14. kesäkuuta 2014

MaleficentOhjaaja: Robert Stromberg
Käsikirjoitus: Perustuu Charles Perraultin sekä Grimmin veljesten satuun Prinsessa Ruusunen, kuin myös Disneyn vuoden 1959 elokuvaan Prinsessa Ruusunen
Musiikki: James Newton Howard
Pääosissa: Angelina Jolie, Elle Fanning, Sharlto Copley, Sam Riley, Imelda Staunton, Juno Temple, Lesley Manville, Brenton Thwaites
Kesto: 1h 47min
Ikäraja: 12


Maleficent kertoo Prinsessa Ruusunen-sadun ikonisen pahiksen silmin. Pahatar eli Maleficent on taianomaisen metsän asukki ja yksi kookkaimmista keijuista . Hän varjelee kaikkea ympärillään ja on ystävä rujoimmillekin otuksille. Maleficent ystävystyy jo lapsena ihmispojan, Stefanin kanssa huolimatta heidän erilaisuudestaan. Aikuisiällä Stefan menee kuitenkin pettämään Maleficentin luottamuksen verisesti, jolloin Maleficentin sisällä alkaa velloa aiemmin tuntematon katkeruus ja kostonhimo. Nämä tunteet ottavat lopulta metsän hengettären pauloihinsa johtaen traagisiin seurauksiin.

Maleficentin kohdalla odotukset eivät olleet kummoiset, koska tunnettujen pahisten nostaminen pääosaan on aina arveluttavaa. Aina on riski siitä, että tunnetua pahista aletaan ymmärtämään ja sokerisoimaan liikaa, jolloin alkuperäisestä teoksesta menee pohja. Pahuuden ja hyvyyden kuvais sorrutaan myös usein esittämään turhan stereotypisesti, jolloin hahmoista tulee mannekiineja, joissa on vain muutama yksinkertainen ulottuvuus. En aio paljastaa mikä on Maleficentin lopullinen suunta, mutta joka tapauksessa tässä versiossa on hahmo harvinaisen onnistunut ja koko elokuva tuo virkistävän uusia tuulia vanhaan tarinaan. 


Maleficent on erittäin monitahoinen hahmo, jota esittää Lady Gagan inspiroimilla poskiproteeseilla varustettu Angelina Jolie. Jolien työskentely on hekumallista niin ulkoisessa kuin sisäisessä olemuksessa, tähden selvästi nautiskellen olostaan Pahattaren nahoissa. Disneyn animaatioelokuvasta lainattujen tuttujen kuteiden lisäksi Maleficentin vaatekaapissa on vähemmän demonisempia asuja hyviltä vanhoilta ajoilta. Erikoinen ja onnistunut asu on myös Pahattaren käyntaistoon-lateksiasu, joka istuu yllättävän vähillä kyseilyillä fantasiaympäristöön. Jolie kantaa pääosan esittäjän kruunun kunnialla ja muut jäävätkin hänen varjoonsa, kuten kuuluukin.

Maleficent on oiva kesäkuva satumaisen fantasian nälkäisille. Kuuntele myös ihanaisen Lana Del Rayn tulkitsema versio vanhasta Once Upon A Dream kappaleesta elokuvan tunnusmusiikkina.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...