14. joulukuuta 2016

The Accountant


Ohjaaja: Gavin O'Connor
Käsikirjoitus: Bill Dubuque
Musiikki: Mark Isham
Pääosissa: Ben Affleck, Anna Kendrick, J. K. Simmons, Cynthia Addai-Robinson, Jon Bernthal, Jeffrey Tambor, John Lithgow, Jean Smart & Alison Wright
Kesto: 2h 8min
Ikäraja: 16

The Accountant kertoo nimensä mukaan kirjanpitäjästä, mutta ei ihan tavanomaisesta sellaisesta. Christian Wolff (Affleck) vaikuttaa harmittomalta tapaukselta tarkasti rajattujen kulissien sekä sosiaalisen kömpelyytensä tähden. Todellisuudessa tämä tekee kirjanpitoa erinäisille rikollisjärjestöille ja muille vaarallisille yhteistyökumppaneille. Christian ottaa hoteisiinsa laillisen toimeksiannon eräässä suuressa yrityksessä, jonka kirjanpidon rivityöntekijä (Kendrick) on havainnut suuremman luokan eroavaisuuden yrityksen tileillä. Wolff, joka on enemmän kuin kotonaan numeroiden parissa, löytää nopeasti erheen lähteen. Tavanomaiseksi aiottu työkeikka alkaa osoittaa merkkejä suuremmasta vyyhdistä ja on selvää, että joku yrittää vimmatusti haudata asiaa enemmän peittoon. Samaan aikaan valtiovaraisministeriön rikostorjuntayksikkö yrittää saada selville moneen rikostaustaan liittyvää tuntematonta henkilöä, mystistä "kirjanpitäjää".


The Accountant oli katsomislistalla osin siksi, että se vaikutti vähän tavanomaista laadummalta toimintaelokuvalta (jopa palkintokausikuvalta?) ja osin ihan muutaman ihmisen suosituksista. Tää piti vaan ihan sisarteatteriin asti mennä katsomaan, kun oli omilta listoilta jo pudonnut, mutta kyllä kannatti. Yleensä suhtaudun pelkkään "toimintaelokuva" leimaan vähän nuivasti, enkä mielelläni lätkäisisi sitä suoraan tähänkään sellaisenaan. Tosin juuri se saattaa toimia houkuttimena monelle, jotka tästä myös nauttisivat. Omaan korvaan se jostain syystä kuulostaa silti sellaiselta, että kuvassa ei ole pahemmin muuta sisältöä, vaikka asia ei olisi monenkaan kohdalla näin. The Accountant olisi omalla määritelmälläni draamasisältöinen toimintajännäri. 


Juonessa on paljon meneillään, mutta osaset pysyy juuri ja juuri yhdessä. Mukana tapahtumissa pysyy kyllä silti ja lopussa tarjoillaan muutama paljastus, jotka itselleni tämän elokuvan kruunasivat. Ilman niitä, olisi elokuva voinut tuntua liian lavealta jahdilta. Tosin mukana on sitä draamanpoikasta, eniten juurikin Christianin vuorovaikutuksesta muiden ihmisten kanssa. Menneisyyden pätkistä opimme enemmän päähenkilön autismista ja siitä, millaisia harppauksia hän on tehnyt pärjätäkseen tavanomaisessa kanssakäymisessä. Tästä ei onneksi tehdä kuitenkaan koko elokuvaa alleviivaavaa juttua, vaikka nämä osat onkin läsnä. Tasapaino draamassa ja toiminnassa on juuri oikeanlainen. 


Näyttelijävalinnoissa on tähän väliin iskettämainio ote toisesta blogista (Elokuvan taikaa, tsekkaa!), johon törmäsin ihan sattumalta:

"Hauskinta minusta oli, että elokuvassa nähtäisiin uusi Batman (Affleck) ja uusi komisario Gordon (Simmons) yhdessä, vuosi ennen Justice Leaguea (2017), jossa hahmot esiintyvät. Elokuvassa esiintyisi myös Daredevil-sarjan (2015-) toiselta kaudelta tuttu Punisher (Bernthal), joten elokuvassa olisi supersankaripätkien näyttelijöitä. Vielä hauskempaa on, että Affleck esitti pääroolia vuoden 2003 elokuvassa Daredevil ja Simmons esiintyi Sam Raimin Spider-Man -trilogiassa (2002-2007)." 

Tässä kiteytyy omiakin huomioita, mutta myhähdin myös sille, että mukana on vielä Arrow-sarjasta tuttu "Amanda Waller" eli Cynthia Addai-Robinson. Näyttelijöistä noin muuten nostaisin esiin itse Ben Affleckin, jolla kieltämättä on valmiiksi jo vähän tälläistä roolinkin vaatimaa ilmeettömyyttä. Ajattelin etukäteen, että näinköhän hänen tarvitsee edes sinänsä näytellä, enkä ole varmasti ainoa, jolla on vastaavia ajatuksia kyseisestä näyttelijästä. Olinkin hieman yllättynyt, miten hän toi hahmoon niin paljon lisää muutakin, eikä vaikuttanut siis ihan vain perus-Affleckilta. Tämä on nyt toinen kerta, kun hän on päässyt yllättämään, edellisen kerran juurikin Batmaninä noin muutoin hirveässä Superman v Batman-elokuvassa. 


The Accountant on jännittävällä juonikuviolla varustettu toimintadraama erittäin lahjakkaasta, mutta sosiaalisesti vähän kömpelöstä kirjanpitäjästä, joka on mukana yllättävän monessa rikollisliittännäisessäkin jutussa. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...