30. elokuuta 2016

Todella upeeta - elokuva


Ohjaaja: Mandie Fletcher
Käsikirjoitus: Jennifer Saunders
Pääosissa: Jennifer Saunders, Joanna Lumley, Julia Sawalha, June Whitfield, Jane Horrocks, Chris Colfer, Indeyarna Donaldson-Holness, Kathy Burke, Helen Lederer, Harriet Thorpe, Celia Imrie, Marcia Warren, Robert Webb, Barry Humphries, Lulu, Emma Bunton, Mark Gatiss, Gwendoline Christie, Joan Collins, Lily Cole, Kate Moss, Stella McCartney, Rebel Wilson.....yms.
Kesto: 1h 31min
Ikäraja: 12

Patsy (Lumley) ja Edina (Saunders) jatkavat edelleen tutulla menollaan hurvitellen muotimaailman tapahtumissa vähintään pienessä tuiskeessa. Edinan PR bisnekset ovat menossa alamäkeen ja jo olemassaolevat edustettavat ovat itse kukin näreissään ailahtelevan Edinan menosta. Patsy sattuu olemaan varsin kuulolla erään oman projektinsa valmisteluissa ja onnistuu poimimaan korvaansa, että Kate Moss olisi vaihtamassa edustajaansa. Tätsyt näkevät tässä Edinan tilaisuuden tulleen ja Patsy saa ängettyä kaverinsa mukaan seuraaviin pirskeisiin. Suunnitelma ei kuitenkaan mene putkeen Edinan vahingossa huitaistua Kate Mossin alas parvekkeelta suoraan Thames-jokeen. Tästä nousee iso haloo, koska supermallin uskotaan kuolleen ja syyttävä sormi osoittaa pahiten Edinan suuntaan. Mitä on tehtävissä? Pako Ranskan Cannessiin tietysti kera Edinan tyttären tyttären Lolan, jonka avulla matka on mahdollista rahoittaa. Lolan äiti Saffy (Sawalha) oman äitinsä metkut tuntien ei ole alkuunkaan mielissään asioiden käänteestä. 


Patsy ja Edina ovat itselleni varsin tuttuja hahmoja, vaikka en olekaan varmasti ihan jokaista Todella upeeta-jaksoa nähnytkään. Sarja onkin siitä hyvä, että hahmot tulevat maneereineen nopeasti tutuksi, eikä ole juonellisesti niin paljoa väliä mistä väliköstä katsoo jakson. Saunders on enemmän tuttu monesta muustakin ja pidän todella hänen luomasta komiikastaan, joka onnistuu aina kirvoittamaan naurut. Todella upeeta-elokuva on myös sarjan tavoin Saundersin kynästä syntynyt ja koko alkuperäinen kaarti on saatu mukaan tähän leffaversioonkin. Pelkkä traileri ei vielä ihan vakuuttanut itseäni, se antoi jotenkin kovin köykäisen ja hötkyilevän kuvan elokuvasta. Lähdinkin leffaa katsomaan asenteella, että en odota samaa tasoa kuin sarjalta, mutta onpas kiva nähdä tuttuja hahmoja valkokankaalla siemailemassa shampanjaa ja sekoilemassa. Leffa osoittautuikin olevan traileriaan kosolti parempi ja kokonaisuudesta huomasi, että Saundersin kynä käy edelleen varsin terävänä. 


Koskaan ei ole helppoa homma lähteä tekemään leffaversiota tv-sarjan pohjalta, mutta kun tuntee aiheensa ja antaa sille aikaa kehittyä niin hyvä tulee. Saunders aloitti suunnittelun jo vuonna 2012 ja varsinaisen käsikirjoituksen työstämisen vuonna 2014 ja tuntee aiheen paremminkin kuin yksikään. Tämä näkyy suoraan elokuvaversiossa, joka on sarjalle täysin uskollinen, mutta ottaa myös huomioon ajan kulumisen ja aikojen muuttumisen. Patsy ja Edina, elokuvan kulmakivet, ovat onneksi täysin ennallaan. Jostain syystä usein koetaan, että elokuvaversion kuuluisi tarjoilla suurempia tunteita, mutta onneksi sillekään tielle ei ole lähdetty. Todella upeeta on kuitenkin pääasiallisesti läpileikattavaa komediaa, joten on varsin hyvä ratkaisu, että suurta melodraamaa ei ole yritetty änkeä mukaan. Huumoripuoli saattaa olla kokenut jopa vielä pienoisen nostatuksen, sillä se todella iskee. Enkä tosiaan ollut ainoa ääneen tyrskähtelijä, aivan loistavaa tilannekomiikkaa.En usko, että olisi edes tarpeen mainita, että kaikki alkuperäisestä kokoonpanosta ovat loistavia ja tässä on todella mukana kaikki. Uutena mukaan tuleva Indeyarna Donaldson-Holness, joka esittää Lolaa jää kyllä hahmona ihan pliisuksi kaikkien näiden vanhojen roolien seassa. Hänelläkin on kyllä juonellisesti tärkeä osa tarinassa. Saffien uusi miesystävä Nick (Webb) puolestaan toimii lisänä vallan mainiosti, varsinkin ammattinsa puolesta, joka selviää leffan aikana. Sarjan alkuperäishahmojen lisäksi leffaan on saatu ihan mieletön määrä vierailevia tähtiä, joko esittämään itseään (Emma bunton, Gwendoline Christie "Brienne of Tarth!", Stella McCarthy, Lily Cole....) tai cameo rooleihin (Barry Humphries, Joan Collins, Dawn French, Jon Hamm..). Tunnarin "This Wheel's on Fire" esittää elokuvan kanssa yhtä upea Kylie Minogue.


Todella upeeta-elokuva on yhtä upea kuin alkuperäinen sarja ja nostaa kierroksia vielä korkeammalle aivan kertakaikkisen hulvattomalla menolla. Patsyn ja Edinan jo olemassaoleville faneille suursuositus, mutta menoon pääsee kyllä mukaan, vaikka ei olisi ollutkaan aiemmin iloa tavata näitä leidejä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...