18. syyskuuta 2010

TV Poiminta: Leffagenret


Tiistaisin klo 17.00, yle teema
(uusinta lauantaisin klo 14.26)
49 min, Iso-Britannia 2002


Yle teema esittää kuusiosaisen sarjan eri leffojen genreistä eli lajityypeistä. Joka jaksossa käsitellään kyseisen lajityypin edustajia ja haastatellaan niin näyttelijöitä, käsikirjoittajia, ohjaajia, tuottajia, kuvaajia kuin myös muitakin elokuva-alan ammattilaisia. Sarjassa ollaan jo käsitelty 3 ensimmäistä osaa, jotka minunkin harmikseni oli jäänyt katsomatta kun tämän vasta äskettäin bongasin. Osissa 1-3 käsiteltiin siis Western, scifi ja ryöstöelokuvat, mutta jäljellä on onneksi vielä seuraavat:

21.9. Osa 4: Eeppiset elokuvat
Raamatulliset ja historialliset aiheet ovat synnyttäneet joitain Hollywoodin mahtavimmista elokuvista. Filmimekasta ovat kotoisin sellaiset eepokset kuin Kymmenen käskyä (The Ten Commandments) ja Spartacus. Jaksossa tarkastellaan niin suuria eepoksia kuin pikkubudjetilla tehtyjä 1950-60-lukujen italialaisia "peplumeja", joiden keskiössä olivat yhdysvaltalaiset kehonrakentajat. Nykyaikana tekniikka mahdollistaa antiikin maailman herättämisen henkiin ilman massiivisia lavasteita. Gladiaattori-elokuva todistaa, kuinka menestyksekäs tämä genre yhä on.

28.9. Osa 5: Sotaelokuvat
Viidennessä jaksossa käsitellään sotafilmejä ja erityisesti toista maailmansotaa, joka on kiehtonut monia ohjaajia. Sotaelokuvien genren taustalla ovat vaikuttaneet niin myytit ja propaganda kuin kasvava realismi. Brittiläisessä traditiossa sotafilmit olivat propagandaa, mutta samalla syntyi myös vahva dokumenttien perinne. Italiassa Roberto Rossellini käytti oikeita sotilaita ja amatöörinäyttelijöitä kuvatessaan vastarintaa. Japanissa taas kehittyi vahva sodanvastaisten elokuvien perinne. Esimerkkinä myös saksalainen Das Boot.

5.10. Osa 6: Romantiikka
Romantiikka on osa elokuvien viehätysvoimaa upeiden tähtinäyttelijöiden ja kiihkeiden rakastelukohtausten ansiosta. Jaksossa tutustutaan Hollywoodin kuuluisiin seksisymboleihin sekä valotetaan Hollywoodin suhtautumista seksiin, rakkauteen ja avioliittoon ajan saatossa. Vertailu Hollywood-elokuvien tukahdutetun seksuaalisuuden, ranskalaiselokuvien vapautuneisuuden ja romanttisten komedioiden välillä tarjoaa uuden kiehtovan lähestymistavan romanttisten elokuvien genreen.

Tiedot poimittu yle teeman sivuilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...