16. syyskuuta 2010

Splice


Splice on tieteiskauhua laadukkaasta ja myös häröimmästä päästä. Se syövyttää verkkokalvoille kuvia, joita ei ihan heti unohda, ei siis sovellu heikkohermoisille. Se haastaa katsojan miettimään kuinka pitkälle ihminen voi mennä ja saa edes mennä leikkiessään jumalaa.

Pääosassa on kaksi nuorta geenitutkijaa: Clive ja Elsa (Adrien Brody ja Sarah Polley), jotka ovat erikoistuneet luomaan risteytyksiä eri eläinten DNA:sta. Tämän jälkeen suurimmaksi haaveeksi on muodostunut kokeilu, missä yhdistettäisiin soppaan vielä ihmisen DNA:ta, mutta tähän ei heidän rahoitusyhtiönsä suostu. Sen seurauksena pariskunta ryhtyy tekemään kokeitaan omin päin suljettujen ovien takana. Seuraa läpimurto, joka kuitenkin viedään vielä monta astetta pidemmälle kuin alunperin oli tarkoitus ja lopulta homma karkaa aivan totaalisesti hallinnasta. Heidän luomansa olento Dren kehittyy liiankin nopeaa tahtia ja täysin odottamattomiin suuntiin.

Jos emme anna groteskien kohtausten liikaa käydä päähämme, Splice on oikein mielenkiintoinen ja laadukas elokuva. Näyttelijät suoritukset lisäksi tukevat edellistä. Eniten ristiriitaisia tuntemuksia aiheuttaa vähintäänkin erikoinen Dren, jota esittää ranskalainen malli Delphine Chaneac:


Plaza.fi:n arvostelussa Dreniä kuvataan osuvalla tavalla: "Dren on hyvin rakennettu hahmo, joka samanaikaisesti pelottaa, säälittää, kuvottaa ja herättää siinä sivussa vieläpä hoivavietin. Tässäkään kauhutarinassa pelottavin ei ole Frankensteinin hirviö, vaan ihmiset, jotka hänet loivat."


Kesto: 100min
Valmistusmaa: Kanada, Ranska, USA, 2010
Ohjaaja: Vincenzo Natali
Käsikirjoitus: Vincenzo Natali & Antoinette Terry Bryant
Pääosissa: Adrien Brody, Sarah Polley, Delphine Chaneac

Traileri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...