6. tammikuuta 2016

Star Wars: The Force Awakens


Ohjaaja: J. J. Abrams
Käsikirjoitus: Lawrence Kasdan, J. J. Abrams & Michael Arndt
Musiikki: John Williams
Pääosissa: Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac, Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Anthony Daniels, Peter Mayhem, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Max Von Sydow, Gwendoline Christie, Ken Leung & Simon Pegg
Kesto: 2h 16min
Ikäraja: 12

On kulunut 30 vuotta edellisen osan (tässä yhteydessä Jedin Paluun, 1983) tapahtumien jälkeen ja Voima on kallistumassa taas pahasti pimeämmälle puolelle. Luke Skywalker on ollut niin pitkään teillä tietämättömillä, että hänestä on muodostunut jo enemmän myytti. Kukistetun Imperiumin jäänteistä on noussut uusi paha, Ritarikunta, joka valmistautuu kohinalla Tasavallan vastaisiin tekoihin. Voiman paremmalla puolella vaikuttaa kuitenkin aktiivisena tekijänä Vastarinta, jota johtaa kenraali Leia Organa. Vastarintaan kuuluva Poe Dameron (Oscar Isaac) onnistuu ennen kiinnijäämistään tallentamaan kallisarvoista sisältöä mekaanikkodroidinsa BB8:n haltuun. Droidi puolestaan törmää aavikkoplaneetta Jakkun kamaralla romun keräyksellä itsensä elättävään Rey:hin (Daisy Ridley), joka on pikkutytöstä lähtien odottanut vanhempiensa paluuta. Kolmantena joukon täydentää moraalinsa kanssa kamppaileva ex-stormtrooper Finn (John Boyega). 


Ensimmäistä kertaa kuultuani uudesta Star Wars-elokuvasta, olivat omat tuntemukseni enemmänkin siellä suuren varautuneisuuden puolella. Ei edes Disneyn takia, vaan koska oli todella vaikea uskoa, että olisi mahdollista luoda ylipäätänsä mitään edes himpun verran rakkaan vanhan trilogian veroista. Asiaa ei helpottanut, että tänä vuonna oli muitakin uudelleen käynnistettyjä klassikkosarjoja, joiden menestys oli vaihtelevaa. Jurassic Worldin koin lässähtävän lopussa, vaikka en kovasti odottanutkaan. Terminator Genisyksen koin taas yllättävän hyväksi, vaikka se ei kummoinen ollutkaan, mutta odotukset vaan olivat siinäkin matalalla. Mad Max: Fury Road oli taas niiin superhyvä, että se sai minut huolestumaan todenteolla siinä mielessä, että tuntuisiko mikään muu uudelleen lämmittely enää miltään. Ohjaaja J. J. Abrams teki aikaisemmin mielestäni ihan kelvolliset Star Trek-elokuvat, niinkin kelvolliset, että se sai minut tutustumaan koko aiheeseen enemmän. En osaa sanoa, miten alkuperäisen sarjan fanit kyseiseen leffoihin puolestaan suhtautuivat, eiväthän ne ihan jymymenestyksiä (kuulemma) olleet. Abrams aiheutti siis myös etukäteen epävarmuutta, koska hän ei ole omissa silmissäni ns. räjäyttänyt pankkia vielä, paitsi nyt täytyy myöntää, että hän sen taisi tehdä Force Awakensin kohdalla. 


