13. marraskuuta 2010

3D-laseista


On jo korkea aika tehdä juttu elokuvien maailman ajankohtaisimmasta asiasta: 3D-laseista ja niiden lieveilmiöistä. Itseltäni kun asiaan löytyy sekä asiakkaan että työntekijänkin näkökulma ja olen nyt ahkeroinut kerätäkseni jotain taustatietoa, etten vain vetele asioita hatusta.


Studio123:ssa on käytössä punaiset xpand 3D-lasit ja joillekkin saattaa vieläkin tulla yllättyksenä etteivät ne ole niitä kamalia pahvisia laseja (kuva oikealla), mitä jossakin vaiheessa viljeltiin esimerkiksi joidenkin dvd:eiden mukana (itselläni shrek on 2 levyn erikoisversio missä tälläinen 3D lisäpätkä plus pahviset lasit erivärisillä linsseillä). Nykyajan laseissa mukavat muoviset sangat ja linssit keskenään samanväriset.

Toimintaperiaate

Itse kun en ole mikään tekniikan ihmelapsi niin nappaan tähän väliin lainauksen Jarmo Vestolan tekstista "Uudet 3D-elokuvat saapuvat" mvnet.fi sivustolta

"XpanD-järjestelmän lasit perustuvat infrapunasignaalin avulla ohjattaviin lcd-sulkijoihin. Laseihin suunnataan siis infrapunavalo, joka avaa ja sulkee linssejä tietyssä tahdissa (kehyksissä patteri). Lopputulos on sama kuin Dolbylla, eli toinen silmä ei näe samaa kuvaa kuin toinen, mutta valovoimaa on elokuvissa enemmän."


Juurikin näin. Eli suomenkielellä sanottuna toiseen silmään heijastetaan eri kuva kuin toiseen, jolloin luodaan kolmiulotteisuuden tuntu (vrt.kameran linssi, joka näkee kaiken kaksiulotteisena). Eli kyklooppi näkee 3D-elokuvat kaksiulotteisena ja tätä voi kaksisilmäiset ihmiset testata sulkemalla toisen silmänsä 3D-elokuvassa.

Lasien hygienia

Studio123:ssa käytetyt lasit pestään AINA eli asiakkaat eivät saa ikinä likaisia laseja päähänsä. Jos linsseissä näkyy kuitenkin jotain tahran sukulaisia, se on kaikista todennäköisemmin huolimattoman kuivauksen seurausta. Kun asiakkaana ollessasi saat saliin mennessäsi lasit, älä koske niihin linsseihin, sillä uskon ettet halua katsella omia sormenjälkiäsi elokuvan aikana :)


Kun lasit eivät toimi

Lasit ovat yllättävän kestäviä, mutta niitä tulee silti käsitellä mahdollisimman varoen. Jos lasisi vilkkuvat, niistä on loppunut patterit ja tässä tapauksessa vaihdamme mielellämme uudet lasit käyttöösi. Joskus lasit 3D-mainosten alkaessa hakevat hetken ajan kuvaa ja saattavat välkytellä alussa, joten kannattaa vaikka laskea hitaasti kymmeneen ennenkuin ryntää vaihtamaan täysin toimivat lasit toisiin. Jos kuitenkin laskettuasi kymmeneen ei mitään ole tapahtunut ja näet kuvan aivan samalla tavalla kuin ilman laseja, tule vaihtamaan ne. Meitä konehenkilöitä on ohjeistettu olemaan salissa muutamien mainosten ajan (useimmiten itse jään ihan elokuvan alkuun asti) toimivien lasien kanssa juuri näitä patterien loppumis ym. tilanteita varten :)

Lapset ja 3D lasit

Aikuisten kannattaa aina muistuttaa lapsille, jos elokuva mitä olette menossa katsomaan on 3D ettei lasit tule ikävänä yllätyksenä. Aikuisten kannattaa muutenkin opastaa lapsiaan lasien käytössä aivan kuten muussakin elokuvakäyttäytymisessä. Joskus lapset eivät halua pitää laseja, mutta annamme ne aina joka tapauksessa mukaan saliin. Lapsi saa sitten itse olla pitämättä laseja, jos näin haluaa, mutta ne ovat siinä sitten valmiina jos mieli yhtäkkiä muuttuukin. Valitettavasti vielä ei ole laseissa olemassa omaa lapsien kokoa vaa "yksi koko käy kaikille periaate", mutta totuushan on että joillekkin muksuille ne ovat liian isot ja joutuu pitämään toisella kädellä kiinni. Tähän avuksi löytyy muutamia niksejä: pipo päähän, joka pitää sangat aloillaan. Tytöillä hiukset ponnarille ja sangat hiusten väliin. Lisää ideoita saa antaa!


