27. tammikuuta 2016

Kultainen nainen


Ohjaaja: Simon Curtis 
Käsikirjoitus: Alexi Kaye
Musiikki: Martin Phipps & Hans Zimmer
Pääosissa: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes, Tatiana Maslany, Max Irons, Charles Dance, Elizabeth McGovern, Jonathan Pryce, Moritz Bleibtreu, Antje Traue & Frances Fisher 
Kesto: 1h 49min 
Ikäraja: 12 

Kultainen nainen kertoo kiehtovasta tositarinasta Gustav Klimtin maalauksen, Adele Bloch-Bauerin muotokuvan ympäriltä, joka myös Kultaisena naisena tunnetaan. Teoksen omisti Adelen aviomies Ferdinand Bloch-Bauer, joka joutui pakenemaan kotimaastaan Itävallasta natsien tieltä 1938. Teos päätyi lopulta sodan jälkeisinä vuosina roikkumaan Wienin kansallisgallerian seinille, sillä Adelen katsottiin tahtoneen Klimtin teosten päätyvän koko kansan ihasteltaviksi. Ferdinand teki kuitenkin testamentin ennen kuolemaansa, jossa hän lahjoitti maalauksen ja muut taiteilijan teokset veljensä lapsille. Yksi heistä oli Maria Altmann (Mirren), myös nuorena naisena Itävallasta Amerikkaan paennut, joka ei kokemiensa vääryyksien tähden ole astunut enää kotimaansa maaperälle. Marian siskon kuoltua, tämä löytää hänen jäämistöstään vanhoja kirjeitä, jotka paljastavat siskon yrittäneen jo aikaisemmin saada tädin muotokuvaa takaisin. Koska Itävallassa säädetyn uuden lain voimalla ovat jo muutkin onnistuneet saamaan omiansa takaisin, rohkenee myös rouva Altmann lähtemään taistoon. Mukaan hän värvää ystävänsä sukulaispojan, nuoren ja varsin kokemattoman asianajajan Randol Schoenbergin (Reynolds). 


Kultainen nainen saa sittenkin oman postauksensa lukijatoiveen kautta. Tämä oli niitä viime syksyn laadukkaampien elokuvien sumasta katsastettuja, kun yritin jo pedata valmiiksi Oscar-ehdokkaita. Eipä Kultaista naista sitten muistettukaan oikein missään, eikä se ilmeisesti vakuuttanut kriitikkojakaan suuremmin. Itse oikeastaan harmittelinkin jälkikäteen, kun tämä nyt sattui aikataulujen puitteissa jäämään ilman omaa arviota, sillä täältä suunnalta se olisi saanut paljon lämpimämpää kohtelua. Ymmärrän kyllä verrattaessa tämän hetken ehdokkuusrohmuihin, että miksi tämä ei kilpaile siellä huipulla, mutta henkilökohtaisesti tykkäsin elokuvasta todella paljon.


Väkisinkin tulee mieleen yhtymäkohdat vuoden 2013 Philomena elokuvaan, kun kyseessä on vanhemman naisen henkilökohtainen taisto nuoremman miehen avustuksella. Taustalla tässäkin on jotain traagisempaa, kuin ennalta osaisi odottaa. Teoksen taustatarina ei ollut myöskään itselleni ennestään tuttu, joten karuimmat kohdat pääsivät yllättämään senkin edestä. Toki tarinaa on varmasti dramatisoitu elokuvaa varten, mutta traileri antoi ainakin itselleni paljon kepeämmän vaikutelman. Nimenomaan kaikki Altmannin kokema riisto ja vääryys on se, mikä koskettaa syvältä. Lisäksi se, että hän joutuu katsomaan taas taakseen ja kohtaamaan uudelleen sen kaiken. Ihan niin suuresti en kokenut koskettavana pääkaksikon välistä toveruutta, kuin vaikka edellämainitussa Philomenassa, vaan tässä painopiste on enemmän Mirrenin hahmon tekemässä matkassa. Muistan kyllä nenäliinan tulleen varsin tarpeeseen. 
 

Helen Mirren on näitä takuuvarmoja vanhoja rouvia, jotka nostavat elokuvan arvoa itsessään jo pykälän ylöspäin. Ei mitään käsitystä kuinka hyvin hän suoltaa mukamas Altmannin aksenttia tai muuta olemusta, mutta hän tuo selvästi esille jonkun muun kertomuksen, kuin oman itsensä. Tummien piilolinssien läpi välittyy niin paljon pakahduttavaa tarinaa, että välillä tekee mieli kääntää katse poispäin. Ryan Reynolds on puolestaan vain perushyvä tässä, koska ei tälläisessä tavanomaisessa roolissa pääse oikein näyttämään ns. kynsiään, joita hänellä kyllä on (The Voices). Sivuosissa muun muassa Got-tähti Charles Dance, isolle yleisölle Orphan Black sarjasta tuttu Tatiana Maslany ja Jeremy Ironsin lahja maailmalle, poikansa Max Irons. 

Kultainen nainen on kiehtova elokuva Itävallan "Mona Lisasta" ja erityisesti koskettava kertomus vanhasta naisesta, joka kohtaa menneisyytensä.

 

1 kommentti:

  1. Haa! No tätä olenkin odottanut jo pidemmän aikaa =)
    Mielenkiintoisia kohtia nostit esille arvostelussasi. Itsehän olisin halunnut tykätä tästä, mutta voi olla, että ihan vain katselumielentila esti sillä hetkellä tästä pitämisen (niinkin on joskus käynyt) Helen Mirrenin roolisuoritusta olen jälkeenpäinkin miettinyt - sillä kun tätä katsoin, niin hän ei tehnyt suurinta vaikutusta, vaikka eihän hänestä saa huonoa tekemälläkään, mutta ehkä minua vaan hämäsi liikaa kuinka erinäköiseksi häntä oli yritetty maskeerata

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...