22. toukokuuta 2015

Mad Max-elokuvat

Ennen uusimman Mad Max: Fury Roadin katsomista ehdin sivistää itseäni vanhoilla kulttiklassikoilla, Mad Max-elokuvilla. Ensimmäisen osan näin jo vähän aikaisemmin, kun Yle teema toi Mad Maxin Suomen tv-ensi-iltaan jo maaliskuussa. Ensimmäinen elokuva ei saanut yksinään aikaan suurta kiinnostusta jatko-osiaan kohtaan tai uutta Fury Road-elokuvaa kohtaan. Uuden elokuvan enskarin lähestyessä alkoi kuitenkin joka tuutista tulla hypetyksiä siihen suuntaan ja ennakkoarvostelut huusivat ylistyslauluja Fury Roadille. Uusi elokuva oli siis mentävä katsomaan ja tämän innostuksen vanavedessä alkoivat vanhat jatko-osatkin kiinnostaa. 


Mad Max (1979)

kuva täältä
Ohjaaja: George Miller
Käsikirjoitus: George Miller & Byron Kennedy
Pääosissa: Mel Gibson, Hugh Keays-Byrne, Joanne Samuel & Steve Bisley
Kesto: 1h 33min
Ikäraja: 16

Max Rockatansky (Mel Gibson) on takaa-ajoihin erikoistunut lainvartija, jolla on maine sen luokan kaaharina, että häneltä ei yksikään rikollinen pääse karkuun. Hurjaksi äitynyt moottoripyöräjengi aiheuttaa yleistä mielipahaa vandalisoimalla läheistä kylää ja on kursailematta napit vastakkain virkavallan kanssa. Yhteenotot menevät yhä pahemmaksi ja lopulta Maxin virkaveli saa surmansa. Tämä saa Maxin hakeutumaan hetkelliselle hermolomalle. Hermoloma kääntyy kuitenkin painajaiseksi, kun moottoripyöräjengi ottaa käsittelyynsä Maxin perheen. 

Tämä ensimmäinen ei tosiaan niin kovasti kolahtanut, vaikka odotuksetkin oli säädetty matalemmalle ajankuva huomioiden. Onneksi en kuitenkaan tämän perusteella tuominnut suoralta kädeltä jatko-osia, olisi muuten jäänyt hienommat kuvat välistä tyystin. Tässä ehkä keskeisin ongelma on, että katsojana en oikein pysy kärryllä jutun juonessa. Ajankuva on epäselvä ja jotain oleellista puuttuu taustatiedoista. Ehkä häiritsevintä on, että en ymmärrä yhtään kenenkään motivaatioita ja näin ollen käytöstä, jotain on "jäänyt välistä". Maxin pään sisään ei pääse ollenkaan, eikä minulle välity kuvaa aidosti onnellisesta ja välittävästä perheestä. Näin ollen, en itsekään välitä.

Mad Max 2: Asfalttisoturi (1981) 
 The Road Warrior

kuva täältä
Ohjaaja: George Miller
Käsikirjoitus: George Miller & Terry Hayes
Pääosissa: Mel Gibson, Bruce Spence, Michael Preston, Vernon Wells, Max Phipps, Emil Minty & Kjell Nilsson
Kesto: 1h 31min
Ikäraja: 16

Jatko-osat sijoittuvat ydinsodan jälkeiseen aikaan, jolloin voimassa on enää ns. viidakon laki. Polttoaine, enemmän kuin mikään muu, on halutuimpia aineita vallitsevassa maailmassa ja sen vuoksi ollaan valmiita ääritekoihin. Max on nyt yksinäinen ja erittäin katkeroitunut kulkuri erämaassa, toki koirakaverinsa seuranaan. Kaikkien muiden tavoin Max etsii myös polttoainetta ja saakin vihjeen halutun tavaran olinpaikasta. Keskellä ei mitään on pieni muurien ympäröimä linnoitus, jossa valmistetaan itse polttoainetta. Suurin ongelma ei ole korkeat muurit ja sitä vartioivien ihmisten vankka puolustus, vaan ympärillä pörräävä lauma rikosjengiläisiä, jotka halajavat myös samaa tavaraa. 

Jatko-osa on jo huomattavasti parempi. Alussa on pohjustus siitä, mitä on tapahtunut yhteiskunnalle ja miksi. Juonikuvio on tiiviimpi ja yksikertainen hyvä tyypit vastaan pahat tyypit-asetelma, mutta se toimii. Hahmoista saa irti vähän enemmänkin ja sivuhahmojen avulla saadaan Maxistakin jotain irti, kun tarpeeksi ärsytetään. Takaa-ajoa on luvassa enemmänkin, omaan makuuni pikkiriikkisen liikaakin, koska ajankuvaan tyypillisesti istuen, siinä ei tapahdu kovasti vaihtelua. 


Mad Max 3: Ukkosmyrksy (1985) 
 Beyond Thunderdome

kuva täältä
Ohjaaja: George Miller & George Ogilvie
Käsikirjoitus: George Miller & Terry Hayes  
Pääosissa: Mel Gibson, Tina Turner, Bruce Spence, Frank Thring, Angelo Rossitto, Paul Larsson, Adam Cockburn, Robert Grubb, Helen Buday & Tom Jennings
Kesto:1h 47min
Ikäraja: 16

Ajassa on harpattu hieman eteenpäin ja maailmassa ilman toimivaa virkakoneistoa, on saatu aikaan jonkinlainen roti. Max vaeltaa jälleen autiomaassa ja joutuukin itse ryöstön kohteeksi. Hän vaeltaa lähimpään kaupungintapaiseen eli Bartertowniin, jossa hän joutuu hyvin nopeasti paikan johtajan puheille hieman taas suutahdettuaan. Paikan lait on pystyyn pistänyt topakka täti Aunty Entity (Tina Turner), joka myös valvoo niiden noudattamista. Maxissä Aunt Entity näkee kuitenkin potentiaalisen avun omaan ongelmaansa ja tekeekin työtarjouksen, josta suoriuduttuaan Max saisi kaikki kaipaamansa varusteet mukaansa. Elokuvassa tulee tutuksi laajemminkin Bartertownin lainsäädäntö, mukaan lukien erimielisyyksien selvityksiin luotu Thunderdome. 

Kolmas Mad Max elokuva on ilmeisesti tosifanien keskuudessa se parjatuin, mutta tämä nousi kyllä näistä vanhoista omaksi suosikiksi. Yhteiskunnan harppaukset on siinä mielessä mielenkiintoista seurattavaa, että vaikka elokuva sijoittuukin tulevaan, joutuu ihmiskunta ikäänkuin aloittamaan alusta uuden sivilisaation rakentamisessa. Pelottavan esimerkin tarjoavat aavikon toisella puolen asustava (ja helkkarin ärsyttävää mökää pitävä) lapsiheimo, jolla ei ole mitään realistista muistoa ns. meidän ajastamme. Takaa-ajoa ja muita vaarallisia tilanteita on tässäkin, mutta vielä enemmän vaihtelua muunlaisten tapahtumien muodossa. Iso plussa elokuvalle on myös ihana Tina Turner, jonka kappaleen "We Don't Need Another Hero" olen kyllä tiennyt vuosikausia, mutta en tiennyt mitään yhteydestä tähän elokuvaan.



Katso myös Artun kirjoittama yhteenveto vanhoista Mad Max-elokuvista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...