30. toukokuuta 2017

Your name


Alkuperäinen nimi: Kimi no Na wa
Ohjaaja: Makoto Shinkai
Käsikirjoitus: Makoto Shinkai
Pääosissa: Ryunosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Masami Nagasawa, Etsuko Ichihara, Ryo Narita, Aoi Yūki, Nobunaga Shimazaki, Kaito Ishikawa, Kanon Tani & Masaka Terasoma
Kesto: 1h 44min
Ikäraja: 7

Makoto Shinkain elokuva Your name on kohonnut kansainvälisille markkinoille ja onnistunut ohittamaan katsotuimpien anime-elokuvien listalla jopa Miyazakin Henkien kätkemän. Suomen valkokankaille yleiseen levitykseen ei kovin monia anime-elokuvia eksy, suurimman osan ollessa lähes poikkeuksetta Studio Ghiblin tuotoksia. Silläkin saralla on siis jo kunnioitettava saavutus, että Shinkai on tässä onnistunut. Your name kertoo kahdesta nuoresta, erilaisissa ympyröissä elävästä tytöstä ja pojasta, jotka huomaavat uneksivansa toisen elämästä. Mitsuha asuu pienemmässä kylässä, jossa kaikki tuntevat toisensa, kun taas Taki asuu vilkkaassa Tokiossa. Hyvin nopeasti selviää, että "unet" eivät ole vain pelkkää unta, vaan he todella vaihtavat kehojaan. Herättyään he eivät muista aivan kaikkea niin kristallinkirkkaasti, mutta molemmille on selvää, että se toinen henkilö on todella olemassa. Tämä avaa samalla huimia mahdollisuuksia, mutta myös kommelluksia ja vähintään noloja tilanteita. Mystisellä yhteydellä on kuitenkin vielä oma tarkoituksensa.Your name-elokuvasta kuulin hyvää jo ennen sen saapumista valkokankaille, sillä enemmän animeen vihkiytyneet kanssaihmiset olivat jo tästä tietoisia ja jopa elokuvan nähneet. Moni tosifani sanoikin, että vaikka elokuva on jo kerran nähty, niin tulevat ehdottomasti sen vielä katsomaan kunnolla valkokankaalta. Kyllähän se omakin kiinnostus heräsi, vaikka animea en enää niin suuresti kulutakaan (miinus Ghibli). Näissä tuppaa usein olemaan juonellista tarjontaa tavanomaista näyteltyä elokuvaa enemmän ja niin se oli Your namenkin laita.Alkuun Your name vaikuttaa kepeämmältä elokuvalta, kun vaihdoksen kanssa hassutellaan ja mukana on niin ihastumisia, kouluympyröitä ja kaverikuvioita. Silti se ei tunnu liioittelevan missään kohtaa ja samalla myös päähenkilöiden omaa minää ja sen kasvua käydään läpi. Aivan uuden kerrostuman tuo sitten se vaihe, kun selviää Takin ja Mitsuhan yhteyden tarkoitus. Tämä vie elokuvan aivan toiselle asteelle, henkeäsalpaavaksi kosmiseksi kertomukseksi ja jännitysnäytelmän äärelle. 

Erittäin suuri suositus, vaikka et olisi edes animen tai muun animaation ystävä. Your name on visuaalisesti kuvankaunis kertomus, jonka tarinavyyhdistä lähtee vielä odottamaton juonenkäänne.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...