4. huhtikuuta 2017

Toivon tuolla puolen & Saattokeikka


Tupla-arvostelussa kaksi kotimaista: Toivon tuolla puolen ja Saattokeikka!


Toivon tuolla puolenOhjaus: Aki KaurismäkiKäsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Pääosissa: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu, Ilkka Koivula, Simon Hussein Al-Bazoon, Kaija Pakarinen, Kati Outinen, Tommi Korpela, Tuomari Nurmio & Ismo Haavisto
Kesto: 1h 38min
Ikäraja: 12


Kaurismäen Toivon tuolla puolen kertoo syyrialaisesta Khaled nimisestä pakolaisesta (Haji) ja kauppamatkustaja Wikströmistä (Kuosmanen). Näiden kahden tiet kohtaavat tässä ajattomassa, mutta toisaalta varsin ajankohtaisessa kaurismäkeläisessä universumissa. 

Tähän alkuun tunnustus, että en muista nähneeni Kaurismäen elokuvia kuin ihan etäisesti muutaman joskus kauan kauan sitten. Yleisimmin olen törmännyt nimen yhteydessä vihjailuun huonosta ja tylsästä elokuvasta. Nämä tosin kuultunut enemmän keskivertokatselijan tai satunnaisen käyttäjän suusta, ei alan todellisen harrastajan. Pienessä mielessä on kytenyt ajatus, josko nämä nyt olisi niitä omaan makuhermoon osuvia.

Yhden elokuvan perusteella ei tietenkään voi täysin sanoa, mutta Toivon tuolla puolen kyllä osui hyvin lähelle maalia. En ole ajatellutkaan miten humoristinen tälläinen teos voisi olla. Alkuun kirjakieli ja kaiken vakavuus tuntuu kieltämättä omituiselta, mutta sitten rutikuivaksi puserrettu huumori alkaa puskea kohtauksista läpiAjankuva oli myös aivan omanlaisensa, sillä aihepiiriltään (pakolaisteema) tämä heijastaa tätä päivää, mutta toisaalta teknologiassa ja sisustuksessa siivutaan monen monia aikakausia. 

Tekee mieli nähdä lisää Kaurismäkeä.
 

Saattokeikka


Ohjaus: Samuli Valkama
Käsikirjoitus: Khadar Ahmed & Samuli Valkama
Pääosissa: Heikki Nousiainen, Noah Kin, Mikko Nousiainen, Saga Sarkola & Ilkka Forss
Kesto: 1h 18min
Ikäraja: S

Saattokeikka kertoo niin ikään kohtaamisesta. Vanha ja elämäänsä kyrpiintynyt Veikko (Nousiainen senior) halajaa päästä juhannukseksi mökille pakoon kaupungin mölinää. Kamal (Kin) on 17-vuotias Helsingissä syntynyt maahanmuuttotaustainen nuori, joka sattuu olemaan jakamassa mainoksia kohdatessaan asuntonsa ulkopuolelle vahingossa jääneen Veikon. Veikon suunsoitto ajaa Kamalin lähes tiehensä, mutta vanhus tarjoaakin kuskin palkkaa nuorelle, jos tämä kuskaa hänet mökille. Saamme tietää, että Kamal tarvii itse kipeästi rahaa päästäkseen matkustamaan isänsä luokse Nairobiin. 

Saattokeikassa käsitellään selkeämmin kulttuurien kohtaus kahden yksilön avulla. Tosin enemmän kyseessä on Veikon hahmon maailmankuvan laajeneminen. Pelkästään rasismiin liittyvät ennakkoluulot eivät ole tapetilla, vaan vanhuksella on muutakin takapajuista menneisyydessään. Suuri draamateos Saattokeikka ei kuitenkaan ole, vaan tietyllä tavalla pysyy alati kevyellä tasolla. Tarinallisestikaan ei mikään mestariteos, mutta silti kiva katseltava. Sanoisin sellaiseksi kolmen tähden kuvaksi.

Roolisuoritukset on todella hyviä, etenkin molempien Nousiaisten. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...