14. joulukuuta 2012

TV Poiminta: Sairaiden elokuvien viikonloppu

Viikonloppuna olisi töllöstä tulossa kaikkea oikeasti hyvää ja suositeltavaa kuten Shrek 3, Blood Diamond, Rottatouille, Gladiaattori, Tyttö joka leikki tulella ja sitten yksi Kaksi Tornia niminen elokuva, mutta sattuu vielä sopivammin samaan saumaan, että pe-su jokaisena päivänä tulee yksi ns. sairas elokuva. Sairaalla elokuvalla tarkoitan elokuvaa, joka koettelee jo hyvän maun rajoja ja jota en todellakaan ole suosittelemassa muille kuin lajityypistä kiinnostuneille ja sen kestäville. Yhden näistä olen itse nähnyt ja siinä oikeastaan tulee se yläraja, mitä tämä tallaaja kestää katsella. Oman rajani yli meneviä sairaita kuvia, joita mielestäni erheellisesti kauhuun luokitellaan kun kyseessä on enemmänkin splatteri tai gore, en aio ollenkaan edes omille verkkokalvoilleni heijastaa. Esimerkiksi aion toistaiseksi suojata itseäni sellaisilta elokuvilta kuten Hannibal Holocaust, Serbian film ja Human Centipede, joista tiedän jo elokuvaa katsomatta ihan liikaa ja aivan tarpeeksi. Nämä kolme seuraavaa kulkevat siis äärirajoilla.


Hostel: Part 2
Perjantai 14.12, Nelonen klo 23.50
USA 2007
Kesto: 1h 30min
Ikäraja: 18

"Suomalaismalli Vera Jordanova esittää hurjan kauhutrillerin keskeisessä roolissa petollista kaunotarta Axellea, joka houkuttelee kolme nuorta, kaunista ja hyväuskoista amerikkalaisnaista yöpymään huippuedullisessa slovakialaishostellissa. Pian naiset huomaavat tehneensä elämänsä pahimman virheen: he ovat päätyneet pelinappuloiksi kylmäveriseen leikkiin, jossa panoksena olevat ihmishenget ovat poikkeuksellisen halpahintaisia. Elokuvan on ohjannut Quentin Tarantinon suojatti Eli Roth." (telkku)

Olen nähnyt vain ensimmäisen osan, joka siis tulee seuraavana tässä pominnassa, joten en osaa sanoa tästä jatkiksesta juuta enkä jaata. Veikkaan kuitenkin, että jos ensimmäinen osa oli selkeästi kolahtava kuva, niin tämä varmaankin uppoaa. Itsehän ehkä katson, ehkä.


Hostel
Lauantai 15.12, Kutonen klo 23.00
USA 2005
Kesto: 1h 27min
Ikäraja: 18 

"Kauhuelokuva kertoo Euroopassa rellestävistä reppureissaajista, jotka suuntaavat Slovakiaan kauniiden naisten toivossa, mutta matka ei sujukaan odotetusti" (telkku)

Hostelin olen nähnyt ja hyvin samantyyppisestä elokuvasta on kyse kuin Saw-elokuvat, vaikka tarina on ihan erilainen. Itse koin kuitenkin jollain tapaa Hostelin pahempana kuin yksikään Saw-elokuva. Oivalsin eron johtuvan siitä, että siinä missä Saw-elokuvien uhrit ovat sinänsä tuntemattomia ja aika yksi hailee loppupeleissä, on Hostelin uhrit henkilöitä, joihin katsoja tökerösti tutustutetaan ja kiinnytetään ennen kauheuksia.


