7. tammikuuta 2016

Elokuvavuosi 2015


Olen saanut muistiinpanoni tänään laskettua ja läpikäytyä, joten on aika kurkistaa vielä viime vuoden katsomistilastoihin ja elokuvien parhaimmistoon. Oma kirjanpitoni pohjaa siis leffalippujen säilömiseen ja huolellisiin merkintöihin ihan seinäkalenteriin, johon kirjaan kotikatsomon katselut elokuvien ja myös tv-sarjojen osalta. Jos jostain syystä jotain ei lipuissa ole, niin yleensä se löytyy sitten täältä blogin puolelta. 

Selasin pitkästä aikaa läpi vanhat vuosikatsaus-postaukset ja voi hyvä ihme, olen varsinkin ensimmäisinä vuosina lupaillut jos jonkinmoisia uuden vuoden lupauksia elokuvien osalta. Vuoden 2012 jälkeen tajusin onneksi jättää nuo yritykset sikseen, kun ei niistä oikein mitään koskaan tullut. Yksi yritelmä oli silloin tavoitella huomattavaa nousua 1001-kirjan osalta, eikä sekään oikein toiminut, vaan tuntui tyrehdyttävän muutakin katseluaktiivisuutta. En ole kirjaa siis hylännyt, vaan joskus toisinaan kaivan sen ja katson onko tullut uusia rukseja. Kuluneen muutaman vuoden aikana sinne on vahingossa rukseja lisää tullutkin ihan omaa tahtiaan. Harrastan myös omaa listaa netflixissä ja sinne joskus laitan elokuvia pääasiassa siksi, että ne löytyvät kys. kirjasta. 2011 vuoden lopussa on viimeisin löytämäni merkintä, jolloin olin tehnyt "huiman" nousun n. 10 prosenttiin  katsottujen osalta. Laskin huvikseni, että näiden vuosien aikana on sentään noustu jo 13,6 prosenttiin! Jatkan samalla hitaalla, luonnollisella tahdilla.

Muissa normaaleissa tilastoissa yllätyin täysin. Tiesin kyllä menneeni postausten määrässä (67 -> 84) viime vuoden ohi, mikä nyt oli suhteellisen helppo homma, koska 2014 oli blogin hiljaisimpia vuosia. Siltikin lukemien suuruus verrattuna edellisvuoteen yllätti. Elokuvateatterikäynneissä ja uusien elokuvien hankinnoissa oli kaikista selkeintä nousua:

Elokuvateatterikäynnit: 69 (viime vuonna 46)
Kotikatsomossa ensimmäistä kertaa nähdyt elokuvat: 37 (32)
Uusia elokuvia omaan hyllyyn: 52 (33)

Tv-sarjat: 

Sarjojen osalta ei ole mitään varsinaista mittaria, mutta väittäisin katsomisaktiivisuuden olleen aika samaa luokkaa viime vuoden osalta. Vuoden alussa tuli katsottua kaikkien hehkuttama klassikkoanime Death Note kokonaisuudessaan ja nyt ymmärrän minäkin, miksi siitä on kohistu. True Detective ensimmäinen kausi tuli katsottua (todella hyvä sarja!), toinen olisi jo hollilla HBO Nordicissa, kuhan sinne asti taas kerkeän. Supersankarisarjoissa nautiskelin toden teolla Marvelin tekeleistä: Daredevil, Agentti Carter ja Jessica Jones. Arrow tuli myös korkattua ja sitä edelleen subtv:n tahtiin katson, vaikka kyseinen sarja ei omasta mielestä ole kyllä sieltä parhaimmasta päästä varsinkaan Marvelin laatusarjoihin verrattuna. Paremman puoliskon kanssa saatii katsottua loppuun Big Bang Theory, sitten katsoimme Mustan kyyn kaikki kaudet (mukana Atkinsonin kanssa mm. Stephen Fry ja Hugh Laurie!) ja nyt jatkamme taas Supernaturalin kimpussa (ollaan 8. kaudella). Jatkokatselussa oli Walking deadin viides kausi (ja taas putosin sarjan katsomistahdista, koska kuulemma kuudes on tulossa paraikaa), AHS: Freak Show (toimii vaan edelleen) ja vieläkin katselen vanhaa Star Trek:iä. Uudet suuremmat sarjarakkaudet ovat Downton Abbey ja Moderni perhe.
 
