18. tammikuuta 2013

Beasts of the Southern Wild

Kuva täältä
Ohjaaja: Benh Zeitlin
Käsikirjoitus: (perustuu Lucy Alibarin teokseen Juicy and Delicious) Lucy Alibar & Benh Zeitlin
Musiikki: Dan Romer & Benh Zeitlin
Pääosissa: Quvenzhane Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Gina Montana & Lowell Landes
Kesto: 1h 34min
Ikäraja: 12

Hushpuppy asuu isänsä kanssa saarella, josta paikalliset käyttävät nimitystä "Bathtub". Paikka on eristyksessä muusta maailmasta, koska muu maailma on suojassa tulvamuurin takana. Ulkopuolisen näkökulmasta sivistymätön yhteisö elää omaa elämäänsä varsin onnellisena ravunpyynnin ja vettä vahvemman juonnin ohella. Hushpuppyn äkkipikainen ja ankara isä Wink asuu eri talossa kuin tyttärensä ja yhteiselo menee aina omalla painollaan. Suuren myrskyn pyyhkäistessä Bathtubin yli, joutuu jäljelle jääneet asukkaat vetämään yhtä köyttä jatkaakseen eloaan, vaikka kaikki elollinen tuntuu pyyhkiytyneen heidän ympäriltään. Yhteisö on valmis taistelemaan kotinsa puolesta, vaikka ulkopuoliset yrittävätkin viedä heidät "turvaan". Lisäksi Hushpuppyn isän tila huononee mystisen sairauden edetessä. Samaan aikaan napajäät murtuvat ja niiden kätköistä pääsevät vapaaksi Aurochs:t, jotka aloittavat marssinsa pyyhkien kaiken tieltään.

Beasts of the Southern Wildin minut ajoi katsomaan sen saama huomio ja tottakai Oscar-ehdokkuudet. Trailerin näkemisen jälkeen viimeistään oli selvää, että tämä on kyllä nähtävä ja näkemisen arvoinen se olikin. Lapsen näkökulmasta kerrottu tarina on viaton ja rehellinen, eikä tuomitse toisten tapaa elää. Toinen puoli tarinaa välittyy katsojalle, joka on yleensä katsomassa asioita "sivistyneen maailman" näkökulmasta, joka luulee tekevänsä oikein. Hushpuppyn oma mielikuvitus värittää tarinaa ja kulminoituu kohtaamiseen Aurochs:ien kanssa. 

Kuva täältä
Tekniseltä kantilta huomaa kyllä, että ei ole suuresta massatuotannosta kyse. Tämä näkyy laajoissa ilmakuvissa, joissa kuvanlaatu on selkeästi heikkolaatuista. Asiaan kiinnittää huomiota, mutta se ei millään muotoa pilaa mitään katsomiskokemuksesta ellei arvosta tarinaa enemmän kuvanlaatua. Tästä melkein pitäisi isojen tekijöiden ottaa oppia. 

Quvenzhane Wallisin tulkitsema Huspuppy on ilman muuta elokuvan sydän. Ilmiömäinen tyttö oli vasta 5-vuotias koe-esiintyessään rooliin ja joutuikin valehtelemaan ikänsä päästääkseen edes yrittämään, koska ikäraja oli 6. Joskus pieni vale kannattaa kerran Quvenzhane Wallis on myös ehdolla tulevassa Oscar-gaalassa ja kaiken lisäksi nuorin ehdokas ikinä kyseisessä naispääosa kategoriassa. Allekirjoittanut tulee liputtamaan tytön voiton puolesta.

Beasts of the Southern Wild on kaikessa kurjuudessaan hieno, häkyllyttävä ja erikoinen. Se on Hushpuppyn tarina, jonka toivon säilyvän ja kulkevan vielä pitkään. 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...