19. kesäkuuta 2012

Disney VHS-kokoelma

Koska viimeksi olet hankkinut uusia VHS-elokuvia? Miepä hankin "uusia" viimeksi tänään, kun Ruudukko tyhjensi varastojaan ja sain muutaman oikein aarteen talteen. Pitkään on ollut suunnitelmissa hakea itselleen lapsuuden kodista kokoelma Disneyn ihania piirrettyjä, jotka on paria poikkeusta lukuunottamatta videokasettien muodossa. Saadessani uudet lisäykset sarjaan ja keksittyäni viimein niille paikan kotoa, hain aarteeni talteen. Aikomuksena on sitä mukaan kun tielle sattuu, keräillä noita itselleni nimenomaan vhs-muodossa, jos vain löytyy. Uudemmasta päästä olevat elokuvat hankin tietysti dvd:nä, kun muuta vaihtoehtoa ei oikein ole.

Olen aikasemminkin blogissa ilmaissut mieltymyksen vhs-kasetteihin ja itselleni tärkeään vhs-soittimeen. Erityisesti näiden kohdalla noissa vanhoissa lootissa on jotain niin söpön nostalgista, että en voisi kuvitella korvaavani niitä uusilla, ohuilla ja eri kansikuvin varustetuilla dvd:illä. Onhan nuo tilaa vievät, enkä muita elokuvia tulekaan ostelemaan tuossa muodossa, mutta noille olen valmis tekemään tilaa. Tällä hetkellä Disney-kokoelma sai asuttavakseen hyllyn, joka on ihan eri huoneessa dvd:eiden kanssa. Jotenkin vielä eroa hauskasti lisää se, että dvd:eiden katseluun on varattu olohuoneen keskus eli 42 tuuman taulutelkkari, kun taas suunnitelmissa on siirtää arvoisa vhs-soitin samaan tilaan kasettien kanssa, jossa niiden näyttönä toimiii 20 tuuman putkitelkkari. Laatu noissa kaseteissa on suhteellisen hyvä, vaikka ovat joutuneet kestämään kovaakin kulutusta, mutta tietysti nykyajan teräväpiirtoihin verrattuna eron huomaa, mutta olen aina ollut sitä mieltä, että elokuvan sisällöllä on enemmän väliä kuin kuvanlaadulla.

Keräilyn kohteenani on siis nimenomaan tuo Disneyn klassikko-sarja, jonka virallisessa listassa on juuri nyt 52 elokuvaa. En vielä tiedä tulenko noita ei niin tunnettuja kerämään, mutta saa nyt nähdä. Sellaisia kuten vanhempi Fantasia, Liisa Ihmemaassa, Kaunotar ja kulkuri, Hiidenpata, Oliver ja kumppanit, Pieni Merenneito ja Notre Damen kellonsoittaja haluan kyllä VHS-muodossa vielä kokoelmaani ehdottomasti. Tässä nyt kuitenkin esittelynä, mitä minulla jo on :)

1. Lumikki ja seitsemän kääpiötä
2. Pinocchio
4. Dumbo
5. Bambi
12. Tuhkimo
14. Peter Pan
16. Prinsessa Ruusunen
17. 101 dalmatialaista
18. Miekka kivessä
19. Viidakkokirja
20. Aristokatit
21. Robin Hood
23. Pelastuspartio Bernard ja Bianca
24. Topi ja Tessu
26. Basil Hiiri-Mestarietsivä
29. Bernard ja Bianca Australiassa
30. Kaunotar ja hirviö
31. Aladdin
32. Leijonakuningas
33. Pocahontas
35. Herkules
36. Mulan
37. Tarzan
38. Fantasia 2000
42. Aarreplaneetta

Lisäksi vhs-muodossa löytyy klassikko-listan ulkopuolelta Jafarin paluu, Ötökän elämää, Toy Story ja Toy Story 2

4 kommenttia:

 1. minäkin keräilen disneyn klassikkoelokuvia, dvd-julkaisuja kylläkin, kun kaikista VHSstäni hankkiuduin joskus eroon, tyhmä minä.

