24. huhtikuuta 2014

Divergent - outolintu


Ohjaaja: Neil Burger
Käsikirjoitus: Evan Daugherty & Vanessa Taylor, perustuu Veronica Rothin kirjaan
Pääosissa: Shailene Woodley, Theo James, Ashley Judd, Kate Winslett, Ray Stevenson, Zoë Kravitz, Maggie Q, Jai Courtney, Miles Teller & Mekhi Phifer
Kesto: 2h 19min
Ikäraja: 12

Nälkäpelin tapaan Outolintu sijoittuu tulevaisuuteen, sotien pistettyä aikanaan matalaksi aikaisemman yhteiskunnan rakenteet. Jäljelle jäänyt ihmiskunta on vetäytynyt jonkinlaisten suojamuurien taakse, jossa he elävät jaettuina eri osastoihin, joilla kaikilla on omat tehtävänsä. Nämä osastot ovat terävät, uskaliaat, rehdit, sopuisat ja vaatimattomat (englanninkieliset versiot sointuvat korvassa hieman paremmin). Jokainen nuori aikuinen saa seremoniassa valita vapaasti, mihin osastoon haluaa kuulua huolimatta siitä, mihin osastoon on syntynyt ja missä kasvanut. Valinta on kuitenkin peruuttamaton. Beatrice elää vaatimattomissa perheensä kanssa, mutta ei ole koskaan tuntenut olevansa täysin epäitsekäs vaatimaton, vaan jotain muutakin. Valintaa edeltävät soveltuvuuskokeet antavat Beatricelle yhden selkeän osaston sijaan moniosaisen tuloksen, joka tarkoittaa, että hän on poikkeava ja juuri sitä muu yhteiskunta pitää uhkana. Yhtymäkohdistaan huolimatta ei Outolintu ole kuitenkaan Nälkäpelin veroinen, vaikka onkin sinänsä ihan mukiinmenevä elokuva. Osastoihin jaoittelua ei kannata jäädä sen suuremmin syynäämään, sillä järjenvastainen ajatus ihmismielen mahdollisuudesta jakautua vain tiettyihin kategorioihin, turhauttaa yksiulotteisuudessaan. Elokuvahahmot kannattaa siis ottaa elokuvahahmoina ja kohdella pakettia täysin omana näkemyksenään, oli se kuinka epäloogista tahansa. Outolinnussa on kuitenkin hyviä oivalluksia ja eteen tarjoiltu tulevaisuuden visuaalinen näkymä on ilman muuta kiehtova. Sisältään kannattaa myös kaivaa se kuolematon ja käsittämättömiä haaveileva teini-ikäinen, jolloin moni elokuvan kohta etenkin romanssipuolelta, osuu ja jopa uppoaa.Shailene on tuttu naama esiintymisestään George Clooneyn kanssa Descendants elokuvassa. Jos Divergent ottaa kunnolla tuulta alleen, tullaan nuorta näyttelijää näkemään varmasti monessa muussakin tulevassa projektissa. Outolinnussa Shailenen lahjakkuus kyllä näkyy, mutta uskon hänestä löytyvän vielä enemmän ja siksi odotan hänen toista elokuvaansa, Fault in Our Stars (=Tähtiin kirjoitettu virhe) suuremmalla mielenkiinnolla. Rehtien osastolta kotoisin olevaa Beatricen kaveria esittää Zoë "Lennyn tytär" Kravitz, jonka olisin ennen nimen lukemista voinut vannoa olevan Huippumalli haussa-sarjan Sundai. Outolinnussa on monien nuorten tulokkaiden lisäksi kaksi kokeneempaa näyttelijätärtä, jotka molemmat ovat yhtä suosikkeja itselleni, vaikka toinen on varmasti toista tunnetumpi, Ashley Judd ja Kate Winslett. Jälkimmäisen rooliin olisi voitu antaa mahdollisuuksia revitellä vielä enemmän, mutta etenkin raameihin nähden Kate on upea kuten aina.

Divergent-outolintu on ihan katsottavaa peruskauraa, joskin odotuksia on hyvä madaltaa etukäteen. Toimii hyvin lämppärinä tulevalle Nälkäpelin jatko-osalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...