29. maaliskuuta 2015

Leonard Nimoy -muistonäytös: Wrath of Khan

kuva täältä
Eilen pääsi Studio123:ssa kokemaan harvinaista herkkua, kun tarjoutui mahdollisuus osallistua Leonard Nimoyn kunniaksi järjestettyyn muistonäytökseen. Elokuva oli vedetty yllärielokuva nimikkeen alle, vaikka mikään yllätys elokuva sinänsä ei ollut, sitä ei vain saanut lisenssiehtojen takia mainostaa esimerkiksi elokuvateatterin omilla nettisivuilla tai facebookissa. Facebook tapahtuma sen sijaan oli killunut ilmoilla jo pidemmän aikaa ja paljasti kyllä esitettävän elokuvan nimen, legendaarinen Trek-pätkä Wrath of Khan.

Taustalla tässä TÄYSIN ILMAISESSA elokuvaesityksessä oli yhdestä fanista lähtenyt idean poikanen järjestää elokuvanäytös, joka tekisi kunniaa edesmenneen Leonard Nimoyn elämäntyölle. Oman lusikkansa soppaan laittoivat myös yhtä lailla fanaattisen pohjan omaavat Mika Lammi ja Studion oma Elise Brandt, joista molemmat pitivät vielä puheen ennen elokuvan alkua. Brandt valoitti, mitä vastaavan näytöksen järjestäminen vaatii sekä muun muassa näytöksen teknillisestä puolesta. Hän väläytti periaatteessa kelle tahansa avointa mahdollisuutta järjestää yksittäinen elokuvaklassikkonäytös tai vaikka usemman elokuvan esitys omakustanteena sisältäen lisenssimaksun ja mahdollisen dcp-kopion vuokrauksen. Tämä kyseinen näytös esitettiin dvd:ltä ja sen esittämiseen oli hankittu kertalisenssi. Lammi kertoi puolestaan itse Nimoysta, hienosta miehestä todella ikonisen Spockin roolin takana. Muutamalla sanalla sivuttiin myös uutta Spockia eli lahjakasta Zachary Quintoa, ei mitenkään mollaten, mutta Lammin sanoin "On vain yksi oikea". Höpötelmien jälkeen kerättiin vielä vapaaehtoinen kolehti kuin kirkossa konsanaan, kattamaan esityskuluja. 


Kuva täältä

Itselleni katselukerta oli ihka ensimmäinen, sillä en Star Trek-sivistyksen saralla ole vielä ehtinyt elokuvaversioihin, lukuunottamatta niitä ihan uusia. Vanhan televisiosarjan osalta olin onneksi jo saavuttanut toisen kauden ja näin ollen kuitannut myös jakson, jossa pahamaineinen Khan teki ensiesiintymisensä. Vaikka elokuva on vanhemman puoleinen (vuodelta 1982), on se kuitenkin alkuperäistä sarjaa huomattavasti nuorempi ja näin ollen tutut naamat ovat myös kovasti vanhenneet. Eritoten ikä näkyy William Shatnerin eli kapteeni Kirkin kasvoilla (tai kehossa), joka ei ole säilynyt yhtä hyvässä kuosissa kuin vaikka itse Nimoy tai Bonesia esittänyt DeForest Kelley jälkimmäisten rypyistä huolimatta. Olin lisäksi yllättynyt, että itse "Rouva Star trek" eli Majel Barrett ei esiintynyt vielä tässä elokuvassa. 

Wrath of Khan on noin muutoin kestänyt hyvin ajan hammasta ja tätä katsoin itse ainakin lähes samalla mielenkiinnolla, kuin mitä tahansa modernimpaa scifi kohellusta. Oman viehätyksensä tietenkin tuo jo franchinen jonkinlainen tuttuus, jolloin tunnusmusiikin pärähtäessä jo alussa valkokankaalle, tulee aika mukava fiilis. Dvd:ltä tuotettu kuva ei ole tietenkään parasta laatua ja kuvaa oli jouduttu skaalaamaan hieman tavallista pienemmäksi, mutta se oikeastaan sopi tälläisen vanhemman elokuvan esitykseen paremmin kuin hyvin.

Suuret kiitokset vielä järjestäjille tästä kokemusesta! Etenkin herra K:lle, jonka dvd:ltä tätä tuijotettiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...