6. huhtikuuta 2017

Life
Ohjaus: Daniel Espinosa
Käsikirjoitus: Rhett Reese & Paul Wernick
Musiikki: Jon Ekstrand
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Hiroyuki Sanada, Ariyon Bakare & Olga Dihovichnaya
Kesto: 1h 44min
Ikäraja: 16 

Kansainvälisellä avaruusasemalla matkaa kuuden hengen miehistö, joiden seuraavana tehtävänä on napata Marsista saapuva luotain turvallisesti kyytiin. Luotain sisältää Marsista kerättyjä tutkimukselle elintärkeitä maaperänäytteitä. Tiimin astrobiologian ekspertti Hugh Derry (Bakare) pääsee ensimmäisenä ronkkimaan löydöstä. Kärsivällisten yritysten jälkeen hän onnistuukin havaitsemaan solutason elonmerkkejä näytteessä. Uudesta elämästä ja tieteellisestä läpimurrosta raportoidaan innoissaan maankamaralle asti. "Calviniksi" ristitty eliö kasvaa ja kehittyy tasolle, jolla silmäkin voi sen havaita. Riemu muuttuu kuitenkin pian kauhuksi Calvinin alkaessa osoittaa vihamielisiä eleitä. 


Life on aitoa scifi kauhua, jossa yhdistyy luontevasti ominaisuuksia scifi kauhun äidistä, Alien-elokuvista sekä jännitysnäytelmää Gravityn-kaltaisista teoksista. Täytyy myöntää, että trailerin nähdessäni pelkäsin tämän olevan liian lähellä Alienia ja tuntuvan näin ollen kopionnilta. Life on kuitenkin omanlaisensa, vaikka sen palaset onkin tuttuja sieltä sun täältä. Jännitin, pelkäsin ja näin ollen kovasti tykkäsin. 


Lifen maailma on lähellä meidän aikaamme ja siinä mielessä sen realistinen ympäristö edesauttaa kokemusten tunnahtamisessa. Uhka tuntuu myös todelliselta ihmiskunnan kannalta, killummehan maapallon ympärillä. Gravity tulee elävästi mieleen siinä kohtaa, kun pelkkä "alien" ei ole ainoa uhka, vaan avaruus itsessään muistuttaa myös olevansa täysin armoton. Muutaman käänteen karuus myös yllättää, mutta ne toimii, enkä muuttaisi tästä mitään.


Näyttelijävalintojen perusteella tältä tiesi kyllä odottaa paljonkin. Gyllenhaal, Ferguson ja Reynolds, joiden nassut komeilevat julisteessa, eivät ole ilmaisia tähtiä. Gyllenhaal jopa A-listaa, Reynolds nousussa Deadpoolin tähden ja Fergusonkin tuntuu olevan vähän joka elokuvassa ja liian kallis White Queen-sarjan jatkosarjaan. Yllätyin ehkä hieman miten isossa osassa kolme muutakin ei-niin-tunnettua näyttelijää ovat. Kauttaaltaan osat kuuden hengen kesken ovat yllättävän tasaväkiset. Julisteessa olisi voinut olla koko miehistökin. Joka tapauksessa kaikki tekevät niin tasaisen hyvää jälkeä, että ei ole tarvetta erikseen erotella ketään. 

Life tarjoaa pakokauhua, hiipivää jännistystä ja kiehtovaa visiota tutuilla elementeillä. Scifi kauhun ystäville erittäin suuri suositus.

Parempi kun ei katso traileria, pääsee suuremmin yllättymään!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...