Jossain bongasin jonkun varsin osuvasti sanoneen, että tämän elokuvan olisi pitänyt olla nimeltään "New Hope". Sitä se toden totta on, sillä vaikka Force Awakens ei ollut täysin täydellinen (antaisin reippaan neljä tähteä), se lämmitti niin kovasti fanin sydäntä, että suuresti jatkoa odotan ja paljon turvallisemmin mielin. Kaikkea alkuperäistä oli hahmoja ja vempeleitä myöten kohdeltu suurella kunnioituksella ja todella mietitty se oikea hetki tuoda esimerkiksi vanha hahmo estradille. Erityisesti Force Awakens tuntui juuri siltä, miltä Star Wars-elokuvan tulisi tuntua ja se on paljon likempänä vanhaa trilogiaa kuin kolmea ensimmäistä episodia. Tähän välin täytyy kyllä sanoa, että se "parjattu" Episodi I ei ollut minusta ollenkaaan hullumpi (ainakaan muistini mukaan), vaan paljon pahempia olivat toinen ja varsinkin kolmas elokuva. Eivätkä niistäkään yksikään ole mitenkään kamalia itsessään, ei vaan alkuperäisen trilogian veroisia. 


Itse elokuvasta on vaikeampi tehdä pidempiä puinteja spoilaamatta mitään. Olihan nuo kovimmat käänteet tunnahtavat, vaikka osittain ennalta-arvattavat. Tosiaan juonikaari on hyvin paljon identtinen ensimmäisen elokuvan kanssa, mutta se ei ole ollenkaan miinuspuoli (jos se toimii, miksi sitä muuttamaan). Alkuperäinen kaarti oli hienoa nähdä uudelleen ja huomata, miten vanha kolmikko sopi edelleen hahmojensa saappaisiin. Varsinkin Harrison Ford oli niin Han Soloa ja hänen suustaan kuultiin ehkä yksi vakio lausahduskin (hihi). Kaikista pahiten repesin kyllä CP3O:lle, josta on vanhemmiten tullut suosikkidroidini, hänen rupatellessaan omista muutoksistaan. 


Uudet naamat, etenkin Ridleyn Rey ja Boyegan Finn, olivat molemmat yllättävän hyviä. Vedän feministikortinkin tähän ja totean, että onpa hienoa nähdä näin ikonisessa elokuvasarjassa vahva naispääosa, jonka päätarkoitus ei ollut toimia osana yhtäkään romanssia, vaan olla täysin aktiivitoimija. Oscar Isaacs on jo itselleni ollut tutumpi, oikeastaan vähän kaikkialta, viimeisimpänä Ex Machinasta ja Inside Llewyn Davisistä ja aina hän on kohtuu hyvä ollut. Hyvin vastaavan tyyppisesti tunnen tässä pahispuolella häärivän Adam Driverin, joka on ollut myös Inside Llewyn Davisissä, Tracks:ssä ja While We're Young elokuvassa muun muassa. Driverin Kylo Ren oli oikein mielenkiintoinen ja vaikka en hirveästi noteeraa pahiksia, odotan kyllä hahmosta vielä lisää. Kaarti on niin laaja ja täynnä hienoja naamoja, että tämä juttu ei lopu, jos jokaisesta kerron. Osa on kuitenkin varsin piilossa tai täysin mahdoton tunnistaa. Lupitan tunnistin äänen perusteella, Serkisiä tai Simon Peggiä en sitten millään. Gwendolinen paljasti myös ääni (ja kokokin) ja kyseinen näyttelijätär herätti keskustelua, onko nykyään olemassa jokin Game of thrones-tähti kiintiö, kun joka leffassa tuntuu olevan ainakin se yksi.

Katsomani versio oli muuten 3D, mutta pelkästään aikataulu syistä. 3D ei tuonut tälläkään kertaa lisäarvoa elokuvalle, unohdin efektin jo varsin nopeasti, kun elokuva vei mennessään. Joka tapauksessa Force Awakens, katsoit missä muodossa tahansa, on vuoden tärkeimpiä elokuvatapauksia. Suosittelen tosifanille, semifanille, pikkufanille ja täysin keltanokallekin.

Teaseri on parempi kuin traileri: 


 

2 kommenttia:

  1. Pegg oli se sikaniskainen purkaamonpitäjä ja Serkis se kakskytämetrinen pääpahis - ihan helposti tunnistettavissa puitteissa, siis. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nii just, ihan ittensä näköisinä siis xD pitää varmaan näkö tarkastaa : D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...