22. maaliskuuta 2015

Kingsman: Salainen palvelu


Ohjaaja: Matthew Vaughn
Käsikirjoitus: Jane Goldman & Matthew Vaughn, pohjaa Mark Millarin ja David Gibbonsin sarjakuvaan The Secret Service
Musiikki: Henry Jackman & Matthew Margeson
Pääosissa: Taron Egerton, Colin Firth, Samuel L.Jackson, Mark Strong, Michael Caine, Sophie Cookson, Sofia Boutella, Mark Hamill & Jack Davenport 
Kesto: 2h
Ikäraja: 16

Agenttiseikkailu Kingsmanin pääosassa on kotioloistaan oireileva lähiökasvatti Eggsy (Egerton). Koltiaisella olisi älynsä puolesta hyvät saumat koulutukseen ja sitä kautta parempaan elämään, mutta rakentavan tekemisen sijaan, hän purkaa pahaa oloaan milloin mihinkin. Salaisen agenttijärjestön jäsen Harry Hart (Firth) haluaa oman menneisyytensä tähden antaa pojalle mahdollisuuden näyttää kykynsä agenttikokelaana. Eggsy on kisan musta lammas muiden kokelaiden ollessa lauma lahjakkaita yläluokan nuoria. Samoihin aikoihin tarinan pahis suunnittelee omanlaistaan ihmiskunnan tuhoa ja vielä kohtuu hyvin perustein.


Ohjaaja ja käsikirjoittaja Matthew Vaughnin aikaisemmat tuotokset X-Men: first class sekä Kick-ass ovat molemmat olleet erittäin paljon mieleeni, joten ennakko-odotusten puolesta Kingsman oli lähes varma tapaus. Etukäteen olin lueskellut Kingsmanin olevan enemmän sukua jälkimmäiselle supersankari parodialle, mutta tällä kertaa aihealueena onkin salaisten agenttien maailma todelliseen James Bond-henkeen. Kingsman ei tuottanut pettymystä.

Kingsmanissä on käytössä Kick-ass-huumori, joka uppoaa edelleen, se kun ei ole liian överi, vaan pelaa enemmänkin ihmisten ennakkoasenteilla ja - odotuksilla. Luulet esimerkiksi tuntevasi jonkun hahmon stereotypian ja ajattelevan tämän noudattavan ennalta-aseteltuja maneereja, mutta tässä se ei aina menekään niin. Verisyysasteella Kingsman ei yllä ihan samaan kuin Kick-ass, mutta ei hätää, menoa se ei estä ja liian korkean ikärajan välttely on luonut todella komean loppuhuipennus paukkeen, joka on sopivasti kieli poskella. Taistelukohtaukset erottuvat poikkeuksellisen paljon edukseen, niiden ollessa yhtä soljuvaa tanssia odottamattomin pikkukääntein.


Ilmeisesti uusi tulokas Taron Egerton on ikäänkuin elokuvan päähenkilö, sillä suurimmaksi osaksi seurataan hänen kasvutarinaansa agenttisaappaisiin. Kuitenkin enemmän huomiota vie yksi suurimpia syitä katsoa Kingsman ja se on ikiherrasmies Colin Firth. Vakavaksi veistetyllä naamalla varustettu brittiherra vetää huippusuorituksen, erityisesti osan fyysisen vaativuuden kantilta. Valkokankaalla nähtävä ehdottoman elegantti, mutta sekunnissa taistelumoodiin taipuva agentti Hart saisi James Bondinkin mustasukkaiseksi. Firth treenasi osaa varten puoli vuotta ja se nähtävästi kyllä kannatti.

Kingsman on taatusti viihdyttävä, mutta myös hieman totuttua erilaisempi agenttiraina. Suosittelen, varsinkin Kick-ass faneille.2 kommenttia:

  1. Hivenen oudoksutti, miksei ilmeisen timmissä kunnossa ollut Eggsy pistänyt isäpuoltaan nekkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ouh, kyllähän hän tavallaan kaapin paikan näytti (spoilereita välttäen) lisäpätkässä, joka tuli lopputekstien alkupuolella ?

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...