29. huhtikuuta 2011

Scream 4


Ohjaaja: Wes Craven
Käsikirjoitus: Kevin Williamson
Pääosissa: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette, Hayden Panettiere, Emma Roberts, Rory Culkin, Adam Brody & Erik Knudsen
Ikäraja: 15
Kesto: 1h 44min

Omaakin nuoruuttani ilostuttaneet Scream-leffat jaksaa vieläkin pitää mielenkiintoni yllä, joten kuullessani neljännen osan tulevan, olin jo päättänyt että tämänhän minä menen katsomaan. Hieman pelkäsin, että pienoiset odotukset rapisisi alas elokuvan alettua, mutta luojan kiitos Scream 4 pysyy uskollisena itsellensä ja aiemmille elokuville.

Niille, jotka eivät jostain käsittämättömästä syystä tiedä näistä kulttipätkistä mitään muutamat tärkeä seikka heti ensialkuun: Scream elokuvat eivät ole varsinaisesti kauhuleffoja, ainakaan siinä merkityksessä kuin mitä minä kauhuelokuvilla käsitän. Mielestäni kauhuelokuvan päätarkoitus on pyrkiä pelottamaan ja luomaan kauhua, vaikka onkin tapauksia joissa mennään trillerin puolelle jolloin kyseessä on Kauhu/Trilleri. Scream ei pahemmin pelota, ellet ole hieman säikympi katselija. Screamin vetovoima perustuu vahvaan itseironiaan ja kauhulajityypillä leikkimiseen, kyseessä ei kuitenkaan ole mikään Scarymovie tason pilaversio, vaan jotain paljon parempaa ja laadukkaampaa.

Neljänteen Scream leffaan on saatu mukaan kolme merkittävää hahmoa edellisistä elokuvista: Neve Campbell on jälleen Sidney Prescott, joka on aina selvinnyt naamioidun murhaajan kynsistä. Tapahtumista on kulunut 10 vuotta ja Sidney palaa nyt kotikaupunkiinsa Woodsboroon mainostamaan uutta kirjaansa, joka kertoo omakohtaisesti miten päästä eroon uhrin roolistaan ja määrittää itsensä uudelleen. Samassa kaupungissa David Arquetten esittämä Dewey Riley on ylennyt poliisipäälliköksi. Courteney Cox:n esittämä sanavalmis entinen toimittaja Gale Weathers on jättänyt taaksensa suurkaupunkien vilkkauden ollakseen Deweyn kanssa ja samalla kadottanut kirjoitusintonsa pikkukaupungin hiljaisuuteen. Kuin kaataisi bensaa liekeille, on Sidneyn paluu juuri se lähtölaukaus, joka käynnistää tämänkertaisen verilöylyn. Olennaisessa osassa on luonnollisesti koulun oppilaat ja etenkin Sidneyn serkku Jill kavereineen.


Scream 4:sta ei ole onneksi ympätty modernimpaan muottiin, jolloin osa sen viehätyksestä katoaisi, vaan se menee ihanan selkeästi samaan syssyyn aiempien osien kanssa. Tietysti siihen on tuotu himpun verran lisämakua ammentaen tämän sukupolven kauhuleffoja. Pidin suuresti leffan "pahasta" tavasta leikkiä katsojan odotuksilla, esim. odottaa murhaajan iskevän nurkan takaa, mutta mitään ei käy. Tälläkään kertaa ei osaa aavistaa kuka naamion takana on, mikä on taas eräs Screamien valttikortteja: murhaaja voi olla kuka vain.

Näyttelijäkaartissa suoritukset ovat paikoitellen ihan kohtalaista, jos nyt erityisesti joku poimitaan jalustalle niin (vanhojen naamojen lisäksi) sinne asettaisin Hayden Panettieren.
Parhainta hupia itselleni on suonut Scream-elokuvissa bongata näyttelijöitä etenkin kun on vanhempia osia katsonut myöhemmällä iällä mennään linjalla "Onks toikin tässä??" tai "Mistä toi on tuttu??" pause ja Imdb auki. Tähän väliin lyhyet summaukset itselleni tutuista ja yllättävistäkin pärtöistä aiemmissa osissa:

Scream 1: Drew Barrymore, Rose McGowan, Liev Schneiber (joka myös 2.ssa ja 3.ssa)

Scream 2: Jada Pinkett Smith, Omar Epps, Heather Graham, Sarah Michelle Gellar, Joshua Jackson, Portia de Rossi, Tori Spelling, Luke Wilson, Timothy Oliphant

Scream 3: Patrick Dempsey, Kelly Rutherford, Jenny McCarthy, Carrie Fisher!!!

Uusimmassa muun muassa: Anna Paquin (Rogue X-menistä), Kristen Bell (Veronica Mars), Adam Brody (O.C), Anthony Anderson (Scary movie 3 & 4), Rory Culkin (Signs, Macalay Culkinin veli) ja Marley Shelton (Death proof & Planet terror). Aiemmat osat nähneet tunnistavat myös helposti ketkä uudesta sukupolvesta edustavat ketäkin vanhempaa hahmoa ;)

Scream elokuvien faneille tämä on pakollinen herkku, mutta eiköhän tästä saa oikealla asenteella muutkin jotain irti. Ei pidä odottaa samoja asioita kuin tavallisilta kauhuelokuvilta ja parempaa katsomiskokemukseen auttaa jonkinasteinen tietämys kauhuelokuvien saralla. Itselleen nauraminen on jalo taito, mutta Scream 4 hallitsee sen edellisten osien tavoin erinomaisesti.

Traileri täällä

Ps. kannattaa kuunnella elokuvan lopputeksteissä kuultava biisi 6 Days Riot-Run for your life

5 kommenttia:

 1. Kiinostaa ihan senkin takii et näkee miten Courtney ja David suoriutuvat rooleistaan eronkin jälkeen.. :)

  VastaaPoista
 2. Mäkin harrastan tuota ns. sivuosissa olevien tuttujen bongailua. Toki jos on pääosassa, niin sittenkin, mutta yleensä ne tietää jossain määrin etukäteen, mutta sivuosien tähdet tulevat usein jonkinlaisena yllätyksenä. Näköjään sinä löydät noista enemmän tuttuja kuin minä. :D

  Ruudukko, en tiedä, mistä on kyse, mutta jostakin kumman syystä CourtEney ( ;) )ja David on nähty viime aikoina useamminkin yhdessä. ;)

  VastaaPoista
 3. Miten mustakin tuntuu, että tosiaan ovat olleet enempi tekemisissä toistensa kanssa :D

  VastaaPoista
 4. Minusta Scream 4 on kauhuelokuvien jatko-osien huippua; sujuva ja kiinnostava. Mä olen niin vanha että olen nähnyt alkuperäiset leffateatterissa ja sivuosissa olevat näyttelijät tuttuja ja niitä on kiva bongata nykyään vaikka mistä leffoista. Mä olin niin tyytyväinen tähän leffaan että olin ihan fiilareissa tämän nähyäni, paljon kun tehdään todella surkeita jatko-osia..

  VastaaPoista
 5. totta, onneksi onneksi tää oli onnistunut tapaus :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...