2. elokuuta 2010

INCEPTION

WOU


Piti muutaman yön yli sulatella tätä leffaa ennenkuin pystyi mitään siitä sanomaan muutakuin WOU. Sanotaanko, että pitkästä aikaa kunnon tyylillä ja taidolla tehty leffa. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Christopher Nolan kuulemma kirjoitti elokuvaa sen 8 vuotta niin ei ole ihme, että tulos on aivan mahtava. Leffa yhdistää scifiä, toimintaa ja trilleriä ja tylsää ei kyllä mulle tullut missään vaiheessa. Suosittelen katsomaan mahdollisimman virkeänä, ei ole mikään "aivot narikkaan"-leffa. Vielä jälkikäteen saa pohtia monia kohtia elokuvasta uudelleen ja asiaa pahentaa, jos tekee niinkuin minä eli menee lukemaan kaikenmaailman spekulointi palstoja vielä lisäksi. Juonta en lähde nyt omin sanoin kirjoittamaan etten paljasta liikaa tai liian vähän vaan tarjoan lainauksen stara.fi sivuston arvostelusta:

"Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) on erikoistunut varastamaan muiden ihmisten salaisuuksia näiden nukkuessa, sillä hän ja hänen ryhmänsä kykenevät pääsemään muiden uniin ja sitä kautta pään sisään, kun heidän mielensä ovat haavoittuvimmillaan unen aikana. Cobbin asiakkaana ovat suuryritykset, mutta työ on maksanut hänelle hänen vaimonsa ja vapautensa. Cobb aikoo tehdä vielä yhden suuren keikan päästäkseen palaamaan takaisin Yhdysvalloissa odottavien lastensa luokse. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan varastaa, vaan istuttaa uusi ajatus kohdehenkilön alitajuntaan"

Inception sukeltaa siis syvälle ihmisen mieleen, kirjaimellisesti. Sitä kuvattiin kuudessa eri maassa ja Nolan itsepintaisesti vältti turhaa tietokonetekniikan käyttöä, jos efektit pystyi toteuttamaan jotenkin muuten. Musiikista vastaa nerokas saksalainen säveltäjä Hans Zimmer. Elokuvan tähtikaartista en keksi moitteen sanaa: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page, Tom Hardy, Cillian Murphy, Tom Berenger ja Michael Caine. Pitkään mietin, että missä ihmeessä olen tuon Joseph Gordon-Levitt:n nähnyt aiemmin ja vasta eilen bongasin netistä tiedon että hitto jätkähän on ollut sarjassa Kolmas kivi auringosta!

Mielestäni elokuva on ainutlaatuinen, vaikka kuinka sitä on eri lähteissä yhdistetty Matrix:sta aina painajainen Elm streetillä elokuviin. Se antaa mukavasti tai jopa häiritsevästi katsojalle vapauden päätellä itse mitä 0ikein tapahtui. Pistää väkisinkin miettimään.

Niille, jotka ovat katsoneet jo elokuvan, vilkaiskaa näitä muutamia kaavioita mitä on tehty elokuvan unien tasoista: linkki yksi ja linkki kaksi.

Muutama mielenkiintoinen seikka liittyy myös henkilöhahmojen nimiin. "Cobb" kuulemma tarkoittaa poikaa. "Mal" on ranskaa ja tarkoittaa pahaa/väärää. Mal sijaitsee alimmassa kerroksessa (=helvetissä). Tarussa, joka kertoo Minotauruksesta on nainen nimeltä Ariadne, joka auttaa Theseuksen ulos labyrintistä. Vähän vaikea uskoa, että on ihan sattumalta valittuja nimiä.

Suosittelen tätä ajatuksia herättävää loisto elokuvaa kaikille. Trailerin voit katsoa täältä
3 kommenttia:

  1. Tää nytte ei yhtää helpottanu min tuskaa et joudun oottaa sit leffaa palkkapäivää asti :D T. Maailman hienoin ja ihanin ihminen.

    VastaaPoista
  2. no mutta voin kertoa että sitten odotus palkitaan ;)

    VastaaPoista
  3. siis super mahtava leffa!!!! Joo toi eka linkki autto tajuamaan sen limbo jutun et miten ne kaks selvisi pois sieltä! Ja toi nimi juttu oli mielenkiintoinen! Kiitos!8 D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...