20. tammikuuta 2012

Movie Monday # 30 - Ei osaa ameriikan kieli

Aika ottaa kiinni Movie monday rakoa, jota on kertynyt kolmen haasteen verran, hyi minua.

"Polkaistaan tämä vuosi käyntiin kysymällä, mikä ei-englanninkielinen tai ainakin ei-amerikkalainen elokuva on tehnyt sinuun vaikutuksen? Kotimaisista elokuvista kysyttiin jo, joten ne on periaatteessa rajattu tämänkertaisen haasteen ulkopuolelle.

Englannin kieli sekä erityisesti Hollywood dominoivat nykypäivän elokuvateollisuutta suvereenisti. Kuitenkin myös muualla maailmassa tehdään aivan valtavan paljon hienoja ja mieleenpainuvia elokuvia, kaikilla mahdollisilla kielillä. Mikä niistä on jäänyt erityisesti sinun mieleesi?"

Elokuvamakuni on jopa hävettävän ameriikkalainen, mutta ehkä minulla on vielä toivoa. Kauhukuvien suurena ystävänä olen parin vuoden sisään löytänyt ihka uuden ja tuhottoman toimivan lokeron: espanjankielinen kauhu/trilleri. Siinä missä japanilaiset tekevät pissathousuun-pelottavia kauhuleffoja, nämä ovat sitten taas niitä oikeasti hyviä kauhuleffoja. Tyypillistä on, että genre saattaa heittää trillerin puolelle ja elokuvista löytyy mieleenpainuva loppu twisti. Verrattuna amerikkalaisiin tekeleisiin, asioita ei selitetä sataan kertaan jotta tollokin tajuaa, vaan luotetaan katsojan kapasiteettiin.


Tälläisiä on muun muassa:


 • Orpokoti (El Orfanato), 2007
 • Julian silmät (Los Ojos de Julia), 2010
 • The silent house (La Casa Muda), 2010
 • Rec, 2007
 • Rec 2, 2009


3 kommenttia:

 1. Waltz with Bashir. Paprika.
  Lasketaanko ruohometsän kansa jos sen katsoi suomidubilla? :'D

  VastaaPoista
 2. Hei, oonpa muuten jopa nähnyt tuon Waltz with Bashirin! Siinä oli kyllä vaikuttavaa tavaraa. Ja lasketaanko ruohometsän kansa suomidubeilla, hmmm nyt pistit pahan : D silloinhan kyllä moni moni muukin animaatioiden joukossa laskettaisiin tuohon, mene ja tiedä :D

  VastaaPoista
 3. Ainiin, Le Havre. The Illusionist, Amelié... Onhan näitä. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...