  tällä hetkellä omistan 31 filmiä tuosta sarjasta, shoppaan niitä joka kerta kun tulee vastaan. harmi vain, että joitakin vanhempia ei millään meinaa löytyä.

  minä luulin että noita klassikoita on 50, milloin nämä kaksi viimeistä siihen ilmeistyivät? :D

  VastaaPoista
 2. Dvd:issä se hyvä puoli että niistä noita julkaisuja tulee jatkuvalla syötöllä ja tietysti ne vie himpun verran vähemmän hyllytilaa. Ja et ole tosiaan ainoa ketä ketuttanut myöhemmin pois heitetyt vhs-kasetit :D Niitä oli 50, mutta nähtävästi niitä tulee lisää :D

  VastaaPoista
 3. Disney klassikot tarkottaa käytännössä elokuvia, jotka on valmistanut aito ja oikea Disney Animation Studios, eikä sarjatuotantoja ja jatko-osia tehtaileva DisneyToons, tai sitten ostetut firmat, eli vaikkapa Pixar.

  Klassikko nimitys ei siis liity elokuvan klassisuuteen tai suosioon ja jokainen uusi päästudion tekemä elokuva saa sen perimänä, viimeisimpinä siis Prinsessa ja sammakko, Tangled ja uusi Nalle Puh. Eiköhän se näin mene? Tänä vuonna, syssymmällä ilmestyvä Wreck-It Ralph tulee olemaan se sarjan 52. elokuva.

  Esim. 1940-luvun tuotanto Bambin jälkeen klassikoita sanan oikeassa merkityksessä? Tai edes erityisen hyviä? Don't think so..

  Ja milloin on tullut hankittua viimeksi vhs-kasetteja? Juu... Lähes viikottainhan niitä, jonkin asteinen vhs-keräilijä kun olen. Varsinainen keräily tosin painottuu niihin vanhoihin Omaxi (ja Cartoon Video-Film yms.) julkaisuihin, joista ei ole, eikä välttämättä edes tule dvd-versioita koskaan.

  Disneyn klassikkosarjasta taidan omistaa jotakuinkin juuri ne haluamani 26 kappaletta (Pocahontasin jälkeisestä tuotannosta vain Fantasia 2000 on sellainen). Prinsessan ja Sammakon, sekä uuden Puhin saatan vielä hommatakin, mutta eipä taida onnistua kasettimuodossa!

  Kotelotaide on kieltämättä hyvin nostalgista. Uudet kannet ja tekstit tuntuu luotaantyöntäviltä Disneyn dvd-kansissa yhtä paljon kuin Aku Ankan taskukirjojen uusintalaitoksissa.

  Myös dubbaus on yksi juttu joka on vaihtunut joissain painoksissa. Pienen Merenneidon ääni on eri kuin uusissa versioissa, yök. Onneksi on vhs, jossa kaikki on juuri niin kuin silloin, kun sen kävin viisivuotiaana kahteen kertaan elokuvissa katsomassa. Tuosta syystä kyseinen kasetti on tavallista halutumpi ja kasetilla saattaa olla jopa tavallista kovempi hinta, ainakin työkseen trokaavilla myyjillä.

  Siinähän sitä olikin, onnea keräilyn kanssa myös vastaisuudessa!

  VastaaPoista
 4. Olen ihmetellytkin miten nuo uudemmat voivat olla klassikoita sanan oikeassa merkityksessä, kiitoksia selvennyksestä. Jos nuo kaikki keräisi, niin päätepistettä ei siis olisi heti näkyvissä :D

  Mitä tulee pieneen merenneitoon, vanhempi versio olisi mukavampi, mutta pystyisin elämään uudenkin kanssa, koska kyseistä elokuvaa en ole kuin pari kertaa nähnyt kun se ei ole omana koskaan ollut.

  Ihanaa kun joku muukin jaksaa näistä "aikansa eläneistä" innostua ja metsästysonnea sinnekin :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...