17. elokuuta 2011

Apinoiden planeetan synty


Ohjaaja: Rupert Wyatt
Käsikirjoitus: Rick Jaffa & Amanda Silver
Musiikki: Patrick Doyle
Kuvaaja: Andrew Lesnie
Pääosissa: James Franco, Freida Pinto, John Lithgow, Brian Cox, Tom Felton & Andy Serkis
Kesto: 1h 50min
Ikäraja: 13


James Franco esittää tiedemies Will Rodmania, jolla on tavoite kehittää parannuskeino Alzheimerin tautiin. Taustalla painaa erittäin henkilökohtaiset syyt hänen isänsä (John Lithgow) sairastaessa kyseistä tautia. Tieteelliset kokeet tehdään antamalla kehitettyä virusta simpansseille ja tämän seurauksena syntynsä saa Caesar, poikkeuksellisen älykäs simpanssiyksilö, jonka kohdalla lääke toimii paremmin kuin hyvin. Kokeet vihelletään poikki epäonnistuneina väärinkäsityksen vuoksi ja Will ottaa huostaansa Caesarin, joka on vasta poikanen. Caesar kasvaa ja kehittyy Willin ja hänen isänsä luona ja kiintyy heihin molempiin voimakkaasti. Juuri tämän kiintymyksen takia Caesar ajautuu tilanteeseen, jossa tämän villieläin puoli tulee esiin ja tämä joutuu lain kiemuroissa siirtoon tavallisten apinoiden joukkoon vankeuteen. Ajan ja ihmisten ylivallan kypsyttämänä Caesar nostaa lopulta apinat kapinaan ja lopun voi vain kuvitella.


Paljon käytetty kertomus apinoiden planeetasta luulisi olevan jo loppuunkoluttu, mutta kaiken aloittaminen alusta uudelta kantilta on kertakaikkiaan nerokas ratkaisu. Vielä kun erikoistehosteet ovat näin huippulaatuisia tämä on selkeästi vuoden mielenkiintoisimpia elokuvia. Aivan takuuvarmasti toimii myös, vaikka ei olisi mitään tietoakaan aikasemmista apinoinneista.

Hieman yllättäen elokuvan syvällisin hahmo on Andy Serkisin eleistä ja ilmeistä "klonkku tekniikalla" koostettu Caesar simpanssi. Keskeisimmät ihmishahmot ovat enemmänkin päähenkilöapinamme taustajoukkona, vaikka hyvää työtä näyttelijät tekevätkin. Elokuva onnistuu erittäin hyvin pitämään katsojan sympatiat apinoiden ja Caesarin puolella sortumatta korostamaan liikaa mustavalkoista "ihmiset on pahoja, apinat hyviä" asetelmaa. Caesar ei ole jokaisen vastaantulevan ihmisen sortama, vaan taustahahmotkin tuntuvat aidoilta persoonilta, joilla on omat mielipiteensä. Samaa voisi myös sanoa erilaisista apinoista, jotka eivät ole vain yhtä massaa, vaan sieltäkin joukosta erottuu yksilöitä.

Apinoiden planeetan synty on hieno, ajatuksia herättävä elokuva, joka jokaisen vähintään 13-vuotiaan tulisi nähdä (11-vuotiaat aikuisen kanssa).

Traileri

Ohessa kuva minusta ja kollegasta töissä tämän elokuvan ensi-illassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...