4. syyskuuta 2012

Brave - Urhea


Ohjaaja: Mark Andrews & Brenda Chapman
Musiikki: Patrick Doyle
Pääosissa: Heljä Heikkinen, Jarmo Mäkinen, Satu Silvo, Maija-Liisa Peuhu, Jouko Klementtilä, Sasu Moilanen, Aku Laitinen & Eija Vilpas
Kesto: 1h 35min
Ikäraja: 7

Brave eli Urhea on Pixarin ensimmäinen animaatio, jonka pääosassa on naispuoleinen hahmo. Tämä pieni sankaritar on DunBroch klaanin Kuninkaan punakutrinen tytär Merida, jota kiinnostaa prinsessoinnin sijaan muut harrastukset kuten jousiammunta. Meridan äiti kuningatar Elinor on sitä mieltä, että kuninkaan tyttären tulevaisuuden määrittää ikivanhat perinteet, jossa kolmen muun klaanin päälliköiden vanhimmat pojat kamppailevat DunBrochin prinsessan kädestä. Meridaa itseään ei avioliitto kiinnosta pisaraakaan ja hän tekee kyllä kantansa erittäin selväksi. Kuningas Fergus taas yrittää olla kahden tulen välissä sovittelvana isäukkona ja aviomiehenä. Merida ottaa elämänsä ohjat omiin käsiinsä hankkimalla noidalta loitsun, joka muuttaa hänen kohtalonsa. Merida ei tule kuitenkaan etukäteen ajatelleeksi valintansa seurauksia.

Urheasta olisin kovasti halunnut nähdä sen alkuperäisen skottiaksentilla väännetyn version, mutta tällä kertaa oli mahdollisuus vain suomenkieliseen versioon. Kielestä huolimatta huomasin jo elokuvan alkuminuuteilla, että jumpe minähän tykkään tästä. Elokuvassa oli niin paljon itselleni mieluisia ja arviointikykyäni sumentavia elementtejä, että tähän upposi mukavasti. Maisemat ovat niin komeat, musiikki on aivan ihanaa, päähenkilö on helpommin samaistuttava saman sukupuolen tähden, on taikuutta, on mystiikkaa ja on jopa hieman hurjaakin.

Suurin yllätys oli, kuinka vähän traileri kertoo tästä elokuvasta. Tavallisesti animaatioidenkin siinä missä muiden elokuvien koko pääpirteinen juoni tahdotaan kertoa jo trailerissa, mutta Brave tekee huomattavan poikkeuksen. Vasta kun elokuvassa päästään tiettyyn pisteeseen, saa flashbackin trailerista ja osaa yhdistää kohdan elokuvaan. Tästä eteenpäin itselleni alkoi tulvia ahaa-elämyksiä, kun viimein hokasin miten muutkin karhupainotteiset kohtaukset trailerista liittyvät koko elokuvaan. Virkistävää vaihtelua, kun sai itsekin oivaltaa jotain. 

Urheassa suuressa osassa on Meridan ja hänen äitinsä Elinorin kiemuralle mennyt äiti-tytär suhde. Pariinkin kertaan nähdään menneisyydestä pätkiä, joissa heidän välinsä olivat paremmat kuin koskaan Meridan ollessa nuorempi. Nyt Meridan ollessa isompi on heidän välilleen tullut aukko johtuen jyrkästi eroavista mielipiteistään Meridan tulevaisuuden suhteen. Meridan tekojen seuraukset onneksi näyttävät molemmille, mikä on tärkeämpää elämässä ja pohjimmiltaan elokuva kertookin toisen ymmärtämisestä ja suhteen korjaamisesta. Tämä on yksi koskettavimmista asioista elokuvassa, johon voi varmasti kaikki äidit ja tyttäret samaistua. 

Brave nousee kyllä omaksi Pixar suosikikseni ja voin suositella sitä lämpimästi erityisesti äideille ja tyttärille. 

HUOM! Elokuva sisältää ikärajastaan huolimatta aika hurjiakin kohtauksia, joten en suosittele 5- tai 6-vuotiaille, vaikka pääsisivät aikuisen seurassa katsomaan, enkä herkille 7-vuotiaillekaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...