Viime vuoden elokuvaparhaimmiston tiimoilta osallistuin Kuva-blogin leffabloggaajille suunnattuun kyselyyn, jossa haettiin jokaiselta viittä parasta elokuvaa viime vuodelta. Kyselyn ylivoimainen voittaja oli omalla listallakin toiselle sijalle päätynyt Mad Max: Fury Road. Aiemmin kun olen listannut omia suosikkeja, en ole laskenut mukaan alkuvuoden Oscar-kuvia, vaan lukenut ne edelliseen vuoteen kuuluvaksi. Tässä kyselyssä nimenomaan kysyttiin elokuvia, joita on ollut mahdollista nähdä vuoden 2015 aikana, joten muutin omaa rajaustani. Ylemmästä linkistä voi lukea lyhykäiset perustelut tarkemminkin, mutta julkaisen listan myös tähän sekä viisi muuta, koska oli hirveä tuska rajata niin monta hyvää listan ulkopuolelle. Eli minun elokuvasuosikkini top10 vuodelta 2015:

7. Pride


Paras kotimainen: Koska Miekkailija on jo varsinaisella listalla, sanotaan tähän Big Game

Paras animaatio: Koska Inside Out puolestaan on jo listalla, tähän on todella helppo sanoa Marnie - tyttö ikkunassa

Kunniamaininta: It Follows (vuoden paras kauhu voisi myös sanoa), todella omaperäinen. Sanon toisenkin!! The Voices, ihan loistavaa mustaa huumoria, ihanan outo.P.S. Paljon oli elokuvia, joita kävin katsomassa elokuvateatterissa, jotka eivät koskaan päätyneet postaukseen asti: Spectre, Tomorrowland, In the Shadow of the Women, Assassin, Kätilö, Paddington, Cinderella, Chappie, Pixels, Kultainen nainen, Pan ja Ricki and the Flash. Olisiko joku näistä sellainen, että haluaisit ehdottomasti "kuulla" mietteeni kys. elokuvasta postauksen muodossa? Hihkaise toiveesi, niin laitan sen juttujonoon hollille

7 kommenttia:

 1. It Follows yllätti myös minut todella positiivisesti, pitkästä aikaa oikeasti hyvä ja pelottava kauhuelokuva! :)

  VastaaPoista
 2. It Follows oli yllättävän onnistunut kauhistelu. Sen musasta tykkäsin myös.

  VastaaPoista
 3. Olipa ihana postaus! Varoituksena: otan ehdottomasti harkintaa omaankin blogiin tälläisen yhteisveto-idean ;)

  Itsellä kanssa tuo 1001-kirja mutta hassua kyllä itsellä ei koskaan tullut sellaista oloa, että minun pitäisi sitä rueta saavuttamaan jotenkin tai ruksaamaan sitä kuin listaa ylös...

  Tämä vuosi on myös sellainen, jolloin jäin totaalisesti koukkuun kirjoituksiisi. Sinulla on hieno taito ja kuinka intohimo aiheeseen oikein huokuu tekstistäsi! En saa tarpeekseni kirjoituksistasi :D Asiaa toki edesauttaa, että ainakin mielestäni leffamakumme on suht samanlainen tai ainakin hakeudumme samantyyppisten elokuvien pariin, noin niinku melkein...

  Ja oih, haluaisin kuulla ehdottomasti mielipiteesi (totta kai kaikista elokuvista) mutta tuosta Kultaisesta naisesta. Itse sen näin kanssa ja olin mykistyneen pettynyt ja siksi järkytys olikin niin suuri, kun huomasin sen saaneenkin paria ehdokkuuksia sieltä täältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja vastaavaa postaus-tyyppiä saa ehdottomasti nyysiä omaan käyttöön :D

   Ja voi kiitos! Voisin melkein sanoa samat sanat sinun blogistasi. Menee kyllä maku joiltain osin yksiin (paitsi mitä nyt Mad Max, mutta siinä taidat olla aika monen kanssa eri mieltä : D tylsäähän tää olis jos kaikesta olisi aina samaa mieltä). Itseasiassa muun muassa listatessani noita ei blogiin päätyneitä katsottuja leffoja, siellä oli sellaisia, joihin olisin osannut laittaa "Sellainen Cilon tyyppinen leffa"-leiman xD

   Ei siis yllätä, että juuri Kultaisen naisen mainitsit :D laitan sen jonoon!

   Poista
  2. "Sellainen Cilon tyyppinen leffa" - oih, varmaan ihanin kommentti, mitä joku on antanut. Oikeasti xD xD Hauskaa ajatella omaa makua toisen silmin!

   Poista
 4. Paddingtonista olisimielenkiintoista saada sinulta postaus ja kuula mietteitä. Ite tyksätyin siihen oikein kunnolla, Paddington oli hienosti tehty ja minun lapselliseen makuuni sopivan höhlä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paddington jonoon :) voin paljastaa kyllä jo, että oli mielestäni erittäin mukava elokuva

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...