19. syyskuuta 2012

Moonrise Kingdom


Ohjaaja: Wes Anderson
Musiikki: Alexandre Desplat
Pääosissa: Jared Gilman, Kara Hayward, Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand, Tilda Swinton, Jason Schwartzman, Harvey Keitel & Bob Balaban
Kesto: 1h 34min
Ikäraja: 12

Moonrise Kingdomin tapahtumat sijoittuvat New Englannin rannikon lähellä olevalle saarelle ja vuoteen 1965. Elokuva kertoo kahden 12-vuotiaan väärinymmärretyn lapsen rakkaudesta ja heidän yhdessä suunnittelemastaan pakomatkasta. Toinen heistä on Sam Shakusky (Jared Gilman), joka jättää taakseen Randy Wardin (Edward Norton) johtaman partioleirin, jossa hän on muutoinkin epäsuosiossa muiden poikien joukossa. Suzy Bishop (Kara Hayward) ei tunne olevansa rakastettu lapsi ja karkaa mielihyvin kotoaan 3 pikkuveljen sekä asianajaja vanhempien (Bill Murray & Frances McDormand) luota. Nuori pari saa tempauksellaan peräänsä joukon aikuisia aina saaren poliisista (Bruce Willis) sosiaaliviraston edustajaan (Tilda Swinton).


Ohjaaja Wes Andersonin tuotannosta itselleni entuudestaan tuttu on vain animaatio Fantastic Mr. Fox, mutta jo tämän pohjalta osasin odottaa elokuvalta jo jotain. Moonrise Kingdomia olen odottanut siitä asti, kun näin sen trailerin ja mainitsinkin myös siitä Odotuksen arvoisia 2012 - jutussa. En vain uskonut, että kuva rantautuisi tänne asti ja ohjelmistoonkin sen tiedettiin tulevan vasta vajaa viikkoa ennen ensi-iltaa. Onnekseni ehdin katsastaa kyseisen kuvan, sillä siinä oli rutkasti sellaista, mistä pidän. 

Moonrise Kingdom on mielestäni hieman vaikea kuvailla. Äkkiseltään en keksi samantyyppistä elokuvaa vertailukohteeksi (ellei Wes Andersonin muut elokuvat?), mutta jonkinlainen hieman naivistinen, kiero ja taiteellinen elokuva Moonrise Kingdom on. Elokuvan maailma on ensi vilkaisulta realistinen, mutta sitä se ei aivan ole. Värimaailma kylpee lämpimissä värisävyissä, kameran liikkeet ja siirtymät saavat toisinaan virneen naamalle ja aina silloin tällöin eräs punatakkinen heppu selostaa asioita katsojalle tai joku muu katsoo suoraan kameraan. 


Pääosien esittäjät tekevät nuoreen ikäänsä nähden mahtavaa jälkeä, sillä mistään perussöpöilystä ei ole kyse. Kuulemma Suzy Bishop:ia esittävä Kara Hayward ei ole muutenkaan tavallisilla älynlahjoilla siunattu, sillä tyttö oli jo 9-vuotiaana Mensan jäsen. Sivuosiin aikuisiksi on sijoitettu tunnettuja ja karismaa sitäkin enemmän huhkuvia näyttelijöitä: Bruce Willis saaren poliisina, Edward Norton symppiksenä ja hilpeänä partionjohtajana, Bill Murray ja Frances McDormand Suzyn vanhempina, Tilda Swinton sosiaaliviraston kylmänä edustajana sekä Harvey Keitel lyhyessä esiintymisessään. 


Jos halajat nähdä peruskaurasta varmasti poikkeavan elokuvan, eikä sana "taiteellinen" kuulostaa kuin luoksensa kutsuvalta, niin tämä on sinua varten. Itse tykkäsin kovasti!

HUOM. Studio123:ssa enää torstaina 20.9 klo 18.30 esityksessä, sitten poistuu jo ohjelmistosta!
 

 PS. Tää biisi elokuvasta on niin ihana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...