11. kesäkuuta 2012

Lumikki ja metsästäjä


Ohjaaja: Rupert Sanders
Musiikki: James Newton Howard
Pääosissa: Kristen Stewart, Charlize Theron, Chris Hemsworth, Sam Claflin, Sam Spruell, Bob Hoskins, Ian McShane, Ray Winstone, Toby Jones, Eddie Marsan, Johnny Harris, Nick Frost & Brian Gleeson
Kesto: 2h 7min
Ikäraja: 12

Lumikki ja metsästäjä noudattelee ihan alkuun perinteisen sadun uomia, mutta tekee sitten oman juonikuvionsa nostamalla metsästäjän entistä merkittävämpään rooliin. Prologissa esitellään komein kuvin lapseton kuningatar, joka kylmänä sydäntalvena löytää punaisen ruusun kukkimasta uhmaten kylmää. Kuningatar pistää sormensa ruusun piikkiin ja kolme veripisaraa putoaa valkealle lumelle. Sinä maagisena hetkenä hän esittää hartaimman toiveensa lapsesta, jonka huulet olivat punaiset kuin veri, iho valkea kuin lumi, hiukset yhtä mustat kuin korpin höyhenpeite ja mieleltään yhtä periksi antamaton kuin tuo kylmyyttä uhmaava ruusu. Kuningatar saa kuin saakin kauneimmain tyttölapsen, mutta kuolee itse Lumikin ollessa vielä nuori. Kuningas suree vaimoaan, mutta tulee löytäneeksi uuden rakkauden sotaretkellään. Kuvankaunis Ravenna (Charlize Theron) vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta ja päästyään Kuningattareksi, hän ei aikaile uuden miehensä lahtaamista. Lumikin hän telkeää tyrmäänsä vuosiksi. Ravennalla on hallussaan suuret taikavoimat ja lapsuudestaan asti seurannut kostonhimo on kovettanut hänet ja jäljellä on vain julma sekä häikäilemätön nainen. Ravenna on oppinut jo varhain, että kauneutensa avulla hän saa mitä haluaa, joten hänen on varmistettava olevansa se kaikista kaunein, aina. Sitten koittaa se päivä, kun Lumikki (Kristen Stewart) saavuttaa aikuisiän ja Ravenna ei olekaan enää kaunein ja hänen voimansa alkavat ehtyä. Kun hän saa tämän selville, määrää hän Lumikin tuotavan oitis hänen luokseen viedäkseen tämän sydämen. Lumikin onnistuttua pakenemaan aina Synkkään metsään asti, jossa Ravenna on voimaton, lähetetään metsästäjä (Chris Hemsworth) tämän perään. Metsästäjä ei vapaaehtoisesti suostuisi ihmisjahtiin, mutta Ravenna on luvannut hänelle herättävänsä tämän kuolleen vaimon haudan takaa. Saatuaan Lumikin kiinni, tulee metsästäjä järkiinsä ja kääntää kelkkansa. Hänestä tulee Lumikin suojelija, joka haluaa auttaa tätä suunnitelmassa surmata Ravenna ja antaa kruunu sille kelle se kuuluu. Ravennaa avustaa hänen niljake veljensä ja synkkä armeija. Lumikin puolelle asettuu 8 kääpiötä ja toivottavasti miehet, jotka ennen palvelivat hänen isäänsä.


Lumikkia ja metsästäjää katsomaan mennessäni en toivonut liikoja, koska olin melkein varma, että tämä tulee kompastumaan liikaan yritykseen olla jotain suurta ja eeppistä. Olikohan mennyt kymmentäkään minuuttia, kun olin jo myyty. Tämä oli hyvä, tosi hyvä, juuri sellainen elokuva, josta minä tykkään. Pidemmälle edetessä tykästyin vain enemmän ja viimeistään kääpiöiden suojapaikassa kun satumaiset piirteet päästetään valloilleen olin häkellyksissäni. Elokuvan kestokaan ei tuntunut allekirjoittaneella missään ja pikemminkin oli hienoa, että päähahmoille annetiin syventymisvaraa kunnolla. Viimeiseen taistoon marssittaessa sain kauan kaipaamani kylmät väreet selkään, kiitos siitä. Visuaalinen puoli on henkeäsalpaava aina Ravennan synkistä saleista kauniisiin metsämaisemiin. Kokonaisuutta tukee täydellisesti istuva musiikki. 

Charlize Theron on uskomaton niin kauneudessaan kuin karismassaan. Ravennan hahmoon on käsikirjoitettu muutakin kuin "No, se nyt on vain paha" ja Theron loistaa tässä kaikista valovoimaisemmin. Metsästäjän hahmo, joka koki suurimman laajennuksen, on erittäin hieno tapaus myöskin. Hemsworth tuo pöytään lihasmassansa lisäksi leikkisiä piirteitä. Sitten on tämä Stewart, johon en uskaltanut pistää yhtään mitään odotuksia. Ennen kaikkea on hienointa, että jos hänen on oltava tässä elokuvassa, on hän pääroolissa, jolloin hän voi melkein vain olla ja muut hahmot, jolla tulee olla enemmän sitä karismaa voivat viedät juttua eteenpäin. Kristen oli jopa ihan tyydyttävä, koska pelkäsin pahinta. Silmissä oli jopa elonpoikaista ja se suu ei ollut koko ajan auki, hyvä hyvä. Parhaimmillaan hän oli toiminnassa ja silloin kun piti oikeasti ilmaista jotain eli esimerkiksi korottaa ääntään. Eli Kristenille lisää elokuvia, missä hän voi esittää vihaista ja vielä karskimpaa hahmoa, EI eteerisiä neitoja. Kyllä se siitä. 

Kääpiöt olivat riemuisa yllätys kun siellä vipelsi tuttuakin tutumpia naamoja: Ian McShane (POTC 4:n mustaparta), Ray Winstone (Beowulfin olemus), Nick Frost (Pegg:n aisapari), Eddie Marsan (Uusimpien Holmesien poliisi Lestrade) ja ne neljä muuta. Yritin kokoajan bongailla kikkoja, millä herrat on saatu niin kääpiön kokoisiksi, sillä onhan Hemsworth parimetrinen, mutta kuitenkin. Yhdessä kohtauksessa oli kyllä selkeä, että Eddie Marsan oli istuma-asennossa näyttääkseen yhtä lyhyeltä Toby Jones:n kanssa, mutta välillä illuusio oli niin autenttista ettei ole tosi. Maskeeraus oli todella kivannäköinen ja hauska etenkin Winstonen ja Frostin kohdalla, enkä voi välttyä miettimästä erästä myöhemmin tänä vuonna tulevaa elokuvaa...

Lumikki ja metsästäjä on eeppinen satu, johon on ihana upota mukaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...