5. tammikuuta 2011

Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin

The Chronicles of Narnia: Voyage of the Dawn Treader
Ohjaaja: Michael Apted
Pääosissa: Georgie Henley, Skandar Keynes, Ben Barnes, Will Poulter, Laura Brent, Simon Pegg, Gary Sweet, Arthur Angel, Tony Nixon, Shane Rang & Liam Neeson
Kesto: 2h


Kolmannes Narnia elokuva (kirjojen mukaan kronologisesti viides osa) jatkaa tarinaa Pevensien sisarusten seikkailuista sadunhohtoisessa maailmassa. Peter ja Susanhan eivät pääse enää Narniaan ikänsä puolesta, kuten selvisi viime elokuvassa, mutta tällä kertaa Lucyn ja Edmundin kanssa sinne ajautuu heidän ikävä serkkunsa Eustace, jonka luona he ovat viettämässä kesälomaa. Tällä kertaa kulkuporttina ei ole vaatekaappi, eikä junalaituri vaan aivan tavallinen meriaiheinen taulu. Kolmikko päätyy suoraan Kaspianin paatin läheisyyteen, jonka jälkeen he pohtivat syytä heidän saapumiseensa, sillä aikaa kun ihanan kamala Eus
tace kamppailee sen kanssa mikä on harhaa ja mikä ei. Edellisestä elokuvasta tuttu Kaspian on hoitamassa kuninkaallisia velvollisuuksiaan ja etsimässä seitsemää kadonnutta lordia. Etsinnät vievät heidät monille erikoisille saarille ja kauemmas, lähelle Aslanin maata.

Kuten aikaisempien Narnia filmatisointien kanssa, en ole rohjennut odottaa paljoa tältäkään, joten joka kerta elokuvat ovat olleet minulle positiivisia katselukokemuksia. Vaikka siitä on jo liiankin kauan aikaa kun luin koko kirjasarjan, huomasin että elokuva pysyi hyvinkin uskollisena kirjalle ja myös sen kuvitukselle. Ainoastaan kiinnitin huomiota siihen, että tapahtumajärjestys oli joissakin kohdin hieman eriävä kirjan kanssa, mutta ihan ymmärrettävästi.

Lucy ja Edmund sekä heidän henkilökohtaiset haasteensa olivat uskottavia ja pidin kovasti näyttelijöiden suorituksista. Liam Neeson toimii täydellisesti Aslanin äänenä ja taas Simon Pegg on loistava urhoollisen Riipitsiip hiiren äänenä. Jostain syystä Ben Barnes jäi mieleeni tönkkönä ja rooliin sopimattona. Vielä ylistys Will Poulter:lle, joka aivan mahti löytö Eustacen rooliin!


En voinut välttyä, siltä että uskonnollinen sanoma välittyy etenkin tässä elokuvassa turhankin vahvasti. On hyvinkin mahdollista, että jos en olisi aiemminkin jo kirjaa lukiessa tähän asiaan törmännyt, siivuuttaisin tietämättömänä kaikki kristilliset viittaukset. Yritän kuitenkin ajatella Narnian pelkkänä fantasia/seikkailu kirja- ja elokuvasarjana ilman mitään "taka-ajatuksia" mutta se on haastavaa. Niille, ketkä eivät ole asiaan aiemmin törmänneet, niin C.S Lewis oli kirjasarjan julkaisun aikaan vahvasti uskonnollinen ja tämä heijastuu mielestäni selkeimmin
Kaspianin matka maailman ääriin-kirjaan. Hän on itse sanonut seuraavasti elämänkerrassaan Narnian kristillisyydestä:

"Kysyin nimittäin itseltäni: "Oletetaan, että Narnian kaltainen maailma olisi todella olemassa, ja oletetaan, että se (meidän maailmamme tavoin) olisi mennyt vikaan, ja oletetaan, että Kristus haluaisi mennä tuohon maailmaan pelastamaan sen (kuten Hän tuli meidän maailmaamme), mitä olisi saattanut tapahtua." Tarinat ovat minun vastaukseni. Koska Narnia on puhuvien eläinten maailma, ajattelin, että Hänestä tulisi siellä puhuva eläin
samalla tavoin kuin Hänestä tuli ihminen täällä. Kuvittelin hänet siellä leijonaksi, koska a) leijonaa pidetään eläinten kuninkaana, b) Kristusta kutsutaan Raamatussa ”Juudan leijonaksi” c) ja olen nähnyt outoja unia leijonista sen jälkeen kun ryhdyin kirjoittamaan tätä teosta. Koko sarja on suunniteltu tällaiseksi"
(lähde)

Haluan uskoa, että Lewis (joka oli ollut myös ateisti elämänsä aikana) ei tehnyt tätä missään nimessä tuputtaakseen uskontoa, vaan pelkästään kertoakseen oman käsityksensä kristinuskosta, mutta ennenkaikkea vain kertoakseen viihdyttävän, koskettavan ja mukaansa tempaavan kertomuksen. Jokainen muodostakoon oman mielipiteensä aiheesta niin elokuvan kuin kirjankin suhteen.


Jokatapauksessa elokuva sisälsi kaikkea mitä hyvässä fantasia elokuvassa pitää olla: seikkailua, mystiikkaa, arvoitusta, kauneutta, jännitystä ja muuta mielikuvituksen tuotetta vielä päälle. Kokemus parani loppua kohti, eikä sitä pilannut edes lievästi huvittavan näköinen merikäärme. Ai niin, meinasin jo unohtaa, että sehän oli peräti 3D muodossa, vaikka en kyllä huomannut eroa 2D elokuvaan, että taas oli turhaan käytetty efektiä. Toivottavasti seuraava Narnia elokuva eli oletettavasti Hopeinen tuoli jättää suosiolla 3D:n kotiin.


Loppuhuipennuksena kahden aiemman elokuvan materiaalista koostettu musavideo:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...