21. joulukuuta 2013

TV Poimintoja: joulun ajan leffoja

Tässä joulun alla on aina yhtä antoisaa katsastaa televisio-opas, kun katsomisen arvoisia leffoja tulee kilpaa eri kanavilta. Tähän listaukseen olen poiminut vain murto-osan, jotka olen valinnut vain oman maun perusteella ja jotka kaikki ovat omalla asteikollani katsottavia. Suuri paino on suurten studioiden hellyyttävillä ja ihanilla animaatioilla, jollaiset nyt kuuluvatkin mielestäni olennaisena osana jouluun.


Kaksin karkuteillä


Lauantai 21.12
Nelonen, klo 16.35

"Disney näyttää taas mallia millainen on onnistunut animaatio.

Kaksin karkuteillä pääosissa on tasapuolisesti kaksi henkilöä. Ensimmäinen on selkeästi Grimmin satuun perustuva Tähkäpää: tyttö, jolla on taikavoimia omaavat blondit ylikasvaneet hiukset. Tähkäpään on kaapannut ja aivopessyt Gothel niminen nainen, joka haluaa ottaa hyödyn irti tämän maagisesta pehkosta. Toinen tärkeä henkilö on varkauksiin taipuvainen hurmaava Flynn Rider, joka erehtyy paetessaan kiipeämään piiloon torniin, jonne Tähkäpää on vangittu. Wikipedian mukaan Flynn perustuisi jotenkin Grimmin satuun "mestarivaras", mutta luettuani sadun en kyllä löytänyt niistä mitään merkittävästi yhteistä, joten mielestäni tämä on vain Tähkäpää satuun perustuva elokuva. Joka tapauksessa tämän yhteentörmäyksen kautta kaksikko lyöttäytyy yhteen sopimuksen merkeissä: Flynn vie Tähkäpään ulos tornista katsomaan mystisen kauniita valoja ja Tähkäpää luovuttaa Flynn:lle takaisin tämän viime ryöstön saaliin." (juttu kokonaisuudessaan)Iron Sky


Lauantai 21.12
TV2, klo 22.15

"Natsit kärsivät tappion toisessa maailmansodassa, mutta se ei todellakaan ollut viimeinen kerta, kun heistä kuultiin. Osa onnistui pakenemaan paikkaan, josta ei ihan heti osaisi etsiä: kuun pimeälle puolelle. Siellä kaikessa hiljaisuudessa he ovat kasvattaneet ja kouluttaneet joukkojansa aikomuksena vielä palata takaisin kotiplaneetalleen parempana, suurempana ja entistä natsimpana." (juttu kokonaisuudessaan)Revolutionary road


Sunnuntai 22.12
Subtv, klo 21.00

April ja Frank Wheeler ovat 1950-luvun lähiöpariskunta, joilla on silmiinnähden täydellinen perheidylli. Tavatessaan he olivat molemmat elämänjanoisia idealisteja ja haaveet olivat silloin vielä samassa kategoriassa tavoitteiden kanssa. Nyt Frank raataa sieluttomassa työssä, josta ei saa tyydytystä, mutta katsoo läpi sormien omaa tyytymättömyyttään. April halusi aikoinaan näyttelijäksi, mutta tuntee olevansa kotiäidin häkkiin lukittuna. Tuskastunut vaimo löytääkin valon tunnelin päästä ja saa myytyä Frank:llekin ideansa koko perheen muutosta Pariisiin ja he voisivat olla viimein se perhe, jota he ovat aina halunneet olla. Realismi iskee kuitenkin kasvoihin ja toinen ei olekaan se henkilö, johon aikoinaan rakastui. Se miten muut näkevät Wheelerit ja heidän odotuksensa lisäävät myös oman painolastinsa. 

Sam Mendesin aiempiin ohjaustöihin kuuluu muun muassa American Beauty ja tässä elokuvassa onkin sen kanssa hyvin paljon samaa. Tunnelmaa tehostaa Thomas Newmanin sävellykset, jotka loivat tunnelmia myös American Beauty:ssä. Näyttelijät Leonardo Dicaprio, Kate Winslet ja Kathy Bates ovat aikaisemmin nähty samassa elokuvassa Titanic:n merkeissä.


Madagascar


Tiistai 24.12
MTV3, klo 12.20

Madagascar:ssa New Yorkin eläintarhan asukit Marty-seepra, Alex-leijona, Melvin-kirahvi ja Gloria-hippo elävät mukavasti täyshoitolassa ja ihmisten suosiosta nauttien. Kunnes Marty saa päähänsä kaivata takaisin luontoon ollakseen villi ja vapaa. Marty onnistuu karkaamaan eläintarhasta ja muu porukka huolesta soikeana eivät voi tehdä muuta kuin lähteä Martyn perään. Kommellusten kautta nelikko rantautuu Madagascariin, jossa he pääsevät päästämään sisäisen eläimensä valloilleen.