Marttyyrit
Sunnuntai 16.12, AVA klo 01.20
Ranska/Kanada 2008
Kesto: 1h 37min
Ikäraja: 18 

"Raastava kauhujännäri nuoresta naisesta Annasta, joka lähtee kostamaan lapsena kokemaansa kidnappausta ja hirvittävää hyväksikäyttöä. Yhdessä toisen naisuhrin kanssa Anna aikoo vihdoin etsiä käsiinsä syylliset.." (telkku)

Tästä olen lukenut arvosteluja ja juonikuvauksia palstoilla, joissa vilisee juuri näitä kuvia, jotka miellän sairaiksi elokuviksi. Marttyyreistä olen kuitenkin ollut jo kuukausia utelias, koska mietin josko kestäisin tämän katsoa. Olen yrittänyt löytää vertailevia kertomuksia, jossa Marttyyrit rinnastettaisiin muihin samantyyppisiin elokuviin esimerkiksi Hosteliin ja Saw-kuviin, jotta saisi enemmän tietoa kauheuden tasosta etukäteen. Osaako joku elokuvan nähnyt kertoa kuinka paha tämä elokuva on? Tietysti se on yksilöllistä, mikä tuntuu kelläkin, mutta itse ainakin koen aina sitä pahempana, mitä enemmän päähenkilöihin on ehtinyt "tutustua". Katsoa vai eikö katsoa? 6 kommenttia:

 1. Moikka! Marttyyrit on erinomainen elokuva. Siinä missä Hostel ja Saw on mun mielestä ihan perus viihdehöttöä, niin Marttyyreissa on syvempi merkitys ja se jättää paljon ajatuksia. Jos pääsee yli väkivaltaisuudesta (muistaakseni yksi paha kohtaus alussa ja yksi lopussa), niin tällä leffalla on oikeasti muutakin sanottavaa. Suosittelen ehdottomasti. LEffan loppu jää kummittelemaan mieleen pitkäksi aikaa (ei väkivaltaisuuden takia).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, sait nyt ainakin kiinnostukseni kasvamaan. Olisi tosiaan hienoa saada elokuvasta irti muutakin silpomisen taustalta. Tarvitsee vaan varautua pahimpaan tuon väkivallan suhteen.

   Poista
 2. Kävin katsomassa Marttyyrit R&A:ssa ja se on aika kamala, mutta kuitenkin todella hyvä elokuva. Siinä on todella hurjia ja aidonnäköisiä kohtauksia, joissa kidutetaan ihmisiä. Katsojia lähti jo ensimmäisen 5 min. aikana ulos. :) Siitä huolimatta suosittelen sen katsomaan, kunhan varautuu siihen, että elokuva on hirvittävä ja jää mieleen pitkäksi aikaan. Eli älä katso tätä yksin, pimeässä. :D

  Aika outoa, että näyttävät tv:ssä ensin Hostel 2:sen ja sitten Hostel 1:sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli varautuu pahimpaan, valot päälle ja kissa kainaloon :D sillä voisi mennä!

   Ja joo, piti ihan moneen kertaan tarkistaa, että voiko nyt tosiaan nuo kuvat olla noin päin eikä kyseessä uusintoja tv viiden tyyliin tms.

   Poista
 3. Marttyyrit on tosiaan ihan järkyttävän hyvä. Ja luultavasti monelle myös järkyttävä. Harvoin tämän genren elokuva onnistuu enää oikeasti tuntumaan jossain, mutta kyllä tämä aikalailla jänskätti ja inhotti, tietenkin koska oli niin hyvin toteutettu.

  Mutta tosiaan, mikä ketäkin shokeeraa, itselleni Marttyyrit sijoittuu shokeeraavuudessaan korkealle sinne Lars von Trierin ja Michael Haneken elokuvien väliin, ja suosittelen niitä kaikkia.

  Cannibal Holocaustin ja Cannibal Feroxin kaltaiset leffat on paikoitellen mielestäni jopa melko huvittavia. Sawit koen itse täysin viihteelliseksi. Hostelit yritykseksi olla tosi rankkoja, ja tällainen perusteeton väkivaltaporno Hostelien tapaan lähinnä rasittaa, etenkin jatko-osassa.

  VastaaPoista
 4. Kyllä oli katsomisen arvoinen! Vieläkin rullaa tapahtumat päässä ja hiton hyvin yhdistetty eri kauhujen tyypit samaan toimivaan pakettiin. En tajunnut etukäteen, että tässä on tuollainen yliluonnolisen kauhun puolikin ja sehän minua sitten yöllä valvottikin hyrr. Väkivallan kesti, vaikka olikin hurjaa, mutta sen kesti paremmin kun taustalla oli jokin syy. Loppu tosiaan jää kummittelemaan päähän :D vau!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...