26. lokakuuta 2010

Prinsessa

ohjaus: Arto Halonen
kesto: 1h 40 min
pääosissa: Katja Kukkola, Samuli Edelmann, Krista Kosonen, Paavo Westerberg, Irma Jonnilainen, Antti Litja, Peter Franzen, Pirkka-Pekka Petelius, Ulla Tapaninen, Paula Vesala, Tapio Liinoja.


Arto Halosen ensimmäinen pitkä draamaelokuva on tositapahtumiin perustuva kertomus entisestä kabaree tanssijasta, Anna Lappalaisesta, joka saavuttuaan Kellokosken mielisairaalaan saa päähänsä olevansa Buckinhamin palatsista Suomeen ajautunut Prinsessa. Samuli Edelmannin esittämä Grotefelt on ottanut melkein elämäntehtäväksekseen Anna Lappalaisen parantamisen, mutta huolimatta insuliini-ja sähköshokki hoidoista Prinsessa uskoo yhä vakaammin olevansa Prinsessa. Paavo Westerbergin esittämä Lonka taas kyseenalaistaa parantamis yritykset "Miksei hän saisi olla prinsessa, jos hän on onnellinen?". Prinsessalla on kuninkaallisten elkeiden lisäksi kova halu auttaa muita ja hän vaikuttaa positiivisesti hoviinsa (=muihin Kellokosken asukkaisiin) kuin myös henkilökuntaan ja kyläläisiin.

Kotimaiset elokuvat ovat kehittyneet roimasti ja tänä vuonna katsojia hemmotellaan oikein kunnolla (mm. Napapiirin sankarit, Rare exports, Sisko tahtoisin jäädä) ja prinsessa on selkeä osoitus tästä. Elokuvaan on haalittu kosolti Suomen näyttelijöiden kermaa, esimerkiksi Kukkola, Kosonen ja Petelius tekevät loistokasta työtä. Olin myös positiivisesti yllättynyt nähdessäni Ulla Tapanisen sivuroolissa (Muumimamma!). Edelmann jäi taas aika vaisuksi ja Franzen on ehkä jopa liian totuttu näkemään vastaavanlaisessa roolissa. Elok
uvan musiikki on vaikuttava ja Johanna Kurkelan laulu prinsessalle (sanoittanut Mariska ja Paula Vesala) on kovin kaunis. Ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva :) Viikonloppuna ehdit vielä nähdä tämän studio123:ssa!

Vuonna 1995 Kellokosken sairaalaan rakennettiin Anna Lappalaiselle muistomonumentti
traileri täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...