen ollen, olin tänään sen katsomassa ja vieressäni sitten sattui olemaan ystävyspari, joka pulisi ja pälpätti koko sen leffan ajan! Mutta onneksi oli niin hyvä elokuva, että yllättäen se ei edes haitannut!!

   Poista
  2. Spotlight ja Joy oli kyllä molemmat tosi hyviä. Joy:tä olisi voitu huomioida enemmänkin ehdokkuuksilla :)

   Nuo kaksi muutakin on nähtynä, molemmista aikeissa kirjoittaakin. Postaa ihmeessä omatkin ajatelmasi niistä!

   Poista
 2. Ruffalo on aina hyvä! Ja pidin Rachel McAdamsistakin paljon, olen ihmetellyt, miksi hänen ehdokkuuttaan ei ole arvostettu enempää...

  Vakoojien silta taitaa omalta osalta jäädäkin katsomatta. Spielbergiin olen vähän väsähtänyt ja tuntuu, että olen jo nähnyt Vakoojien sillan tuhat ja yksi kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multa on Ruffalon hienoimmat suoritukset menneet ihan ohi, missä leffoissa olisi enemmänkin näitä hyviä? Äkkiseltään tulee mieleen vaan Avengersit, joissa hän onnitui kyllä tekemään Hulkista huomattavasti mielenkiintoisemman, kun aiemmat osan esittäjät.

   Hieman sama asenne oli Vakoojien siltaan. Vaikka tykkäsin itse, niin ei se gaalakauden parhaimmistoa ole.

   Ylenpään kommenttiisi: argh, leffapölisijät....

   Poista
  2. XD

   Ruffalo oli häikäisevä ja näytti paljon enemmän sitä tulisuutta, jota Spotlightissakin oli, tv-elokuvassa The Normal Heart

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...