19. helmikuuta 2011

Kuninkaan puhe

Ohjaaja: Tom Hooper
Käsikirjoittaja: David Seidler
Pääosissa: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush, Michael Gambon, Guy Pearce, Timothy Spall, Jennifer Ehle
Kesto: 1h 58minColin Firth tekee upean roolisuorituksen Yrjö VI:na (tuttavallisemmin Bertienä), joka asemassaan kuninkaan nuorempana poikana on osaltaan velvollinen esiintymään julkisesti ja pitämään puheita. Ajan kuvaan kuuluen julkisesta puheesta on tullut median kehittyessä vallan väline ja sen käyttäjien tulisi se hallita. Bertien kohdalla homma ei ole kuitenkaan alkuunkaan hallussa, sillä hän kärsii änkytyksestä ja julkiset puhetilaisuudet aiheuttavat vain nolostusta ja myötähäpeää. Bertien vaimo (Helena Bonham Carter) yrittää auttaa parhaansa mukaan ja kuljettaa kulissien takana miestään puheterapeutilta toiselle, tuloksetta. Kuningas Yrjö V:n kuoltua ja veljensä luovuttua kruunusta on Bertien osa nousta valtaan ja taitoa saada oma ääni kuulluksi tarvitaan enemmän kuin koskaan. Viimeinen oljenkorsi on puheterapeutti Lionel Louge (Geoffrey Rush) joka uhoaa parantavansa kenet vain.


Ensinnäkin todella virkistävää nähdä elokuva, jossa ei tarvita nojata toimintaan, silmittömään väkivaltaan tai paljaaseen pintaan toimiakseen. Moni pystyy löytämään Bertiestä samaistumisen kohteen, sillä pelkkä ramppikuume on harvalle täysin tuntematon. Bertienkin puhevika ei ole vain tekninen ongelma, vaan siihen sisältyy itseluottamuksen puutetta ja pelkoa epäonnistumisesta. Isänsä painostus ja veljen pilkka ei ole auttanut asiaan.

Jo näyttelijä valinnat tekevät tästä katsottavan arvoisen: Colin Firth ansaitsee palkintonsa. Geoffrey Rush pistää vielä paremmaksi, mikä nyt oli hänenlaiseltaan oletettavissa. Helena Bonham Carter jää hieman miesten varjoon, mutta hoitaa osansa. En pystynyt olemaan noteeraamatta, että elokuvassa oli kolme "potter-näyttelijää": Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange), Michael Gambon (Dumbledore) & Timothy Spall (Matohäntä). Edellisen olisin voinut vielä jättää mainitsematta, mutta kun tajusin vielä toisenkin jännän yhteensattuman niin en voinut pitää suutani kiinni: Colin Firth ja Jennifer Ehle samassa elokuvassa! Ai miten he liittyvät toisiinsa? no vinkki alla kuvan muodossa.


Tähän mennessä Kuninkaan puhe on kahminut 7 Golden Globea, 7 Bafta palkintoa ja on ehdolla 12 kategoriassa Oscareissa. Onneksi ehdin nähdä tämän ennen Oscareita, sillä nyt voin hyvillä mielin pitää peukkuja näyttelijäehdokkaille ihan oikein perustein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...