8. helmikuuta 2012

Rautarouva


Ohjaaja: Phyllida Lloyd
Pääosissa: Meryl Streep, Jim Broadbent, Anthony Head, Olivia Colman, Alexandra Roach, Harry Lloyd & Ian Glen
Musiikki: Thomas Newman
Kesto: 1h 45min
Ikäraja: 12


Rautarouva kertoo Britannian ensimmäisen naispääministerin, Margaret Thatcherin elämästä. Elokuva alkaa nykyisestä tilanteesta, jossa esitetään vanhuudenhöperö nainen ja tästä tarinaa aletaan kokoamaan takaumien kautta. Nuoruudesta nostetaan esille Thatcherin kauppiaan tytär tausta ja raudanlujat konservatiiviset periaatteet, jotka seurasivat naisen mukana läpi elämän. Parlamenttiin pääsyn jälkeen korostetaan yhden naisen kamppailua saada äänensä kuuluviin vaikutusvaltaisten miesten joukossa. Poliittiselta uralta näytetään läpimurtoja ja kohokohtia kuin myös ristiriitaisuutta ja tyytymättömyyttä. Thatcher kuvataan tiukasti uraansa keskittyneenä naisena, joka teki työnsä rautaisella otteella, mutta perhe-elämänsä kustannuksella.

Elokuvassa rautaisin rouva on kovaakin kovempi megaluokan näyttelijätär Meryl Streep, joka olikin suurimpia syitä, miksi minäkin tämän elokuvan halusin nähdä, se ja oscar-ehdokkuudet. Meryl on sellainen näyttelemisen ihme maailmalle, ettei ole tosikaan. Tämäkin on jo moneen kertaan nostettu esiin Streepin roolista, mutta minäkin haluan allekirjoittaa sen: unohdat katsovasi Meryl Streep:iä, vaan katsot Margaret Thatcher:iä. Siinä missä vanhaksi J.Edgariksi maskeerattu DiCapro oli tosiaan maskeeratun näköinen, nostan hattua, kumarran ja vihellän Rautarouvan makeerausosastolle: Meryl Streep, anteeksi Thatcher näyttää vain käyneen aikakoneessa vähän väliä.

Merylin ollessa se ikirauta, joka ei ruostu koskaan, on itse elokuva saanut ruostetta pintaansa. Rakenne on hajanainen ja olisin kaivannut elokuvallisempaa draaman kaarta, vaikka oltaisiin poikettu Thatcherin elämän autenttisuudesta. Tuntuu, että ohjaaja sekä käsikirjoittajat ovat olleet itsekin niin haltiotuneet Streepin taidoista, että pasmat ovat menneet sekaisin heilläkin ja kasaan on haalittu, mitä on selvänäköisinä hetkinä pystytty. Elokuva ei siis ole huono, mutta olisiko tämä mitään ilman Meryl Streep:iä? Eipä olisi ainakaan kovin kummoinen..

Suosittelen katsastamaan ennen oscar-gaalaa, jotta voi sitten liputtaa rautarouva Streepin puolesta :)

P.S. Elokuvasta voi bongata kaksi Game of Thrones-tähteä!

P.P.S. Päivitin suosittelen ja mainostan sivuja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...