13. kesäkuuta 2016

Kirottu 2


Ohjaaja: James Wan
Käsikirjoitus: James Wan, Chad Hayes, Carey Hayes & David Leslie Johnson
Pääosissa: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Frances O'Connor, Madison Wolfe, Simon McBurney, Franka Potente, Lauren Esposito, Patrick McAuley, Benjamin Haigh, Maria Doyle Kennedy, Simon Delaney, Shannon Kook, Sterling Jerins, Bonnie Aarons, Robin Atkin Downes & Javier Botet
Kesto: 2h 14min
Ikäraja: 16

Yliluonnollisiin ja selittämättömiin tapauksiin erikoistuneet Ed ja Lorraine Warren ovat käyneet läpi rankan Amityville-tapauksen, josta varsinkin Lorraine ei ole vielä täysin päässyt yli. Warrenit päättävät pitää itsensä toistaiseksi poissa demonisista voimista ja viettää rauhaiseloa. Lontoossa muuan Hodgsonin perhe alkaa kokea pelottavia paranormaaleja ilmiöitä, perheen tyttären Janetin jouduttua niiden varsinaiseen keskiöön. Tapahtumien vain pahentuessa kulkee tieto perheen ahdingosta medialle ja sitä kautta myös Warrenien korviin. Warrenit suostuvat lopulta tulemaan paikalle vain konsulttien roolissa läheisen seurakunnan pyynnöstä, mutta huomaavat pian, että tapaus vie heidätkin mukaansa.


Ensimmäinen Kirottu elokuva oli yksi parhaimpia kauhuleffoja koskaan. Kunnon selkäpiitä hyytävän pelottavuutensa lisäksi sillä oli juonellisestikin kunnon osansa kerrottavana eli se kuuluu ns. harvinaisempiin laadukkaisiin kauhuleffoihin. Välissä ehti tulla jo tavallaan yksi jatko-osa, nimittäin spin-off elokuva Annabelle, jota en edes vaivautunut katsomaan, sillä se ei vaikuttanut olevan oikein mistään kotoisin, eikä ollut suoranaisesti samoilta tekijöiltä, vaikka James Wan olikin tuottajana. Nyt tämän virallisen jatko-osan, koruttomasti nimetyn Kirottu 2:n kanssa asia oli aivan toinen. Vaikka jatko-osat ovat aina arveluttavia, nyt on tekijäpuolella samat naamat pääosan esittäjiä myöten kuin ensimmäisessä Kirotussa, joten uskalsi jo odottaakin perussäikyttelyä enemmän. Kirottu 2 mätsäsi kiitettävästi yksiin edeltäjänsä kanssa niin pelottavuudessaan kuin puhtaasti laadussakin.


Se mikä erottaa Kirottu-elokuvat niistä tusinasta muusta kummitustalo/poltergeist-kuvista, ovat kantavat päähenkilöt Warrenit, jotka eivät ole tarinan suoria uhreja. Yleensä näissä peruskuvissa vaikka tarjoillaankin se muutama "ollaan niin herttainen ja näpsäkkä perhe"-hetki, et onnistu silti sitoutumaan riepottelun kohteena olevaan pesueeseen niin kovin suuresti. Ed ja Lorraine pariskuntana ovat tarina kulmakivi. Heidän työnsä vaikuttaa myös molempiin eri tavalla ja tämä yksilötason huomioiminen saa hahmot tuntumaan aidoilta. Tositapahtumiin tai ainakin todellisiin henkilöihin ja heidän tapauksiinsahan tämäkin kyllä pohjaa. Kuuluisa Amityville Horror-tapaus esiintyy myös tässä elokuvassa, mutta vain sivusoittona ja olenkin tyytyväinen, että ei ole menty siihen, että tapaus saa oman elokuvansa ja näin ollen mentäisiin siitä, mistä on jo monta kertaa kuljettu.


Aito, hyytävä kauhutunnelma on Kirottu 2:nkin vahvuus. Itseäni eniten tutisuttaa yliluonnollinen ja hyvin toteutettuna myös riivaus-jutut. Tärkein tässäkin on, että ei turvata halpaan säikyttelyyn tai siihen, että ns. kummitus on aina yhtä ja samaa, vaan painajaiset voivat ilmentyä mitä käsittämättöminkin tavoin. Se mitä mieli ei pysty käsittämään horjuttaa pahiten turvallisuutta ja mielenrauhaa. Voi että nautin niin suuresti elokuvan tuomasta adrenaliinivuoristoradasta, vaikka pitikin kurkistella popparirasian tai tuubihuivin lomasta silloin tällöin. Silmiä ei silti suljeta, mutta se alituinen valpas pelkotila on vaan ihan parasta huumetta (enkä ole hetkeen katsonut kunnon kauhua, joten oli aikakin saada annos). Harmillista vain, että tämäkään ei jäänyt enää kummittelemaan leffan jälkeen yhtään, mutta se on vain omaa itseaiheutettua suurkulutuksen tuomaa haittapuolta


Vera Farmiga (AHS-tähti Taissan sisko!) ja Patrick Wilson ovat yhä loistavat Warrenit, joiden keskinäinen suhde ja lämpö on elokuvan kaunista antia. Mitään liian siirappihöttöä ei siis ole, mutta he todella vaikuttavat pariskunnalta, jotka ovat kokeneet yhdessä hurjiakin matkoja. Nuori Madison Wolfe Jackien roolissa on aika löytö, sillä tytöllä on kontollaan ne haastavimmat kohtaukset keskeisen vainottavan roolissaan. Varsinaisista möröistä yritän olla spoilaamatta liikaa, mutta jo hetki leffan jälkeen mietin kuinka hyvin monesta kauhumonsuhahmostaan tunnettu Javier Botet olisi sopinut tähänkin. Yllätys oli suuri, kun bongasin hänen nimensä sittenkin crediteistä yhteen painajaismaiseen ilmestykseen liittyen. Muissa sivurooleissa on muun muassa Tudorsista, Downton Abbeystä ja Jupiter-flopista tuttu Maria Doyle Kennedy sekä David Thewlisin kanssa identtisen äänen omaava Simon McBurney (Kaiken teoria, Magic in the Moonlight).

Kirottu 2 on ansiokas jatko-osa yhdelle parhaista yliluonnollisen kauhun merkkiteoksista ja yltääkin lähes yhtä komeaan tulokseen. Ei heikkohermoisille tai mörköpelkoisille. 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...