3. huhtikuuta 2012

Iron Sky


Ohjaaja: Timo Vuorensola
Kuvaaja: Mika Orasmaa
Pääosissa: Götz Otto, Udo Kier, Julia Dietze, Christopher Kirby, Tilo Prückner, Peta Sergeant, Stephanie Paul
Kesto: 1h 34min
Ikäraja: 12


Pitkä odotus palkitaan tulevana keskiviikkona (4.4), kun Iron Sky marssii valkokankaalle!

Natsit kärsivät tappion toisessa maailmansodassa, mutta se ei todellakaan ollut viimeinen kerta, kun heistä kuultiin. Osa onnistui pakenemaan paikkaan, josta ei ihan heti osaisi etsiä: kuun pimeälle puolelle. Siellä kaikessa hiljaisuudessa he ovat kasvattaneet ja kouluttaneet joukkojansa aikomuksena vielä palata takaisin kotiplaneetalleen parempana, suurempana ja entistä natsimpana.

Täytyy myöntää etten ollut vielä tietoinen elokuvasta, kun 4 vuotta sitten sen ensimmäinen traileri tuli ilmoille. Vasta viime vuoden puolella korviini kantautui pikkulintujen laulua ja ensimmäisen trailerin katsomiskerran jälkeen olin jo myyty. Idea on niin absurdi (ja vielä kotimaista tekoa!), mutta silti uskottava tarina, pohjaahan se ihka oikeaan salaliittoteoriaan.
Kun viimein tuli tilaisuus nähdä itse elokuva, oli etukäteen pelkoa siitä, että oletukset ovat yli katon rajan ja sitten kaikki lässähtäisi totaalisesti. Pelasin siis varman päälle ja jätin liiat odotukset salin oven ulkopuolelle. Periaatteessa psyykkausta ei olisi tarvinnut, sillä Iron Sky oli jotain aivan huimaa.


Suurimmaksi osaksi Iron Sky on englanninkielinen, mutta luonnollisesti kuulemme myös saksaa. Suomea ei soppaan ole sekoitettu (luojan kiitos) ja myös suomiaksentilta vältytään täysin. Edellä mainittujen seikkojen ja erityisesti laatutason tähden ei pieni ihminen tahdo vieläkään ymmärtää elokuvan olevan kotimaista käsialaa. Vielä enemmän epäuskottavaksi asian tekee erikoistehosteet, jotka ovat kevyesti Hollywood tasoa! Näyttää älyttömän upealta. Vielä uskomattomampaa on se, että näitä huipputehosteita oli tekemässä porukka, jonka lukumäärä on vain murto-osa verrattuna yhtä hienon näköisiin, paljon suuremman budjetin megaluokan kuviin. Iron Sky on lisäksi tyylipuhdas, tarkalleen ottaen tekijöiden mukaan elokuvassa nähtävä linja on dieselpunk.

Vielä kotimaiselle rintamalle palatakseni, niin ainoa kohta, missä selvästi tulee esille kotimaa, on säästetty yhteen hetkeen, jossa sitä ei osaa heti odottaa ja jossa se toimii niin hyvin, että meinaa pudota penkiltä nauramisesta. Itse huumori puoli on toimiva, eikä turvaa mihinkään ala-arvoisiin vitseihin (mitä pelkäsin todella). Luvassa on taatusti kattavaa vatsalihastreeniä.
Yllätyin myös siitä, kuinka sulavasti juoni johdattaa eteenpäin, eikä ole kurvailtu sivupoluille parien naurujen toivossa. Henkilöhahmoissakin on enemmän kuin vain pinta, eritoten Renata Richterin hahmossa (Julia Dietze), joka on katsojalle samaistuttava ja empaattinen hahmo, joka käy elokuvassa läpi suurimman sisäisen muutoksen. Suurimman ulkoisen muutoksen kokee joku aivan muu ;D

Iron Sky kurkottaa kuuhun asti, muttei kapsahda katajaan. Suosittelen suuresti.Iron Sky studio123:ssa keskiviikkona klo 16.45, 18.40 & 20.35

Ohessa video Iron sky tour tunnelmista Studio123:ssa Kouvolan Kuusankoskella!
Jos mielit näkemään elokuvantekijöitä, heidät on mahdollista bongata luennoimasta Meduusafestivaaleilla 14.4 klo 12.30! Elokuvan idean isä Jarmo Puskala tulee kertomaan illuusion luomisesta elokuvissa :) Lue lisää

2 kommenttia:

  1. Suomen uusi ylpeydenaihe! Mutta onhan se osittain myös australialainen/saksalainen produktio, ei siis täysin kotimainen. ;)

    VastaaPoista
  2. No onhan se niitäkin, mutta hyvä Suomi! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...