ShrekKeskiviikko 25.12
MTV3, klo 14.50

Shrek rikkoi aikoinaan tavanomaista satuperinnettä laittamalla hiviön pääosaan. Shrek on suolla asuva vihreäihoinen hirviö "ogre", joka ei halua mitään muuta kuin elää rauhassa autuaassa yksinäisyydessään. Suolle pukkaa kuitenkin satuhahmoja jos jonkinmoista ja saadakseen takaisin oman rauhansa on Shrekin käytävä paikallisen lordin luona tekemässä diili. Sopimuksessa Shrek käy pelastamassa prinsessa Fionan laiskahkon lordin puolesta. Prinsessakaan ei ole ihan perinteinen hempukka, vaan yllättävän taisteluvalmis, eikä ihan sitä mitä päältäpäin näyttää. Yhteisen taipaleen aikana Shrek ja Fiona oppivat tunteman toisiaan ja hyväksymään erilaisuutensa ja kumoamaan joitain ennakkokäsityksiä. Mukana matkassa on alati hölöttävä huumorimies Aasi.

Shrek on mahdollisesti se suosikki animaationi ikinä, ainakin kolmen kärjessä. Benjamin Buttonin uskomaton elämä


Keskiviikko 25.12
MTV3, klo 19.10

Benjamin Button on hyvin poikkeuksellinen mies, syntyessään hän on kuin ikäloppu vanhus, mutta ajan edetessä hän kulkee elämän polkua väärinpäin: nuortuen vuosi vuodelta. Ollessaan vielä vanha Benjamin tutustuu 7-vuotiaaseen Daisyyn, jonka kanssa heillä on "ikäerosta" huolimatta erityinen yhteys. Myöhemmin elämissään Daisyn ja Benjaminin tiet risteävät kahdesti. Jälkimmäisellä kerralla he ovat samanikäisiä ja löytävät väliltään myös romanttisia tunteita ja hetken elämästään asuvatkin yhdessä pariskuntana. Ikä kuitenkin palaa mutkistamaan matkaa jälleen Daisyn alati vanhetessa ja Benjaminin alati nuortuessa.


Wall-e


Keskiviikko 25.12
Nelonen, klo 21.00

Wall-e on mahdottoman suloinen siivousrobotti, joka ihmisten hylättyä roskien täyttämän maapallon, tekee sitä mitä osaa parhaiten: siivoaa. Tätä hän on tehnyt tunnollisesti jo satoja vuosia, kunnes hänen mutterinsa saa pyörimään maan kamaralle laskeutunut tiedustelurobotti Eva.

Wall-e elokuva pokasi vuoden parhaan animaation Oscarin vuonna 2008


Prinsessa


Torstai 26.12
MTV3, klo 19.10

"Arto Halosen ensimmäinen pitkä draamaelokuva on tositapahtumiin perustuva kertomus entisestä kabaree tanssijasta, Anna Lappalaisesta, joka saavuttuaan Kellokosken mielisairaalaan saa päähänsä olevansa Buckinhamin palatsista Suomeen ajautunut Prinsessa. Samuli Edelmannin esittämä Grotefelt on ottanut melkein elämäntehtäväksekseen Anna Lappalaisen parantamisen, mutta huolimatta insuliini-ja sähköshokki hoidoista Prinsessa uskoo yhä vakaammin olevansa Prinsessa. Paavo Westerbergin esittämä Lonka taas kyseenalaistaa parantamis yritykset "Miksei hän saisi olla prinsessa, jos hän on onnellinen?". Prinsessalla on kuninkaallisten elkeiden lisäksi kova halu auttaa muita ja hän vaikuttaa positiivisesti hoviinsa (=muihin Kellokosken asukkaisiin) kuin myös henkilökuntaan ja kyläläisiin." (juttu kokonaisuudessaan)Kuninkaan puhe


Torstai 26.12
TV1, klo 20.55 

"Colin Firth tekee upean roolisuorituksen Yrjö VI:na (tuttavallisemmin Bertienä), joka asemassaan kuninkaan nuorempana poikana on osaltaan velvollinen esiintymään julkisesti ja pitämään puheita. Ajan kuvaan kuuluen julkisesta puheesta on tullut median kehittyessä vallan väline ja sen käyttäjien tulisi se hallita. Bertien kohdalla homma ei ole kuitenkaan alkuunkaan hallussa, sillä hän kärsii änkytyksestä ja julkiset puhetilaisuudet aiheuttavat vain nolostusta ja myötähäpeää. Bertien vaimo (Helena Bonham Carter) yrittää auttaa parhaansa mukaan ja kuljettaa kulissien takana miestään puheterapeutilta toiselle, tuloksetta. Kuningas Yrjö V:n kuoltua ja veljensä luovuttua kruunusta on Bertien osa nousta valtaan ja taitoa saada oma ääni kuulluksi tarvitaan enemmän kuin koskaan. Viimeinen oljenkorsi on puheterapeutti Lionel Louge (Geoffrey Rush) joka uhoaa parantavansa kenet vain." (juttu kokonaisuudessaan)

Elokuva vei täysin ansaitusti parhaan elokuvan Oscarin vuonna 2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...