3D lasit silmälasien päällä

Paljon on ollut puhetta siitä meneekö ne silmälasit kuinka hyvin siellä 3D-lasien alla ja nyt voin ylpeänä kertoa, että testasin asian aivan itse kun menin katsomaan Itse Ilkimyksen silmälasit päässä. 3D-lasit pysyivät päässä jopa paremmin kun alla olevat lasit tukivat niitä ja elokuvan alettua en enää muistanut, että silmälasit on alla. Ainoastaan huomioni kiinnittyi laseihin, silloin kun oli aika nostaa laseja ja tuli sellainen "kumpiako laseja minä nyt olen nostamassa"-hetki.


Loppusilaus: 3D-elokuvat näyttäisivät tulleen jäädäkseen, sillä niillä yksinkertaisesti saadaan tehtyä parempaa bisnestä. Enemmistö vaikuttaisin tykkäävän, mutta kaikkiahan ei voi miellyttää. Toisissa elokuvissa efekti on kuin siihen tehty (esim. Avatar) ja toisissa sitä ei ole nimeksikään (esim. muumipeikko ja pyrstötähti). Suosittelen kuitenkin kokeilemaan, jos ei vielä ole tullut 3D:tä koettua, vaikka useammalla elokuvalla, jotta voi sitten vertailla. Ensikertalaisen kannattaa myös muistaa, että silmillä menee hetki tottua 3D:hen. Itse olen useimmiten tykännyt 3D-elokuvista vaikkei kaikista tulekaan WAU-elämystä, mutta olen myös sitä mieltä ettei kaiken tarvitse olla 3D:nä.

Tutustu myös studio123:n filmietikettiin

4 kommenttia:

 1. 3d lasit voi uristaa silmälasipäisen katsojan päätä kun pitää laittaa kahdet sangat korvan taakse, ja jos omien lasien linssit ovat isot/ sangat paksut ei meinaa 3D lasit millään pysyä hyvin päässä. Oisi hyvä jos tälläiset seikat otettaisiin huomiooon 3D laseja tehdessä, kun ei katsoja välttämättä voi ottaa omia lasejaan pois sieltä alka kun sitten ei nää valkokankaalle.

  VastaaPoista
 2. Hyvä pointti tämä. Ilmeisesti suunnittelijat ovat lähteneet oletuksesta, että kaikilla silmälasien käyttäjillä on suht standardi silmälasit, vaikka tosiasiassahan näin ei ole. Itsekin laseja käyttävänä ymmärrän yskän ja tekisi tuskaa silmillekin katsoa ilman mitään näönkorjausvälineitä, saatika sitten jos on yhtä myyrä kuin minä, joutuisi istumaan ihan ekassa rivissä (auts, sanoo niska). Hyvässä lykyssä suunnittelijat kuulisivat joskus äänemme ja laseihinkin tulisi muutakuin "yksi koko, joka käy kaikille", mutta sitä ennen suosittelen testaamaan piilolinssejä, ellet ole jo kokeillut. Helpottaa kummasti : )

  VastaaPoista
 3. Testaisin jos voisin mutta esim. minun vahvuuksillani olevat piilolinssit maksaa maltaita että sellaisia ei ole mahdollista ostaa tällä köyhällä opiskelijabudjatilla. Enkä esim. minä näkisi eturivistä lainkaan valkokankaalle ilman laseja, se olisi aivan mahdotonta. Toivoisin vain että siihen asti kun saamme odottaa 3d laseja silmälasikatsojille niin jokaisesta elokuvasta josta tulee 3d versio teatteriin, tulisi myös perus versio että voin nauttia elokuvasta. (Thank god viimeinen Harry Potter tuli yönäytökseem myös normiversiona!)

  VastaaPoista
 4. Onneksi! Ja 2D on on tällä hetkellä studio123:ssa ainakin suositumpi kuin 3D, joten jatkaa odotettavasti pitkään. Vastaavia tapauksia tulee toivottavasti vielä lisää :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...