13. kesäkuuta 2012

Prometheus


Ohjaaja: Ridley Scott
Käsikirjoitus: Jon Spaihts & Damon Lindelof
Musiikki: Marc Streitenfeld
Pääosissa: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Guy Pearce, Charlize Theron, Idris Elba, Logan Marshall-Green, Rafe Spall & Sean Harris
Kesto: 2h 4min
Ikäraja: 16

Arkeologit Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) ja Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) ovat tutkineet muinaisten kulttuurien kalliomaalausten yhteneväisyyksiä ja paikantaneet niistä saman kuvion. Islannissa he tekevät merkittävän löydön aikaisempia vanhemmista kuvista, joista löytyy myös sama kuvio. Kuvio on kartta, joka heidän uskomuksensa mukaan johdattaa ihmiskunnan synnyn alkulähteille. Weyland-yhtiö rahoittaa tutkimusmatkan Prometheus-nimisellä aluksella, jossa tiimin ihmisjäsenet ovat kahden vuoden kestävän matkan ajan hyperunessa. Tiimin jäseniä valvoo androidi David (Michael Fassbender). Arkeologipariskunnan lisäksi mukana on eri alojen erikoisosaajia, merkittävimmissä rooleissa aluksen kapteeni Janek (Idris Elba) ja Weyland-yhtiön työntekijä Meredith Vickers (Charlize Theron). Aluksen miehistö herätetään hyperunesta hieman ennen määränpäähän saapumistaan ja itse Peter Weyland (Guy Pearce) kertoo hologrammi nauhoitteessa heille tarkemmin, mitä he oikein ovat tulleet tutkimaan. Tästä alkaa tutkimusmatka tuttuun sekä tuntemattomaan, jonka jälkeen he ehkä olisivat toivoneet vain pysyneensä kotona.


Prometheusta on verhonnut salaperäisyyksien verho, joka on ollut kieltämättä onnistunut mainoskikka, sillä trailerit jättivät minut ainakin vain kysymysten ja oman vilkkaan mielikuvituksen valtaan. Erityisesti kysymys, onko tämä nyt Alienin esiosa vai ei, on vellonnut edestakaisin kun tekijät ovat vain hämmentäneet asiaa (tarkoituksella) entisestään. Nyt se on selkeää, että kyllä se sitä juurikin on, mutta Prometheus on samalla myös hyvin itsenäinen teos ja sen juonikuviot ovat paljon laajemmat. Prometheus ei siis tosiaankaan keskity olemaan vain lisäjatke Alienille, vaan olemaan oma elokuvansa, joka toimii tasaveroisena parina Alien-elokuville. 

Prometheus alkaa kovin vahvasti ja nostattaa melkein liian kovat odotukset vahvalla alullaan. Lisäksi se arvoituksellisuus, joka toimi loistavasti kiinnostuksen herättäjänä, toimii loppuvaiheessa elokuvaa vastaan kun siitä ei tulekaan niin suurta jännitysnäytelmää, mitä oli uskaltanut odottaa. Prometheus päihittää kyllä Alienin jatko-osa tekeleet ainakin kolmannesta osasta eteenpäin, mutta erityisesti ensimmäisen elokuvan tunnelmaan se ei vaan pääse millään. En osaa määrittää mikä siinä on, pitäisi katsoa se ensimmäinen muistin virkistyksenä, mutta ainakin se kurkkua kuristava klaustrofobinen tunnelma jää tästä uupumaan. 


Henkilökaarti taasen oli oikein mieluisa. "Uusi Ripley" eli Noomi Rapacen Elizabeth Shaw kerää sympatiaa lapsekkaan uskonsa takia, mutta ei ole missään nimessä mikään avuton tapaus. Parisuhteen toinen osapuoli Charlie ei saa niin paljon ruutuaikaa, mutta on Logan Marshall-Greenin (joka on Tom Hardyn kadonnut kaksoisveli) tulkitsemana ihan symppis tapaus. Toinen vahva naishahmo on Vickers, ihana Charlize Theron, jonka motiivit ovat oma mysteerinsä. Mielenkiintoisimman roolin tekee ehdottomasti Fassbender, joka on saanut loistavan tilaisuuden esittää muutakuin tavallista ihmistä. Androidi David:n toimintaa on vähintään jännä tarkastella ja miettiä mihin tämän "sieluton" olento nojaa päätöksensä. David myös herättää ihmisten toimintaa kyseenalaistavia kysymyksiä ja tuntuu välillä niin loogiselta, että kylmää. Muut kohdattavat olennot ovat taidolla suunniteltuja ja ne näyttävät hyvin aidoilta. Alien-elokuvien visuaalisesta ilmeestä kuulu taiteilija H.R.Giger loistaa tässäkin ja esimerkiksi vieraan planeetan seinämaalaus on hänen tekemänsä. 

Prometheus sopii scifi-kauhun ja Alien-elokuvien ystäville. Heikkohermoisille ei missään tapauksessa.

P.S. Bongasitko Game of Thrones näyttelijän?

 

kuva1, kuva2, kuva3, kuva4

2 kommenttia:

  1. Mahdoit sekoittaa Marshall-Greenin hurjasti samannäköiseen Tom Hardyyn, joka Inceptionissa nähtiin.. ;)

    VastaaPoista
  2. Todellakin sekoitin!! En olis osannut epäillä mitään vieläkään ellet olisi sanonut! Tässähän on kohta taas ainesta kuin kaksi marjaa-jatkoon ;D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...