12. joulukuuta 2016

Captain Fantastic & The Lobster


Nämä molemmat kuvat ovat nyt pyörineet jatkuvasti takaraivossa muistuttelemassa itsestään, joten näin tuhat vuotta myöhässä tuon ne tänne blogin puolelle tupla-arvostelussa. Molemmilla kävi sellainen säkä, että siihen aikaan kun molemmat olisivat vielä pyörineet edes jossain päin Suomea, puski päälle miljoona muuta vielä ajankohtaisempaa enskaria ja molemmat jäivät jatkuvasti sivuun. Näistä on silti ollut jatkuva polte saada edes muutama sananen ulos, sillä todella pidin molemmista kuvista tosi paljon.  



Captain Fantastic



Ohjaaja: Matt Ross
Käsikirjoitus: Matt Ross
Pääosissa: Viggo Mortensen, George Mackay, Samantha Isler, Annalise Basso, Nicholas Hamilton, Shree Crooks, Charlie Shotwell, Kathryn Hahn, Trin Miller, Steve Zahn, Erin Moriarty, Missi Pyle & Frank Langella
Ikäraja: 12
Kesto: 1h 59min

Captain Fantastic kertoo erikoisesta perheestä, jossa toteutetaan vanhempien unelmaa ja lapset kasvatetaan omavaraisiksi ajattelijoiksi kaukana kapitalistisesta maailmasta. Metsän keskellä asuvat kuusi lasta ovat erittäin kirjaviisaita, omaavat kaikki jonkin sortin musikaalista taipumusta ja ovat fyysisesti erittäin kovassa kunnossa sekä tietysti pystyvät metsästämään oman ruokansa. Asialla on kuitenkin nurjakin puolensa, sillä joutuessaan kohtaamisiin muun maailman kanssa, ovat sen käytännöt täyttä hepreaa näille nuorille. Kohtaaminen tapahtuu perheen äidin Leslien oltua pitkään sairaalassa ja muun pesueen on lähdettävä turvallisesta kodostaan järjestelemään tämän asioita. 

Captain Fantastic on erittäin koskettava ja ajatuksia herättävä elokuva. Siinä on myös ripaus raikasta huumoria erilaisten maailmojen yhteentörmäyksestä. Ei ole mitenkään yksioikoista kuka tekee oikein lasten kannalta, mutta jokainen pyrkii tekemään oikein omista lähtökohdistaan katsoen. Vakavammista aiheistaan huolimatta, päällisimmäisenä elokuvasta jää mukaan lämpö ja elämänilo.
 

 



The Lobster 


Ohjaaja: Yorgos Lanthimos
Käsikirjoitus: Efthimis Filippou & Yorgos Lanthimos
Pääosissa: Colin Farrell, Rachel Weisz, Léa Seydoux, Ben Whishaw, Olivia Colman, Jessica Barden, John C. Reilly, Ashley Jensen, Ariane Labed, Angeliki Papoulia, Michael Smiley, Roger Ashton-Griffiths & Ewen MacIntosh
Ikäraja: 12
Kesto: 1h 59min

The Lobster on puolestaan aivan "Out of this world". Sen omituisessa ja tavallaan perin yksioikoisessa, mutta kierossa maailmassa jyllää parin löytämisen ehdoton pyrkimys. Ihmiset eivät ole ihmisiä tavallisella mittapuulla, vaan perin mekaanisia luonteenlaadultaan ja omaavat yhden merkitsevän piirteen. Davidin (Farrell) piirre on likinäköisyys ja hän on joutunut sinkuksi, joten hänen on otettava osaa ohjelmaan, jossa pyritään löytämään kumppani. Jos tässä epäonnistuu määräaikaan mennessä, sinut muutetaan eläimeksi, kuten kävi Davidin veljelle, joka kulkee nyt tämän mukana koirana. Eläimen saa kuitenkin itse valita.

The Lobster on näistä kahdesta varmasti enemmän mielipiteitä jakava juurikin outoutensa tähden. Olin itse ennakkoon kyllä varautunut johonkin aivan muuhun kuin perinteiseen tarinaan ja jo trailerikin antoi vahvat viitteet täysin omalaatuisesta tapauksesta. Itseeni kolahti aivan täysin ja yllätyin vielä miten elokuvasta löytyi huumoriakin, tosin erittäin mustana ja kuivana. The Lobster on toisaalta kovin absurdi, toisaalta siinä on omat säännönmukaisuutensa. Mielestäni kerrassaan nerokas tekele ja kalauttaisin sille täydet viisi tähteä.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...