19. joulukuuta 2010

Rare Exports


Ohjaus: Jalmari Helander
Käsikirjoittaja: Jalmari Helander
Säveltäjä: Juri Seppä
Kesto: 1h 25min
Tuotantomaa: Suomi, Norja
Ikäraja: k13
Pääosissa: Jorma Tommila, Onni Tommila, Tommi Korpela, Rauno Juvonen, Per Christian Ellefsen, Peeter Jakobi & Jonathan Hutchings

Tämä vuosi on ollut sanoisin jopa kotimaisen elokuvan kultakautta ja kaiken huipentaa Rare Exports, joka saa minutkin tuntemaan ylpeyttä suomalaisuudestani. Ilkikurinen, mustalla huumorilla höystetty fantasia seikkailu toimii esiosana Jalmari Helanderin suosituille lyhytelokuville: Rare Exports inc. ja Rare Exports: The Official Safety Instructions. Samat näyttelijätkin on saatu mukaan elokuvaan ja Jalmari pysyy lyhytelokuvien tyylille uskollisena.

Rare exports kertoo todellisuuden joulupukista ja tähän on hienosti ammennettu vanhaa nuutti pukki perinnettä, joka antaa uskottavuutta elokuvalle. Saamme tietää, miten lyhyt elokuvista tuttu Rare exports inc. saa alkunsa. Päähenkilönä toimii nuori poika Pietari (Onni Tommila), joka uskoo alusta alkaen joulupukkiin vaikkakin käsitys Joulupukista muuttuu. Pietarin isä Rauno (Jorma Tommila) on ammatiltaan teurastaja ja hänessä henkilöityy pohjoisessa asuvan suomalaisen miehen perus luonne. Rauno suree yhä edesmennyttä vaimoaan, mutta pyrkii pitämään itsensä ja kodin pystyssä Pietaria varten. Tärkeässä osassa on myös Aimo (Tommi Korpela) ja Piiparinen (Rauno Juvonen), jotka ovat mukana Raunon kanssa porojen kasvatuksessa. Elokuvan alussa amerikkalainen tiedekunta suorittaa kaivauksia Korvatunturilla ja he tekevätkin suuren löydön piilotettuna vuoren sisään ja päättävät kaivaa sen esiin. Tästä saa alkunsa tapahtumat, jotka vaikuttavat läheiseen kylään mukaanlukien Pietariin ja Raunoon.

Rare exports on elokuva, joka on niin hyvin tehty ettei uskoisi sen olevan suomalaista tekoa. Kuvaus, maisemat, juoni, musiikki ja näytteleminen, kaikki pelaa loistokkaasti. Elokuvaa on kritisoitu siitä, että se antaa ensin ymmärtää olevansa enemmänkin kauhun suuntaan, mutta muuttuu sitten fantasiaksi. Toisaalla taas on oltu sitä mieltä mitä itsekin olen: Kun ei noudateta totuttuja Hollwood kaavoja, saadaan aikaiseksi paljon mielenkiintoisempaa jälkeä. Jalmari Helander on luonut melkein oman genrensä ja tästä on hyvä muidenkin ottaa mallia. Mitä olen lukenut keskustelu palstoja elokuvan tiimoilta on monessa pompannut esiin "Rare exports ei ollut niin hyvä kuin odotin" mutta sehän oli jo arvattavissa että jos tämä elokuva saa huonompaa kritiikkiä se tulee suomalaisten itsensä suusta.

Erityisen mielenkiintoista on ollut seurata muun maailman vastaanottoa. Suurimmaksi osaksi Rare exports on risujen sijaan saanut ruusuja muutamien palkintojenkin muodossa. Ilmeisesti Amerikan puolella elokuvasta on myös tykätty, mutta suurta hilpeyttä minussa ainakin herättää k17 ikäraja, mikä sille on laitettu alastomuuden takia, kun Suomessa se on vain k13. On se kamalaa kun elokuvassa vilisee vanhoja alastomia miehiä, eikä mitään playboy mallien näköisiä pimuja. Kouvolan sanomissa oli marraskuun puolella Henna Mäkelisen artikkeli "Matkalla tähtiin", joka käsitteli suomalaista elokuvaa mukaan lukien Rare exports ja Helanderin haastattelu. Tässä mielenkiintoinen kohta kyseisestä artikkelista:

"-Eräässä amerikkalaisessa julkaisussa kysyttiin, että eikö sinua yhtään mietitytä pilata amerikkalaista joulupukkikuvastoa. Itse asiassahan se on toisinpäin: amerikkalainen kuvasto on tuhonnut suomalaisen. Koston hetki koittaa, Helander naureskelee."

Rare exports saa 5 tähteä ja suosittelen kaikille vähintään 13-vuotiaille. Tehdään tästä suomalaisten perinteinen jouluelokuva, on se sen ansainnut :)Katso lyhytelokuva Rare Exports inc.

Katso lyhytelokuva Rare Exports: The Official Safety Instructions
Watch Rare Exports: A Christmas Tale in Entertainment | View More Free Videos Online at Veoh.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...